חברות עם האקס: יש דבר כזה?
האם אפשרי לשמור על קשר חברי עם האקס? האם זה רצוי בכלל? ובאילו תנאים חברות כזאת יכולה להתקיים? הפסיכולוגית אורנה אופיר בודקת
כמעט לכל אדם מבוגר יש בעברו מספר פרטנרים רומנטיים, ובמקרים רבים גם אקס בעלים ואקס נשים, אבות ואמהות לילדים משותפים. יהיו מי שיכנו את הפרטנרים לשעבר "תיקים באפלה" ואילו אחרים יראו בהם חלק ממשי וחי בחייהם.
פרידה מהאקסים דורשת עבודה נפשית משמעותית, שהפרידה הפיזית היא רק חלק ממנה. אחת האינדיקציות לקושי להיפרד יכולה להתבטא במה שמוגדר כ"חברות עם האקס." "חברות" כזאת, בעיקר כשהיא נרקמת מיד לאחר הפרידה, מבטאת במקרים רבים קושי להשלים עם הפרידה ועם האובדן הכרוך בה. דווקא ריחוק מהאקס מאפשר לכל אחד מבני הזוג להכיר במציאות החדשה, להתאבל על מה שלא יהיה עוד, להיפתח למה שעוד לא היה, ולהניח את העבר בעבר. באופן לא מפתיע, ההתנהלות של אנשים עם האקסים שלהם משפיעה באופן מכריע לא רק על מערכות היחסים העכשוויות שלהם, אלא גם על הרווחה הנפשית הכללית שלהם.
מתגרשים. האם אפשר להישאר חברים? (צילום: Jupiter)
כשחברות עם האקס מונעת יצירת קשרים
טלי ועידו, שניהם באמצע שנות ה40- שלהם, הורים ליעל בת ה,10- התגרשו לפני חמש שנים. הם הגיעו יחד לייעוץ, לאחר שעידו הרגיש שהקשר ביניהם מונע ממנו לפתח קשרים חדשים. טלי כבר הייתה נשואה שנית ואמא לשני פעוטות מבעלה החדש, ואילו עידו היה עדיין גרוש בודד. כאשר טלי תיארה את החברות ביניהם, היא סיפרה שמיד לאחר הפרידה היא יצרה קשרים רבים, אך הרגישה צורך לשמור על קשר עם עידו, ולא רק במה שקשור בבתם המשותפת. ""גם כשהיינו יחד, היינו יותר חברים מכל דבר אחר. עידו חשוב לי, אני רוצה שיהיה לו טוב, ואני, בניגוד אליו, בטוחה שהחברות בינינו עושה לו רק טוב. עזרתי לו בכל מה שקשור באמו המבוגרת ועד היום אני מזמינה אותם לחגוג איתנו את כל החגים." לעומתה, עידו, שהתחיל טיפול פסיכולוגי שנתיים לפני ההתייעצות איתי, תפס באופן שונה את הקשר ביניהם. "אני אוהב מאוד את טלי, תמיד אהבתי אותה. אבל בטיפול שלי התחלתי להבין שהחברות בינינו עונה על צרכים אינפנטיליים שלי, וכך אני לא מרגיש צורך לגדול, לחפש מענה בעצמי ובקשר חדש. אם אני יכול להתקשר אליה בכל פעם שאני מרגיש בודד או עצוב, והיא קופצת אליי או שאני בא אליהם, זה מיד סותם את החור. למדתי לדעת שזה פתרון זמני".
האקס מעסיק אותך?
מחקר שנערך בארה"ב באוניברסיטת אוטווה מצא, כי לקשר עם האקס יכלה להיות השפעה גורפת על הרווחה הנפשית. עוינות כלפי האקס או חיבה משמעותית כלפיו אינן כשלעצמן בעלות השפעה על הרווחה הנפשית של האדם, אלא מידת העיסוק באקס. במחקר, שניסה לברר את ההבדל בין יחסים בריאים לאחר גירושים ליחסים שאינם בריאים, נמצא שעיסוק יתר הוא המפתח להבדל. המשתתפים במחקר התבקשו למלא שאלון שבחן את רגשות העוינות שלהם כלפי בן הזוג, את רמת עיסוק היתר שלהם באקס (כלומר, עד כמה הם היו עסוקים במחשבות עליו) ואת הרמה הכללית של הרווחה הנפשית שלהם.
