בגלל ועידת פתח: תושבי בית לחם בלי מים
הזרם שמתחלק שבוע-שבוע בין השכונות הועבר כולו לאזור הוועידה, והתושבים סובלים גם מסגירת רחובות. המחלוקת העזה: מה עושים עם הפעילים שלא הורשו לצאת מעזה?
אחרי 20 שנה בלי כינוס רשמי, בפתח עושים מאמצים עילאיים להציג את ועידת בית לחם שנמשכת היום (ד') כהצלחה. הנושא החם הוא אופן ההתייחסות לפעילים המתגוררים ברצועת עזה - שחמאס מנע את יציאתם - אבל מי שסובל במקביל מהחום הם תושבי העיר, שכבר מחכים לסיום הוועידה מחר.
בעל חנות ברחוב הראשי, רחוב המולד, סיפר כי שכונות בית לחם מתחלקות בזרם המים - שמגיע שבוע כן ושבוע לא. "הפעם כל הזרם מופנה לאזור של הוועידה ואנחנו נאלצים להסתדר בלי מים, או שחייבים לקנות מיכלים ב-500 שקל שמספיקים מקסימום לארבעה ימים למשפחה ממוצעת", אמר.
"כשהבכירים זזים, העולם חייב לעצור". אבטחה בבית לחם (צילום: AFP)
בלי המים הזורמים ובצל נוכחות מוגברת ביותר של אלפי אנשי ביטחון, מנסים תושבי בית לחם להמשיך לחיות. "חצי מהרחובות בעיר סגורים, ובכל פעם שעוברת שיירה של בכיר הרחוב הראשי נסגר", סיפר בעל החנות.
הפלסטיני סיפר כי צירי הוועידה לא השאירו אפילו חדר פנוי אחד בבתי המלון: "אבל הבעיה היא לא פה - היה צפוי שאזור בתי המלון יהיה עמוס וסגור. הבעיה היא עם הבכירים ששכרו וילות ובתים באזורים מרוחקים מאזור הוועידה ובכל פעם שהם זזים העולם חייב לעצור. זה פוגע בשגרת החיים של האנשים".
תסיסה בתוך המנגנונים נגד עמדת אבו מאזן
בזירה הפוליטית, הוועידה בוחנת שורת הצעות לדרך שבה ייוצגו וייבחרו אנשי הרצועה למוסדות הפתח. דעה אחת גורסת כי אסור לשחק לידי חמאס ויש לקיים את הבחירות - כולל של אנשי הרצועה - בוועידה הנוכחית, גם אם הם לא ישתתפו בפועל בהצבעות. לפי דעה שנייה, יש לבחור את חברי מוסדות הוועידה ללא אנשי עזה, ולקיים ועידה נוספת בעתיד הקרוב.
הדעה הרווחת היא השלישית, הקוראת לבחירות הנציגים ללא המכסה של הרצועה ולאפשר לצירים הנעדרים לבחור את נציגיהם לכשיתאפשר הדבר. הצעה זו צפויה להתקבל, וככל הנראה תבחר הוועידה כעת 50 מתוך 80 חברי המועצה המהפכנית. בדומה לכך, ייבחרו 15 חברי הוועד המרכזי - וששת הנותרים ייבחרו על ידי צירי הרצועה בהמשך.
בזירת מחלוקת אחרת, ניסתה במשך הלילה צמרת הפתח ובראשה הנשיא הפלסטיני אבו מאזן,
למצוא פיתרון לתרעומת במנגנוני הביטחון. רבים מאנשי הביטחון ביקשו להציג את מועמדותם למוסדות התנועה, אך אבו מאזן טען כי רק ראשי המנגנונים רשאים להתמודד - ובקרב הקצינים התעוררה תסיסה.
"לא ייתכן שחייל ייבחר למועצה המהפכנית ואילו ראש המנגנון שלו ייכשל", אמר ל-ynet בכיר באחד המנגנונים. לכן, לדבריו "ההחלטה של אבו מאזן היא הנכונה והראויה ביותר".
היום ינסו בוועידה גם למצוא פיתרון לבעיה האישית של איש הזרוע הצבאית לשעבר זכריה זביידי, שאתמול גילה כי הוא אינו ציר בוועידה. ההחלטה להוציא את זכריה מרשימת הצירים עוררה זעם בקרב פעילים בגדודי חללי אל אקצה.