שתף קטע נבחר

כועסים על היטל הבצורת? תראו מה קורה בעולם

איסור לנקות מטוסים ורכבות, סגירת ברזים במקלחות ציבוריות, איסור למלא בריכות שחייה וגם קנסות לבזבזני מים שעשויים להגיע לאלפי דולרים. בישראל מעכלים עדיין את "היטל הבצורת", אך כיצד מתמודדים עם מצוקת המים בשאר העולם?

לא מעט ביקורת נמתחת בישראל על היטל הבצורת החדש, עליו הכריזה רשות המים בנסיון להתמודד עם המחסור במים. אך כיצד היה מגיב הציבור הישראלי לו במקום ההיטל, היו מאלצים אותו להסתפק בכלים חד פעמיים במסעדות?

 

פתרון זה, המייצר בעיה סביבתית לא פחות קשה אגב, הוחל לאחרונה באטלנטה שבארצות הברית, בעקבות תקנות חדשות המגבילות את צריכת המים. החשש מפני הקנסות החמורים שהן מטילות וניתוק המים, הביא את המסעדות ואת מזנוני בתי הספר בעיר לעבור לכלים חד פעמיים על מנת לחסוך במי שטיפת הכלים במטבחים.

  

דו"ח של רשות המים העוסק בסקירת דרכי ההתמודדות בעולם, מלמד כי לא רק שמשבר המים אינו נחלתה הבלעדית של מדינת ישראל, אלא שהיטלי בצורת ואיסורי השקיה למיניהם - מקובלים גם במדינות אחרות בעולם. 


קליפורניה: מקצצים במים לחקלאות  (צילום: ויזו'אל פוסט)

 

ספרד: קנסות עד 4,000 דולר

כך למשל מתברר כי במדינות שונות בארצות הברית מונהגות תקנות קשוחות לטיפול בבזבזני מים. קליפורניה, מדינה הנמצאת כבר במצב של הקצבת מים, החלה בספטמבר 2008 לצמצם את אספקת המים שלה לחקלאים בשיעור של כ-30 אחוזים - מה שהשפיע בצורה דרמטית על התוצרת החקלאית באזור.

 

באטלנטה שבמדינת ג'ורגי'ה, כאמור, עברו מרבית המסעדות ומזנוני בתי הספר לשימוש בכלים חד פעמיים - לאחר כניסתן לתוקף של תקנות המגבילות את צריכת המים בשיעור של כ-50 אחוזים מהצריכה בעבר. תקנות אלה, התקפות הן על עסקים והן על תושבים, הביאה לירידה דרמטית בצריכה.

 

בלוס אנג'לס, שם פועלת תוכנית לחסכון במים מזה 20 שנה, רואים כבר תוצאות: התוכנית המקומית הביאה לחיסכון במים בשיעור של כ-25 אחוזים ולפי התוכנית, כל צרכן מקבל הקצבה של80 אחוזי מהצריכה שהיתה בשנים הקודמות.

 

הסיבה להצלחת התוכנית בלוס אנג'לס נעוצה ככל הנראה במדיניות החריגות הקשוחה שלה: בגין חריגה ראשונה תקבלו הודעת אזהרה, בגין ארבע חריגות נוספות תיאלצו לשלם קנס בגובה 50 דולר, וכל חריגה נוספת - תביא לניתוק אספקת המים.

 

באירופה מתמקדות הרשויות בעיקר באיסורי השקיה למיניהם ופחות בהגבלות על הצריכה הביתית. בספרד למשל חל איסור על מילוי בריכות שחיה פרטיות וגם המקלחות הציבוריות על חופי הים כבר אינן מספקות מים כבעבר. בנוסף, מערך האכיפה שהוקם בנושא בחבל קטלוניה, מנהיג מדיניות קשוחה של אכיפת התקנות. תושבים שהפרו אותן נקנסו בקנסות גבוהים - שעשויים להגיע עד 4,000 דולר.

 

האיסור למלא בריכות שחיה פרטיות קיים גם במרבית ערי התיירות של צרפת. ברפובליקה החלו לאחרוה לאסור גם על שטיפת רכבים, השקיית גינות ירק פרטיות והשקיית מגרשי גולף. תקנות דומות אומצו כבר בשנת 2006 גם בבריטניה, שם הוסמכו חברות המים לאסור השקיה של גנים ציבוריים, פארקים ומגרשי גולף וקריקט. בבריטניה, אגב, נאסר גם נקיון מטוסים, רכבות ואוניות - פרט לנקיון הנעשה למטרות בטיחות והיגיינה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סוגרים את הברז
צילום: Gettyimages Imagebank
מומלצים