שתף קטע נבחר

שברת יד? מהגבס עד האיחוי: דברים שכדאי לדעת

מה הדבר הראשון שצריך לעשות כשאתם חוששים ששברתם יד, ולמה עדיף ללכת על גבס מפלסטיק? מישל דור שבר את ידו בתאונה מטופשת, ומצא את עצמו אצל זוג הגבסנים המנוסה בתל השומר. סרט שובר עצמות

לאחר ששברתי את ידי בתאונה מטופשת, זכיתי להכיר במרכז הרפואי "שיבא" בתל השומר את "הגבסנים" – אפרת דגן ומשה שקליר, שמגבסים ומורידים גבסים מאז שהם זוכרים את עצמם. "אני מטפלת בגבסים כבר למעלה מ- 40 שנה", מעידה על עצמה אפרת דגן, האחות האחראית על המרפאה האורתופדית. "כבר הפסקתי לספור כמה גבסים עשיתי. אנחנו מקבלים כאן כ-200 חולים ביממה, לפחות 60 מהם זקוקים לגיבוס, ולעתים מדובר על גבסים מלאים שמאוד לא קל להתמודד עימם".

 

 

משה שקליר מציג יכולות מדהימות בהסרת הגבס שלי - פחות מ-15 שניות, וכלי המשחית שנראה כאילו נגנבו מחדר חקירות של משטר אפל - הופכים בידיו לכלי נגינה הפורטים על שורה אין סופית של גבסים הממתינים לו בחדר הטיפולים.

 

"לפעמים לוקח חמש שניות ולפעמים יותר", מודה שקליר. "אם הפציינט חכם אז הוא שם את היד בדיוק בזווית שאני קובע לו בגיבוס – וכך העצמות ממוקמות היטב זו מול זו והאיחוי מושלם. לכן, אם "גבסן" מתחיל לסובב לכם את היד- גם אם זה כואב, הכוונה שלו היא לייצר שטח מגע גדול ככל האפשר. אחרת, יכול להיווצר מצב מחריד של שבירה מחדש לצורך איחוי".

 

בררו היטב עם הקופ"ח את המגיע לכם

איך עליכם לנהוג אם אתם חוששים ששברתם יד? אפרת ממליצה בחום על קיבוע ראשוני כלשהו ושימוש בקרח (קחו פיסת בד, עטפו בה קרח והצמידו אותה לאזור). שברים רבים החמירו, מספרת אפרת, בגלל שחולים ניסו "לראות כמה האיבר שבור" ולברר עד כמה טווח התנועה שלהם הצטמצם לפתע.

 

השלב הבא הוא להסיר באופן מיידי כל טבעת או צמיד, שכן יש ליד נטיה להתנפח מאוד לאחר שבר. אם לא תסירו את התכשיטים מייד ינסרו אותם מידכם בסופו של דבר, שכן הם מהווים למעשה חוסם עורקים. אם היד כבר מתנפחת, היעזרו במים חמים עם סבון והסירו את התכשיט בתנועות אטיות.

 

לאחר צילום הרנטגן יגיע השלב שבו הרופא יחליט אם אתם זקוקים לגבס, ומאיזה סוג. התייעצו עם הרופא על השימוש בגבס העשוי פלסטיק. אם הרופא מביע את הסכמתו לגבס כזה, אל תהססו ולו לשנייה – מדובר בגבס קל, רחיץ , ולעתים כזה הניתן להסרה.

 

מירב גולומבוביץ, מרפאה בעיסוק ב"שיבא", מסבירה שלקראת תקופת ההחלמה הסופית, ניתן לשקול לעבור לסד המגן על האזור הרגיש והתפוס ברצועות אלסטיות, זאת לאחר התאמה אישית מושלמת ליד. "מעבר לסד", מסבירה מירב, "הדבר הכי חשוב שאנשים לא מקפידים עליו הוא לתרגל את היד ולבצע פיזיותרפיה. אנשים רבים זורקים את הגבס לפח וממשיכים בשגרת חייהם מבלי להבין שיש רקמות שנדבקו זו לזו, ושטווח היד הוא לא כפי שהיה, ואז כשמגיעים אליי, זה כבר מאוחר מדי ופשוט כואב הלב".

 

בשורה התחתונה: מומלץ לברר את כל מה שמגיע לכם מבחינת הקופות. ישנם מקרים בהם גם הסד וגם הטיפול הפיזותרפי נכללים בביטוח, ולעתים אפילו ישתתפו אתכם בגבס מפלסטיק (במיוחד כשמדובר בילדים).

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
15 שניות וכלי משחית ממשטר אפל
צילום: רותם פלדנר ומישל דור
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים