"55% מתושבי הצפון משתכרים שכר מינימום"
40% מתושבי האזור בגילאי 21 עד 35 שואפים לעזוב את האזור. כך התברר מנתונים שהוצגו בכנס שיזמו ההסתדרות וארגון שתי"ל. ראש עיריית צפת: "יש כאלו שלא היו מתנגדים לחידוש ירי הקטיושות, כדי לזכות שוב להכרה ממשלתית"
תושבים מסויימים בצפון הארץ לא היו מתנגדים לחידוש ירי הקטיושות על האזור (ללא נפגעים, כמובן), "כדי שהצפון יזכה שוב להכרה ממשלתית ולהטבות שזכה להן במלחמה האחרונה" - כך אמר אתמול (ד') ראש עיריית צפת, אילן שוחט, בכנס ארגונים חברתיים ורשויות מקומיות על מצב התעסוקה בגליל העליון.
- הממשלה מרחיבה את הסיוע למפעלים בפריפריה
שוחט אמר את הדברים בשיאו של דיון בנושא הזנחת הפריפריה בידי הממשלה, במסגרת "פורום שולחן עגול" שיזמו ההסתדרות והארגון החברתי שתי"ל. בכנס, שהתקיים בחצור הגלילית, השתתפו ראשי רשויות מרחבים בהסתדרות, וכן נציגי ארגונים חברתיים.
יו"ר מרחב ההסתדרות בגליל העליון, יונה פרטוק מקריית שמונה, אמר בפתיחת הכנס כי יותר מ-55% מתושבי הצפון משתכרים כיום שכר מינימום. לדבריו, הפתרון לא נמצא במפעלי היי-טק שיגיעו לצפון - שכן אלו ממשיכים לשלם לעובדים תושבי האזור שכר נמוך - אלא במשיכת עובדי השכר הגבוה לעבור לגור באזור, בעקבות מפעלים גדולים. פרטוק ציין כמודל את יקנעם, שפרנסיה השכילו להביא לעיר מפעלים חזקים, ובעקבותיהם אוכלוסייה מבוססת.
נציגי חברת "צפונה" של הסוכנות היהודית וגופים וולנטריים הציגו בכנס נתונים, לפיהם 90% מהרשויות בגליל ממוקמות בחציון התחתון של המדד הסוציו-אקונומי במדינה, לעומת מצב הפוך שמתקיים במרכז הארץ.
מסקר שערכה "צפונה" עולה כי העסקים הקטנים, המהווים את הכח הכלכלי המשמעותי בצפון, נפגעו קשות מהמשבר, ואחוז גבוה יותר של בעלי עסקים נאלצו לסגור השנה את העסק או לפטר עובדים לעומת שנים קודמות. עוד עולה מהסקר כי 40% מתושבי הצפון בגילאי 21 עד 35 שואפים לעזוב את האזור.
למשוך צעירים באמצעות אוניברסיטה
מנכ"ל "צפונה" זאב חיות אמר בכנס כי הדרך היחידה לפתור את הבעיה הקשה היא בהשקעה ממשלתית של כחצי מיליארד שקל לעידוד התעשייה בצפון ופיתוח העסקים הקטנים והבינוניים. חיות הדגיש כי הדרך למשיכת צעירים בגילאי 21-28 לאזור היא באמצעות הקמת אוניברסיטה, פתיחת תשתיות התחבורה ובכללן רכבת, ופתרונות לדיור במגזר הערבי.
ראשי הרשויות ציינו כי פתיחת בית הספר לרפואה המתוכנן בצפת, צפוי להוסיף אלפי מקומות עבודה - ישירים ועקיפים - לתושבי האזור. אחרים ציינו את נושא התשתיות כגורם ראשוני במעלה לשימור הכוחות הקיימים ולהבאת אוכלוסייה לצפון, והדגישו את ההכרח להמשיך ולסלול את כביש 6 עד קריית שמונה, דבר שיקצר את הדרך לחיפה לפחות משעה.
ראש המועצה הממונה ביישוב הבדואי טובא-זנגריה, צבי פוגל, אמר בכנס כי "אם ראשי הרשויות ימשיכו להתבכיין, הם ימשיכו לשדר חולשה ומסכנות, וככאלה - גם הממשלה תתייחס אליהם באותו אופן".
הוא ציין כי מצב התעסוקה בצפון כה גרוע, שדי בסגירת מפעל אחד - כפי שעלול היה לקרות במפעל פרי גליל, שרבים מעובדיו הם תושבי טובא-זנגריה וחצור הגלילית - כדי לשתק ולהרוס יישוב שלם.