שתף קטע נבחר

נקמת הלוויים

המוזיקאי אילן גרין, אקס נקמת הטרקטור, הרכיב ובנה את כלי הנגינה הקדומים ששימשו את אבותינו בימי קדם ויצר מופע השואב מן המקורות ומהמקורי: "אני לא דתי אבל סיקרן אותי ליצור את המוזיקה הזו; אולי אחד מאבותי ניגן פעם במקדש". לכבוד ט"ו באב קבלו דגימה מעבודתו על שיר האהבה של כל הזמנים

איזה קול משמיעה גיתית? מה הצליל שמנגן הצילצל? כולנו מכירים את התוף, החליל, המצילתיים והשופר, אבל איך נשמע הידותון? או הנחילות? ואיזו מוזיקה ניגנו בבית המקדש בימים הרחוקים ההם? דיסק חדש, "קולות הלוויים", מנסה להתחקות אחר אותם צלילים אבודים.

 

לפני שנתיים נענה המוזיקאי אילן גרין לפניית בית "אבי חי" להעלות מופע שיתחקה אחר הכלים והקולות שאבותינו יצרו וניגנו. לשם כך בנה והרכיב גרין את כלי הנגינה העתיקים מחדש. בדיסק ובהופעה שיוצאת כעת לבמות משלב גרין בין טקסטים מהמקורות - שיר השירים, תהילים, משנה, תלמוד וספרים חיצוניים - ללחנים ומקצבים מקוריים, בליווי כלי הנגינה העתיקים-חדשים. ההופעה הראשונה מחוץ לכתלי בית "אבי חי" תתקיים ביום שישי, ודגימה קטנה ממנה, ממש לכבוד ט"ו באב, נמצאת בסרטון הוידאו: "אני ישנה ולבי ער", מתוך שיר האהבה של כל הזמנים - שיר השירים.

 

גרין ניגן במשך 15 שנים בלהקת "נקמת הטרקטור". מה לנגן שיצר מוזיקת רוק עם בית המקדש וטקסטים מן המסורת היהודית? "בית אבי חי פנו אלי, וזה נשמע מעניין. עניין אותי מבחינה תרבותית, איך נשמעה המוזיקה פעם. נותרו לנו רק שמות של כלי נגינה, אנחנו לא יודעים איך נראו ובוודאי שלא איך נשמעו. אני לא חוזר בתשובה ולא מתחזק, אבל סיקרן אותי מבחינה היסטורית לנסות וליצור את המוזיקה הזאת. מי יודע, אולי אחד מאבות אבותי ניגן פעם בבית המקדש. כיום אנחנו לא יודעים איך נשמעו הכלים ומה באמת ניגנו, וחוסר הידיעה הזה מעניק חופש ליצור גם משהו מקורי. נותרה לי יד חופשית לדמיון. ומהנקודה הזו פעלתי".

 

וכך, פסוק כמו "הללוהו במינים ועוגב" (תהילים ק"נ, ד), שהעלה את התמיהה מהו "מינים", שימש השראה ליצירת סדרה של 7 כלי הקשה קטנים, על בסיס שבעת המינים.  

 

צילום: אילן גרין

 

טקסטים מן המסורת הפכו בשנים האחרונות לאבן שואבת עבור מוזיקאים. אתי אנקרי הוציאה דיסק משירי יהודה הלוי, ברי סחרוף ורע מוכיח הלחינו וביצעו משירי שלמה אבן גבירול, גם אביתר בנאי, עידן רייכל, עובדיה חממה ועוד רבים וטובים נטלו והושפעו.

 

נו, אז זה טוב ליהודים? "למרות שיש עניין של אופנה נעשים דברים יפים. זה משמח שמתחברים לשפה ולתרבות. מה שקצת מפריע לי הוא שכאשר אני שומע ברדיו פיוט בביצוע חדש, אני שומע שזה פיוט. זה לא נשמע כמו עוד משהו. וקצת מצער שחלק מהיוצרים עושים לעצמם חיים קלים והולכים על המובן מאליו. ולכן הפרויקט שלנו שונה. אנחנו שואבים מהמסורת היהודית, זה ברור, אבל גם ממוזיקת עולם, מוזיקה הודית ועוד. אנחנו לא רק משחזרים את העבר אלא גם מעניקים משהו משלנו. כי אני תמיד אעדיף לשמוע משהו מקורי".  

 

  • ההופעה הראשונה תתקיים ביום שישי ב-12:30 בבית ההארחה ביד השמונה 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קולות הלוויים
עטיפת הדיסק
מומלצים