הערבים נגד הפרטת הקרקעות: "גזענית ומפלה"
לקראת ההצבעה הצפויה על הפרטת קרקעות המדינה במסגרת הרפורמה, פותחים במגזר הערבי במאבק עיקש נגד החוק: "אנחנו אזרחי המדינה ולא איום ביטחוני. הגיע העת שהמדינה תשנה גישתה ולא תחוקק חוקים מפלים"
הפרטת הקרקעות טרם אושרה - אולם במגזר הערבי מבטיחים מאבק עיקש: יום לפני ההצבעה הצפויה בכנסת לאישור הרפורמה בקרקעות, שלחו היום (יום א') חברי ועדת המעקב העליונה של ערביי ישראל מכתב ליושב ראש הכנסת וליועץ המשפטי לממשלה ובו דרישה כי יפעלו לסיכול אישורו של החוק המפלה קשות את האוכלוסייה הערבית בישראל. "החלופה המוצעת תחרוץ את דין הקרקעות המועברות לקק"ל לשמש לטובת אזרחי המדינה היהודים באופן בלעדי".
לטענת ועדת המעקב, ששיגרה את המכתב בסיועו של הארגון המשפטי עדאלה, אישור הרפורמה יוביל לכך
שכ-1.2 מיליון דונמים שהופקעו על ידי המדינה מבעליהן הערבים לא יוכלו לעולם לשוב לידיהם. בנוסף, תיאסר התיישבות ערבים על הקרקעות שיועברו מהמדינה לקק"ל על פי הרפורמה.
מהמכתב עולה כי הרפורמה תביא להעברת בעלות בנכסי מקרקעין שהופקעו מאז קום המדינה מהאוכלוסייה הערבית. הקרקעות, מעולם לא שימשו למטרות שלשמן הופקעו, נמצאות כיום תחת אחריותו של האפוטרופוס על נכסי נפקדים. "הצעת החוק תביא להפרטת חלק מקרקעות הכפרים ההרוסים והעקורים, וכן לנכסים רבים השייכים לפליטים הפלשתינים, מדיניות הפרטה זו תסכל כל אפשרות עתידית להחזרת הקרקעות לידי בעליהן המקוריים" כתבה עו"ד סוהאד בשארה, נציגת הארגון.
בעדאלה מגייסים את משפטי נירנברג לשם ביסוס טענותיהם - שם נקבע כי הפקעת קרקע מהווה הפרה בוטה של תקנות האג. "יהיה זה מנוגד לדין כי הרשויות רשאיות לנהוג במקרקעין המופקעים מנהג בעליהם, ולהחליט למכור את אותה הקרקע לכל המרבה במחיר ולהתעשר מכך", נטען.
יושב ראש ועדת המעקב העליונה, מוחמד זיידאן, טען כי הפניה נעשתה על רקע השלכותיו הגזעניות של החוק. "אנחנו אזרחי המדינה ולא איום ביטחוני. הגיע העת, היום יותר מתמיד, שמדינת ישראל תשנה את הגישה כלפי האוכלוסייה הערבית ולא תחוקק חוקים שמפלים אותנו לרעה", אמר.
"קק"ל פועל רק לטובת האוכלוסייה היהודית"
זיידאן אף תקף את ההחלטה השנויה במחלוקת לפיה קרקעות קק"ל יועברו לידי המדינה ובתמורה תקבל קק"ל שטחים בנגב ובגליל בהיקף כולל של כ 60 אלף דונם, "אנחנו רואים בדאגה רבה את העברת הקרקעות מהמנהל לידי קק"ל. ברור שזו דרך למנוע מערבים להיות חלק בעסקאות של קרקעות", אמר.
"העברת קרקעות לקק"ל, בנגב ובצפון, משמעה כי אזרחי המדינה הערבים לא יוכלו לרכוש כל זכויות בקרקעות אלה בנגב ובצפון. מיקום הקרקעות מעצים את הפגיעה הצפויה שכן אוכלוסייה הערבית מתגוררת ברובה באזורים אלה ומשוועת לפיתוח, תכנון הולם ומשאבי קרקע.
"העברת משאבי ציבור לגוף המצהיר על עצמו כגוף הפועל למען קבוצת אוכלוסייה אחת בלבד - האוכלוסייה
היהודית - ואיננו מחויב לכלל הציבור במדינה, פוגעת בעקרונות השוויון, בזכות החוקתית לכבוד ובעקרונות הפיתוח", נטען במכתב.
במכתב ישנה התייחסות גם לסעיף 10 לחוק, הקובע כי רכישה של מגרשים בישובים קהילתיים וחקלאיים תאושר על ידי ועדת קבלה. "הצעת החוק מתעלמת ונוגדת את העקרונות הבסיסיים שהותוו על ידי בית המשפט העליון בכל הקשור לחלוקת קרקע, ופוגעת בעקרונות השוויון בין כלל האזרחים. כמו כן, שיטת הסינון או ההגבלה על הזכאות לרכוש זכויות קניין בישובים קהילתיים וחקלאיים אינה לתכלית ראויה, מכיוון שהיא פוגעת בעקרון הצדק החלוקתי".