סוף טוב: נחתם ההסכם לרכישת עוף העמק
רמי לוי ועמיר דגן חתמו רשמית על ההסכם לרכישת המשחטה תמורת 13 מיליון שקלים. העובדים ישובו לעבוד באוקטובר. יו"ר הוועד: המאבק על הבית לקח חצי שנה, הגענו לרגע המאושר
אחרי חמישה חודשים של מאבק יכולים היום עובדי מפעל עוף העמק ברמת ישי לשוב ולחייך. בשעות הבוקר המאוחרות של יום א', חתמו רמי לוי, בעל רשת שיווק השקמה, ואיש העסקים עמיר דגן על הסכם רכישה של המפעל תמורת 13 מיליון שקלים. בצהריים הגיעו השניים עם ההסכם למפעל בכדי לבשר לעובדים שכבר בחודש אוקטובר הקרוב הפ ישובו לעבוד.
לפני חמישה חודשים הרגישו 200 מעובדי מפעל עוף העמק כי עולמם חרב עליהם. חובות כבדים שהיו לבעלים הקודמים הובילו את המקום לידי פשיטת רגל, העברתו לידי מפרק ובסופו של תהליך לרכישתו על ידי שני אנשי העסקים, לוי ודגן.
העובדים ניהלו מאבק סוער כדי למנוע את סגירת המפעל, ולאחר מכן ישבו ימים רבים בבית עד להשלמת תהליך הרכישה.
"זה היה מאוד קשה להיות בבית, למרות שתמיד האמנתי שיש תקווה. בכל אותן שעות וימים שחיכיתי, ידעתי שיש אלוהים בשמיים" - כך אמרה ל-ynet ברכה שושן, עובדת המפעל שהפכה לסמל המאבק. "אני עובדת במפעל 37 שנים, וכל אחד שראה אותי ברחוב ריחם עליי. עכשיו כבר לא ירחמו עלי יותר".
לרמי לוי אמרה שושן: "תודה רבה שקנית את המפעל, אני מודה לך". לוי השיב: "עוד חודש ימים הכל יחזור, המפעל שוב יהיה כמו הבית שלכם", ושושן אמרה בתגובה: "זה הבית שלנו".
"מהפכה" בשיטת רכישת העופות
אחת הבעיות אתן מתמודדים הרוכשים החדשים היא הבטחת המשך העבודה עם מגדלי העופות - שעבדו עם המפעל ונפגעו מקריסתו. כדי להרגיע את המגדלים, מציעים להם לוי ודגן "מהפיכה" בשיטת רכישת העופות.
תחת השם "עוף העמק החדש", מציעים השניים למגדלים חוזה ארוך טווח לרכישת עופות המשלב בין מחיר המטרה (התמורה המוסכמת למגדלים שנקבעה בשוק העופות) לבין מחיר השוק החי.
"עושה עסקים לטווח ארוך". רמי לוי במפעל
בעוד שהמשחטות הגדולות רכושות כיום את העופות מהמגדלים על בסיס הסכם ארוך טו, בו נקבע מחיר הרכישה על סמך עלויות הגידול בתוספת רווח צנוע (88% ממחיר המטרה), מתנהל במקביל שוק "ספוט" המבוסס על היצע וביקוש, ובו במקרים רבים מחיר הרכישה גבוה מ-88% ממחיר המטרה.
"עוף העמק החדש מציע לחקלאים ליהנות משני העולמות: גם הסכם ארוך טווח המבטיח תמורה כספית לכיסוי ההוצאות ברווח צנוע וגם תוספת אחוז מוסכם ממחיר השוק החי", אמר דגן.
"אנחנו אומרים שיש גם שוק חופשי ומציעים למגדלים לשלב בין שני המחירים וכך לקבל תמורה הרבה יותר גבוהה ממה שהם קיבלו עד כה. אם כולם ירימו את הכפפה ויבואו, ואני מתכוון לאלו שעבדו כאן בעבר ולא שילמו להם כסף, לא יהיה מקום למגדלים נוספים".
לוי: אני רואה את השמחה בעיני העובדים
לוי, שהסתובב במפעל יחד עם יו"ר ועד העובדים, מוטי סער, ולמד על דרכי הפעלתו, אמר כי יותר מכל, מה שהניע אותו היו תחושות השמחה בקרב העובדים.
"אני רואה את השמחה בעיניים שלהם וזה ממלא אותי", אמר לוי, "זה נכון שאחרי הכל אני איש עסקים, אך אני מאמין שעם שיתוף פעולה מלא בינינו לבין העובדים, אין שום סיבה שבעולם שהמפעל לא יעבוד. אני בדרך כלל עושה עסקים לטווח ארוך וכך גם יהיה הפעם".
בטקס המאולתר שנערך בצהריים במפעל השיקו כולם כוסות, ביניהם גם נציגי ההסתדרות שליוו את המאבק ויו"ר ועד העובדים. "המאבק על הבית לקח קרוב לחצי שנה, הגענו היום לרגע המאושר, הרגע הזה הגיע בזכות הנחישות של העובדים והתמיכה של ההסתדרות". אמר סער.