כפי שהיה צפוי, אנשים שחוו עוינות כלפי האקס שלהם ורמת העיסוק שלהם בו הייתה גבוהה, לא נהנו מרווחה נפשית כלל. אבל באופן מפתיע, גם אלה שהרגישו חיבה מרובה כלפי בני הזוג הקודמים שלהם ועדיין היו מעורבים איתם רגשית, לא הרגישו רווחה נפשית. ממצאים הראו, שאלה שחיבבו את האקסים שלהם, לרוב היו תלויים בהם באספקטים כאלה ואחרים, ולעתים החזיקו בפנטזיות לא מציאותיות על פיוס וחזרה לקשר. מי שכן חוו רווחה נפשית לאחר הגירושים היו אנשים עם רמה נמוכה של עוינות והיעדר עיסוק יתר באקסים שלהם. אלה שחוו מידה מסוימת של עוינות עם מעט עיסוק באקסים שלהם, לא פיגרו בהרבה אחריהם מבחינת הרווחה הנפשית שלהם. כדי לענות על שאלות כמו האם חברות עם האקס רצויה או אפשרית ובאילו תנאים חברות כזאת יכולה להתקיים, פיתחו אנשי המקצוע פיתחו כמה אינדיקציות מנחות בעניין, עיקריהן לפניכם.
מתי אפשר להישאר חברים של האקסים?
- כאשר אתם מרגישים נוח עם נוכחות בו זמנית של האקס והפרטנר הנוכחי.
- כאשר יש לכם ילדים משותפים ואתם חולקים את אחריות הגידול שלהם. אם אחד ההורים אחראי על הילדים אין עילה לבילוי משותף, אילו האחריות מתחלקת במידה שווה יש מקום ששני ההורים ידונו בהחלטות הנוגעות אליהן ויגיעו יחד להסכמות משותפות. לשם כך, עליהם להיות בקשר, ובמידת הצורך גם לבלות זמן ביחד. במצב כזה, לעתים מרכיב החברות נשמר גם לאחר הפרידה.
- ההרגשה הטובה הכללית במערכת היחסים הנוכחית, וההרגשה שבן הזוג החדש תומך בחברות עם האקס, הן תנאי נוסף לאפשרות לקיים מערכת יחסים טובה איתו. יש צורך באמון גדול במערכת היחסים הנוכחית כדי לאפשר לאקסים להישאר קרובים. נוכחות האקס יכולה להפוך לתזכורת קבועה לאהבה ולאינטימיות שחלקתם עם אותו אדם.
- חברות עם האקסים דורשת הצבת גבולות ברורים ששני בני הזוג מרגישים בהם נוח. אם בני הזוג הפרודים מצליחים ליצור גבולות כאלה, ייתכן שיוכלו לשמור על חברות.
מתי החברות עם האקס מזיקה במיוחד?
- כשאחד מבני הזוג לא עבר תהליך התגברות על האקס, ועדיין חווה כלפיו רגשות.
- במקרה שבו אחד מבני הזוג רוצה ליצור מחדש קשר אינטימי עם האקס.
- כאשר אחד מבני הזוג נמצא עם בן/בת זוג אחר/ת, במערכת יחסים לא מספקת.
- סקס עם האקס הוא סימן ברור למערכת יחסים לא בריאה. כאשר החברות כוללת יחסי מין עם האקס ברור כי הפרידה אינה אמיתית. יחסי מין דורשים מידה של קרבה ואינטימיות, עליהם בני הזוג צריכים לוותר עם הפרידה ביניהם. כאשר שומרים על רמות גבוהות של קרבה ואינטימיות, משמעות הדבר שבני הזוג לא עברו תהליך של צינון היחסים ביניהם, כדי שיוכלו להתרחק זה מזה ולבנות מערכות יחסים חדשות.
- כאשר החברות מכילה כנות ואותנטיות יותר מאשר הקשרים החדשים.
- כאשר מערכת היחסים כוללת ניצול של אחד הצדדים, אין מקום לחברות עם האקס.
- כאשר אחד מבני הזוג מתקשה ליצור יחסים אינטימיים לאחר הגירושים. החברות עם האקס יכולה להיות זאת שתורמת למצב.
בוא נדבר? הקשר עם האקס מזיק לקשר החדש. (צילום: אינדקס אופן)