שתף קטע נבחר
 

הדרך היעילה לגט מהיר

"האפשרות לקבל פיצויים בגין סרבנות גט תשנה את כל כללי המשחק. לא עוד גרירת הצד השני, לא עוד משיכה של זמן". רבקה לוביץ' תוהה מדוע נשים מחכות שנים ארוכות עם תביעת הנזיקין נגד הבעל המסרב לגט

מה משותף לאישה חרדית בשנות העשרים לחייה נשואה + 3, לאישה דתיה בת 39 + 5, ולאישה חילונית בשנות העשרים לחייה עם ילד אחד? ניחשתם נכון. כולן הגישו תביעות נזיקין בבתי משפט לענייני משפחה ובעקבות זאת זכו בגט המיוחל.

 

האישה החרדית חיכתה לגט שלה במשך שמונה שנים (בין הגילאים 21-29). במשך שנים אלו היא קיבלה פסקי דין טובים מבית הדין הרבני לחייב ואף לכפות את הבעל בגט. אולם הגט ניתן לה רק אחר שהגישה תביעה נזיקית נגד הבעל ונגד אביו, המכהן כדיין בבית הדין הרבני האזורי ותמך בבנו בסרבנותו.

 

האישה הדתיה חיכתה לגט שלה במשך שש שנים (בין הגילאים 37-43). לאחר חמש שנות התדיינות בבית הדין הרבני היא קיבלה פסק דין לחייב את הבעל בגט (למה זה לקח 5 שנים?), אולם ללא הועיל. הבעל נעלם. האישה הגישה תביעה נזיקית נגד אמו ואחיו של הבעל, בטענה כי הם עוזרים לו להסתתר. ממש רגע לפני הגשת הסיכומים בבית המשפט הופיע הבעל, וברוב טובו וחסדו נתן את הגט.

 

האישה החילונית חיכתה לגט במשך 8 שנים (בין הגילאים 22-30). הבעל חויב בבית הדין הרבני לתת גט לאשתו, אך לא עשה כן. לאחר הגשת התביעה הנזיקית נתן הבעל את הגט המיוחל, והאישה שוחררה. למותר לציין שכל הנשים נדרשו לוותר על תביעות הנזיקין שלהן ולא זכו לקבל פיצויים על שנות הסבל שלהן. הן נאלצו להתפשר ובלית ברירה לוותר על הפיצויים שנפסקו להן תמורת הגט המיוחל.

 

אלו הן מקצת מן הפנים העומדות מאחורי הנתונים של עו"ד סוזן ווייס. ווייס הגישה את התביעה הראשונה שיצרה תקדים בעניין זה ואף קיבלה על כך 'אות נשים במשפט' מטעם לשכת עורכי הדין בשנת 2009. היא אוספת מידע על תיקי נזיקין של סרבנות גט. המקרים הללו הם הקשים ביותר של גירושין בבית הדין הרבני, ולכן ראוי לבחון אותם מקרוב.

 

תביעת פיצויים על הסרבנות תקצר את ההמתנה

נשים אינן ממהרות להגיש תביעה נזיקית נגד בעל סרבן. הזמן הממוצע שמחכה אישה מפתיחת הליכים משפטיים ועד שהיא מגישה תביעה נזיקית הוא 10 שנים. שנות דור ממש! שליש מן הנשים שהגישו תביעה נזיקית לא קיבלו מזור בבית הדין הרבני ולא היה בידן אפילו פסק דין המחייב את הבעל בגט. שני השלישים האחרים, שהיה בידן פסק דין המחייב את הבעל בגט, השיגו זאת לאחר שש שנות מאבק משפטי בממוצע. אלא שגם פסקי הדין לחיוב הבעל בגט לא הושיעו אותן. ברוב המקרים, התביעה הנזיקית הביאה להן את הגט.

 

הגם שציינתי שתיקי הנזיקין הם

הקשים ביותר, נראה שמצב זה ישתנה בעתיד. כבר עתה מוגשות תביעות נזיקין אחרי זמן קצר ביותר של סרבנות. יש עורכי דין שיגישו תביעה נזיקית אפילו חצי שנה אחרי תביעת הגירושין. למה לחכות 10 שנים אם כבר אחרי זמן קצר ברור שהצדדים כבר לא יחזרו לחיות יחד? חבל על השנים, על עוגמת הנפש ועל שערות השיבה שניתן להימנע מהם. האפשרות לקבל פיצויים בגין סרבנות גט תשנה את כל כללי המשחק בשנים הקרובות. לא עוד גרירת הצד השני, לא עוד משיכה של זמן. אם צד אחד רוצה גט – הצד השני יצטרך לכבד את רצונו ולתת אותו.

 

אף אחד מאיתנו לא חושב שגירושין זה דבר טוב. כולנו רוצים להיות נשואים באושר. אנחנו גם לא רוצים להביא לכך שהיד תהיה קלה מדי לחתום על הגט. יחד עם זאת המצב כפי שהוא – אינו יכול להמשך. מוכרחה להיות דרך לפרק את הנישואין בצורה מכובדת ובזמן סביר.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אילוסטרציה
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים