כל מה שרציתם לדעת על קופ"ג בניהול אישי
בעקבות אישור הפעלת קופת גמל בניהול אישי בישראל, ynet מגיש לכם מדריך: מהי קופת גמל בניהול אישי? למי היא מיועדת? האם זה כדאי? והאם ניתן כבר להצטרף לתוכנית? שאלות ותשובות
מה זה בדיוק קופת גמל בניהול אישי? האם ניתן כבר להצטרף? האם זה כדאי? ומה קורה במקומות אחרים בעולם? שאלות ותשובות.
מהי קופת גמל בניהול אישי?
זוהי קופת חיסכון בה החוסך הוא זה שקובע היכן וכיצד להשקיע את הכסף. אם ברצונו להשקיע באפיקים סולידיים או לחילופין הוא מעדיף אפיקים מסוכנים, שילוב של שניהם, השקעה בארץ או בחו"ל. קביעת תמהיל ההשקעות נעשית על פי שקול דעתו הבלעדי של החוסך.
אלו כספים ניתן להפקיד בקופה כזו?
מדובר על כספי קרנות השתלמות ועל שיעור מוגבל מתוך סך הכספים שמפקידים חוסכים באופן עצמאי (כספים שאין כנגדם הפקדת מעביד בקופות הגמל).באוצר מסבירים כי הגבלה זו תיצור את האיזון המתאים בין הרצון לאפשר ניהול כספים באופן עצמאי לחלוטין ומנגד תמנע ניהול של כספים שעונים לרוב על הגדרת ה"רובד הראשוני" של כספי החיסכון פנסיוני.
במהלך השנים, ולאור המסקנות שיעלו בעקבות בחינת יישומה בפועל של קופת גמל בניהול אישי, תבחן מחדש האפשרות להרחיב את אפשרויות ניהול הכספים בקופת גמל אישית גם עבור סוגים אחרים של כספים.
האם קיימות מגבלות כלשהן על ההשקעה?
את הכספים ניתן להשקיע בישראל או במדינות בחו"ל שאושרו על ידי משרד האוצר. ההגבלות העיקריות כוללות השקעה מוגבלת באופציות למקסימום 5% מסך נכסי הקופה (אופציות מכר בלבד). כמו כן קיימת הגבלה לפיה ההחזקה בנייר ערך בודד של תאגיד מסוים לא תעלה על 10% מסך נכסי הקופה. הגבלה זו אינה כוללת השקעה בתעודת סל או באגרות חוב ממשלתיות.
הבשורה הגדולה - זיכוי במס
מה מונע ממני בכלל לנהל בעצמי כספים שישמשו אותי לעת פרישה?אף אחד לא מונע ממך לנהל בעצמך את הכסף, גם בלי הקופה החדשה. אולם, היתרון הגדול של החיסכון הפנסיוני הוא הטבות המס הגדולות שמעניקה המדינה לחוסכים, מתוך מטרה לעודד את הציבור לחסוך לעת זקנה. במצב הנוכחי בישראל, בכדי ליהנות מהטבות המס, על החוסך להפקיד את כספו אך ורק בתוכניות שאושרו על ידי משרד האוצר, כגון: קופות גמל מורשות, קרנות פנסיה וביטוחי מנהלים. ניהול עצמי שלא במסגרת הקופה החדשה יאלץ אותך לשלם מס מלא.
האם אוכל לתת למישהו אחר לנהל עבורי את הכסף?
כן. החוסך יכול לנהל בעצמו את הכסף או למנות מנהל תיקים מטעמו שיעשה את העבודה.
האם כדאי לי בכלל להצטרף לכזו קופה?
השאלה הזו היא אינדבידואלית לכל חוסך. לאור העובדה שמרבית החוסכים במדינת ישראל אינם מבינים הרבה בשוק ההון וכשברקע המשבר הפיננסי ש"חתך" עמוק בחסכונותינו רק לפני מספר חודשים, נראה כי המסלול החדש מתאים יותר לקבוצה מצומצמת של "מביני עניין", מה גם שכיום היצרנים הפנסיוניים מציעים מסלוללים רבים ומגוונים, והתשואות לאורך זמן מוכיחות את עצמן.
כיצד המודל הזה מתנהל במדינות אחרות?
המדינה המתקדמת ביותר בתחום היא ארה"ב. מודל זה החל שם בסוף שנות השבעים והלך והתפתח באופן מתמיד.
