מנהיגי הרפורמיסטים: משפט המפגינים - הצגה
"המשפט מנוגד לחוקה, לשלטון החוק ולזכויות האזרח", קבע המנהיג הרפורמיסטי מוחמד חאתמי, בהתייחסו למשפט הראווה של יותר ממאה פעילים ומפגינים מהמחנה המתון באיראן. המועמד המובס מוסווי: ההודאות הוצאו בשיטות מימי הביניים
לא מקבל את הדין. הנשיא הרפורמיסטי לשעבר של איראן, מוחמד חאתמי, מתח היום (א') ביקורת חריפה על המשפט הראשון של פעילים ומפגינים שמחו על תוצאות הבחירות לנשיאות, והזהיר כי המהלך רק יוסיף לערער את אמון הציבור במשטר האסלאמי. מנהיג האופוזיציה הרפורמיסטית, מיר-חוסיין מוסווי, גינה אף הוא את המשפט.
חאתמי הביע תקווה ש"משפט הראווה" שהחל אתמול, ושבמסגרתו הואשמו יותר מ-100 אנשים, לא "יוביל לבורות בכל הנוגע לפשעים האמיתיים" שנעשו באיראן. דבריו נאמרו ביחס לצעדי הדיכוי הקשים שבהם נקטו הרשויות אחרי המהומות, שכללו על-פי הטענות התעללויות קשות ואף רצח של עצורים.
המשפט הוא הצעד האחרון שבו נקטה הממשלה במאמץ לדכא את המחאה, ובמסגרתו העמידה למשפט כמה מתומכיו העיקריים של מנהיג האופוזיציה מיר-חוסיין מוסווי, הטוען שהוא המנצח האמיתי בבחירות שנערכו ב-12 ביוני.
הנאשמים במשפט הראווה שנפתח בטהרן (צילום: רויטרס)
בין הנאשמים פוליטיקאים בולטים מהמחנה הרפורמיסטי, בהם סגן הנשיא לשעבר בתקופת כהונתו של חאתמי, מוחמד עלי אבטחי. אבטחי ונאשמים אחרים צוטטו בכלי התקשורת הרשמיים כמודים בכך שפעלו ביחד כדי ללבות את המהומות, אך ארגוני זכויות אדם הגיבו שהודאות שכאלה מוצאות לרוב בכוח באיראן.
"הסתמכות על הודאות שכאלה במצב הספציפי הזה אינה אמינה" אמר חאתמי, שכיהן כנשיא בין השנים 1997-2005, לפי דיווח באתר השייך לו "בראן". הוא מתח ביקורת
על כך שבית המשפט לא התיר לעורכי דינם של הנאשמים גישה למסמכי התביעה. "ממה שהבנתי, מה שקרה במשפט מנוגד לחוקה ושלטון החוק, וכן לזכויות האזרח", הוסיף חאתמי. לדבריו, הציבור האיראני מצפה מממשלתו שבמקום לערוך משפט שהוא "הצגה", "שתתעמת עם הבעיות והטרגדיות שאירעו בחלק ממתקני המעצר, ואשר כפי הנראה הובילו לרצח".
מוסווי גינה אף הוא את אופן חילוץ ההודאות מהנאשמים. "הם טוענים שילדי המהפכה הודו בניסיון להפיל את המשטר. איך הם רוצים לשכנע את ההמון? באמצעות הודאות שהתקבלו באמצעים המזכירים את שיטות העינוי של ימי הביניים?", נכתב בהודעה שהתפרסמה באתר אינטרנט מטעמו.