שתף קטע נבחר

 

עינוי דין? המשטרה מציגה את לו"ז חקירת ליברמן

לאחר שהמשטרה המליצה על העמדתו לדין, טען שר החוץ כי מדובר ברדיפה פוליטית ואמר כי לקח למשטרה 13 שנים להגיע למסקנה שיש להגיש נגדו כתב אישום. במשטרה מאידך, טוענים כי החקירה נגדו התנהלה במשך שלוש שנים וחצי אינטנסיביות

החקירה הפוליטית הארוכה בהיסטוריה? עינוי דין? אלו רק חלק מהטענות שהשמיע אתמול (א') השר אביגדור ליברמן, לאחר שהמשטרה החליטה להמליץ על הגשת כתב אישום נגדו. לטענת שר החוץ, לאחר 13 שנים, סוף סוף הגיעה המשטרה למסקנה שיש להעמידו לדין - וזאת בעיקר בגלל רדיפה פוליטית. אלא שהחוקרים בתיק ליברמן מציגים תמונה אחרת לגמרי. מבחינתם החקירה המדוברת התנהלה במשך 3 שנים וחצי אינטנסיביות - שהסתכמו בהמלצה להעמידו לדין.

 

תיק ליברמן - השתלשלות החקירה:

2001: למעשה, החקירה הראשונה שבגינה נחקר ליברמן הייתה בתיק פ"א 18/01 והיא החלה בשנת 2001 בגין חשד למימון בחירות. ארבע שנים לאחר מכן הוגשו החומרים לעיון הפרקליטות ובמאי 2005 נקבע בפרקליטות כי אין די ראיות להעמיד את ליברמן לדין. תיק פ"א 18/01 נסגר. 

 

11/2005: גורם במערכת הפוליטית שמצליח להניח את ידיו על מסמכים הקשורים לליברמן מעביר את המסמכים למבקר המדינה. מספר שבועות לאחר מכן, מקבלים חוקרי יאח"ה (היחידה הארצית לחקירות הונאה) לידיהם את המסמכים החדשים, הכוללים מידע על חשבונות בנק וחברות שונות הקשורות לליברמן. במשך חמישה חודשים עוברים החוקרים בסודיות מוחלטת על התיק ומעבירים אותו לעיונו של היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז.

 

30/04/06 - מזוז, שמקבל את הסברי החוקרים כי ישנו חשד לפלילים, מאשר לפתוח בחקירה חדשה נגד ליברמן.

 

02/05/06: ביאח"ה נפתח תיק 55/06, תיק החקירה הרשמי נגד אביגדור ליברמן, והוא רובו ככולו תחת חקירה סמויה שכוללת בין היתר חיקורי דין שביצעו החוקרים בחו"ל לגורמים שהיו קשורים בסיפור.

 

4/2007: תיק 55/06 הופך לתיק גלוי, עם בואם של חוקרי יאח"ה למשרדי פרקליטו של ליברמן, עו"ד יואב מני. בתקופה זאת כיהן ליברמן כסגן ראש הממשלה והשר לעניינים אסטרטגיים בממשלת אולמרט. במהלך החיפוש תופסים החוקרים אלפי מסמכים הקשורים לחקירה, וליברמן מוזמן לחקירה באזהרה בתיק החדש תחת חשדות של קבלת שוחד והלבנת הון.

 

4/2007: עו"ד מני פונה לבית משפט ומבקש להטיל צו שיאסור על החוקרים לעיין במסמכים בטענה להגנת חיסיון עו"ד-לקוח.

 

12/2007: בית משפט השלום בתל-אביב קובע כי על רוב המסמכים לא חל חיסיון עו"ד-לקוח. השופטת רחל גרינברג קובעת כי "מעיון בנספח הסודי שהוגש לבית המשפט עולה כי קיים חשד ממשי שחלקם של המסמכים שנתפסו אצל עו"ד יואב מני כוזבים או מטעים ומכוונים להסוות פעילות החשודה כפלילית". היא הוסיפה כי קיים חשד שעו"ד מני היה מעורב "בסיוע או קידום המעשים הפליליים בהם נחשד ליברמן". 


חמש חקירות באזהרה. שר החוץ ליברמן (צילום: גיל יוחנן)

 

3/2008: בעקבות ערעור שהגיש ליברמן, דחה שופט בית המשפט המחוזי בתל-אביב שמואל ברוך את טענותיו וקבע: "התמונה המצטיירת שעוגנה בתשתית ראייתית ולא בהכרח במידעים היא תמונה מדאיגה המצביעה על מעורבות לכאורית של ליברמן, בתו ואני חייב לומר בצער, גם של עו"ד יואב מני במעשים שדבק בהם יותר מאשר גוון של פלילי".

 

8/2008: הנושא מגיע לפתחו של בית המשפט העליון, שדוחה בפעם האחרונה את ערעורו ליברמן - ומאפשר למשטרה לעיין במסמכים, שנה וחצי לאחר שנתפסו.

 

9/2008: בעקבות חשיפת המסמכים, מתקיים חיקור דין בקפריסין, שבמהלכו נתפסים אלפי מסמכים נוספים, חלקם בעלי ערך חקירתי רב.

 

1/2009: במשטרה מחליטים להגביר את הקצב ומקיימים סדרת חקירות. עו"ד מני ועוזרו של ליברמן, המנהל האסטרטגי של מפלגת ישראל ביתנו, שרון שלום, נעצרים לחקירה ומעצרם מוארך.

 

לאחר הבחירות, במשך חודשיים זומן ליברמן - שמונה בינתיים לשר החוץ - לחמש חקירות אינטסיביות באזהרה, שהתקיימו בתאריך 2 באפריל, 3 באפריל, 7 באפריל, 30 באפריל ו-27 במאי. ליברמן לא מצליח להזים את החשדות שנערמו נגדו, ואף מפליל עצמו בחלק מהדברים בחקירה. יתרה מזאת, בחקירה האחרונה החוקרים חושדים בו כי פעל לשיבוש מהלכי משפט והטרדת עד.

  

7/2009: חוקריו של ליברמן מגיעים ליועץ המשפטי מני מזוז ומציגים בפניו את חומר הראיות לאחר סיום החקירה. מבחינתם, יש תשתית ראייתית להעמדתו של שר החוץ לדין. מזוז מעיין במסמכים ונותן להם אור ירוק להכין את סיכום החקירה.

 

2/8/09: יאח"ה מסיימת את חקירתה בתיק 55/06 - והוא מועבר לפרקליטות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ליברמן. רדיפה פוליטית?
צילום: AP
צילום: פלאש 90
היועץ המשפטי מזוז
צילום: פלאש 90
מומלצים