בארה"ב נקרא המודל IRA או בשמו המלא Individual Retirement Account והוא מאפשר לחוסכים לבחור היכן לפתוח את החשבון מבין אלפי בנקים וחברות ביטוח, כאשר כמעט אין הגבלות על סוגי ההשקעה.
נכון לשנת 2004, כ- 30% מסך החסכונות הפנסיוניים בארה"ב נוהלו במודל זה. מגוון האפשרויות אף הוביל להוזלה משמעותית בדמי הניהול שמשלם החוסך.
גם בבריטניה המודל הזה קיים (החל משנת 1990) והוא נקרא SIPP ראשי תיבות של Pension Self Investment Private. המוצר התפתח בקצב מהיר ונכון לשנת 2006 נוהלו שם 215 מיליארד פאונד בצורה זו.
הבנקים לא זכאים לעמלה
איך זה מתבצע בפועל? האם אני יכול לפתוח חשבון בבנק ולהתחיל לנהל לי את הכסף?לא מדובר בחשבון חדש בבנק. החשבון ינוהל אצל היצרן הפנסיוני. מתוך שלל קופות הגמל שיש לו כיום, הוא יציע גם קופה בניהול אישי. מנהל הקופה שיהיה החוסך או נציג מטעמו יתן את ההוראות לקופה כפי ראות עיניו.
אז מחר בבוקר כבר אוכל למצוא אצל היצרנים הפנסיוניים קופה כזו?
עדיין לא. התקנות אושרו אתמול והן יפורסמו ברשומות. לאחר מכן כל גוף פנסיוני שיהיה מעוניין להפעיל קופה כזו יצטרך לפנות לממונה על שוק ההון על מנת לקבל אישור להפעלתה (כמו בכל מסלול חדש אותו מבקש יצרן לאשר). מכיוון שמדובר במסלול חדש ומודל חדש, מן הסתם זה יקח קצת יותר זמן. הערכה היא שבתוך מספר שבועות מרגע הבקשה יקבל הגוף המוסדי את האישור ויציע אותו ללקוחות.
האם לא קיים חשש שהבנקים יעדיפו שלא להמליץ ללקוח על קופה כזו בשל העובדה שהם לא מקבלים עמלה עבורה?
היועצים הפנסיונים אכן אינם רשאים לקבל עמלה בגין המלצה על קופה כזו. לכן עלול להיות חשש כזה, אך יש לזכור כי כבר כיום הבנקים אינם זכאים לקבל עמלה בעת מתן ייעוץ פנסיוני, על חלק מהמוצרים כגון קרן פנסיה ותיקה, אז גם מוצר זה יצטרף לרשימה. בנוסף, באוצר דווקא די מרוצים מכך שלבנקים יש לכאורה אינטרס מנוגד - מציאות זו תפחית בפועל את מספר האנשים שיוצע להם קופה כזו , וזה מהלך נכון, לדבריהם, הואיל והיא אינה מיועדת לכלל הציבור אלא לחלק מצומצם, כזה שמבין בהשקעות.
האם זה עתיד להוזיל את דמי הניהול?
על פי התקנות לקופת גמל בניהול אישי, ניתן יהיה לגבות עמלת קניה ומכירה של ניירות ערך, דמי שמירה, דמי ניהול ושכר נאמן עבור קרנות ודמי ניהול לחברה המנהלת (שבאמצעותה מנוהל החשבון). אם בחרתם גם במנהל תיקים מומחה, שינהל עבורכם את ההשקעות, תצטרכו לשלם גם לו. אמנם אלו ההגדרות הכלליות בתקנות, ובסופו של דבר, נראה כי מחיר יהיה נתון למשא ומתן מול נותני השירותים, ובכל זאת, ספק אם מדובר בהוזלה משמעותית, בהשוואה לסכום הגלובלי המשולם היום כדמי ניהול בקופות הגמל, גם אם הוא גבוה למדי.עם זאת, המציאות מוכיחה כי השקעה נבונה נובעת מפיזור נכון ופחות מהשקעה במניה ספציפית. בהתאם למודל זה, מי שינהל בעצמו את הכסף וירכוש "סלים של ניירות ערך" בהתמחות שונה, כגון תעודות סל מסוגים שונים, שהעמלה בגין אחזקתם נמוכה, עשוי להוזיל בצורה משמעותית את דמי הניהול.