שתף קטע נבחר

 

משפט ומהומות בטהרן; בריטניה: נגד ההבטחות

בני משפחותיהם של אנשי אופוזיציה ופעילי מחאה פוזרו בכוח מהאולם בו הועמדו לדין "רוקחי המזימה להפיכה" אחרי הבחירות. בין הנאשמים - שני עובדים בשגרירויות בריטניה וצרפת ואזרחית צרפתית אחת, ש"הודו בטעויותיהם". בריטניה: "זה בלתי מתקבל על הדעת"

משפט האופוזיציה בעקבות המהומות מוביל לעוד מחאה ברחוב האיראני. משטרת איראן פיזרה בצהריים (שבת) בכוח מפגינים שהתאספו מול בית משפט בטהרן שבו עומדים לדין אנשי אופוזיציה ופעילי מחאה, שהיו מעורבים כביכול במהומות על רקע הבחירות לנשיאות. כך דיווח אתר אינטרנט רפורמיסטי, שציין כי המשטרה תקפה את המפגינים - בהם בני משפחותיהם של הנאשמים, כשהשמיעו קריאות "אללהו אכבר".

 

הדיון שמקיים היום בית המשפט האיראני בעניינם של העצורים הוא השני במשפט הראווה שנערך להם, אחרי שישיבה ראשונה בנושא נערכה בשבוע שעבר. אל האולם הובאו עשרות נאשמים, שאינם זהים לאלה שהופיעו ב-1 באוגוסט, וסוכנות הידיעות אירנ"א דיווחה כי אחד התובעים הקריא את כתב האישום שבו תוארה מזימתן כביכול של ארה"ב ובריטניה לעורר מהומות באיראן, כדי להפיל את השלטון האיסלאמי ב"הפיכה שקטה".

 

בין הנאשמים החדשים שהובאו לבית המשפט ניתן היה לזהות היום את חוסיין רסאם, אזרח איראני שעבד בשגרירות בריטניה בטהרן ונעצר בעקבות המהומות שפרצו אחרי הבחירות לנשיאות. סוכנות הידיעות אירנ"א דיווחה כי הוא נאשם בריגול ובפגיעה בביטחון הלאומי. משרד החוץ הבריטי אישר כי אנשיו זיהו את רסאם בין הנאשמים, ומסר כי "מדובר במצב בלתי מתקבל על הדעת, הסותר לחלוטין הבטחות שקיבלנו שוב ושוב מגורמים איראנים רשמיים בכירים".

 

הודאות באשמה שמהימנותן בספק

אירנ"א דיווחה כי רסאם העיד בבית המשפט בטהרן שהשגרירות הבריטית ביקשה מאנשי הסגל המקומי שלה להשתתף באירועי המחאה בעקבות הבחירות לנשיאות בחודש יוני. עם זאת, לא ברור אם מסר את העדות על דעת עצמו או שאולץ לומר את הדברים. הסוכנות דיווחה כי הודה ב"טעויות" שביצע, הביע חרטה, וביקש מאנשי הדת למחול לו ולחון אותו. עוד נמסר, כי הוא אמר שהמידע שאספה שגרירות בריטניה על המהומות שלאחר הבחירות הועבר לוושינגטון, "בשל העובדה שלממשל האמריקני אין אמצעים לאסוף מידע על המתרחש באיראן".


מחאה ופרחים. "ארה"ב ובריטניה רצו מהפכה שקטה" (צילום: פרחאד רג'בלי)

 

משרד החוץ של בריטניה מסר כי הוא "מגנה את המשפט הזה ואת ה'הודאות' כביכול של אסירים שנשללו מהם זכויות האדם הבסיסיות". המשרד הודיע כי שגריר בריטניה בטהרן דרש מהשלטונות לקבל בהקדם הבהרות, "ולאחר מכן נחליט כיצד להגיב על השערורייה האחרונה הזו".

 

רסאם אינו האיש היחיד הקשור לנציגויות זרות באיראן ועומד היום לדין. מוקדם יותר דווח כי בין הנאשמים נצפתה גם קלוטילד רייס, האזרחית הצרפתייה שנעצרה במדינה. לפי הדיווח, היא נאשמת ב"איסוף מידע ועידוד המתפרעים", והודתה כי השתתפה בהפגנות בעקבות הבחירות.

 

"כתבתי דיווח בן עמוד אחד על המצב באיספהן והעברתי אותו לאגף התרבות של שגרירות צרפת", ציטטה אירנ"א את רייס כאומרת בבית המשפט. עוד נמסר, כי היא הביעה חרטה וביקשה מחילה על מעשיה. בין הנאשמים גם אזרחית מקומית בשם נזאק אשפר, העובדת בשירות שגרירות צרפת בטהרן. כמו עמיתה משגרירות בריטניה, טענה בפני השופטים כי השגרירות הצרפתית ביקשה מעובדיה לקחת חלק בהפגנות.

 

בתמונות מבית המשפט נראתה רייס יושבת בשורה הקדמית, כשהיא עוטה לבוש אסלאמי שחור ורעלה. ממשרד החוץ הצרפתי נמסר כי לפי שעה פריז אינה מגיבה על העמדתה של רייס לדין. בעבר דחתה צרפת את האישומים נגדה ואמרה כי הם "חסרי בסיס". הנשיא, ניקולא סרקוזי, קרא אז לשחררה מיד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סגן הנשיא לשעבר בדיון הקודם
צילום: רויטרס
"השגרירות ביקשה שנמחה". מהומות בטהרן
צילום: פרחאד רג'בלי
מומלצים