חלום רטוב: האגמים המופלאים של צפון איטליה
את יופיים של האגמים העריכו כבר הרומאים, שבנו ארמונות על גדותיהם. אין כמו להימלט אל הנופים הרגועים, להתפנק במסעדה ולהתמסר ליין, לפסטה ולנוף הנשקף מהמים הצלולים
היפהפייה האיטלקיה שישבה בבית הקפה הקסום, הנשקף לנוף המדהים של אגם קומו (Como) בלב פארק מעוצב בפסלים ובערוגות פרחים, לגמה באיטיות מדהימה את יין הקברנה סובניון שמילא את גביע הזכוכית שלפניה.
היה נראה שיש לה את כל הזמן שבעולם עד שיגיע ה"רומיאו" האישי שלה, וייקח אותה לבילוי ערב. בינתיים הסתפקה כמונו בהתבוננות על יופיו של האגם שנשקף מנגד.
על יופיים של אגמי צפון איטליה עמדו כבר הרומאים, שלא חסכו בבניית וילות וארמונות על גדותיהם. מה יותר טוב לישראלי לחוץ, הנתון למתקפה נמשכת של מהדורות חדשות, מאשר להימלט לנופים הרגועים של אותם אגמים יפהפיים, להתפנק באחת מהמסעדות המשקיפות עליהם ופשוט להתמסר, מלבד ליין ולפסטה האיטלקית, גם לנוף המדהים הנשקף ממימיו הצלולים של האגם?
מבט לאגם קומו, הנשקף מהמרפסת של וילה קרלוטה (צילומים: יוסף ג'קסון)
ה"אגם המבורך" - מקור השראה לסופרים ומשוררים
את הטיול התחלנו באגם גארדה (Lago Di Garda), אחרי שנחתנו בעיר ורונה (Verona) והצטיידנו ברכב שכור. נסענו תחילה לעבר האגם שעליו השתפך המשורר והסופר האיטלקי דנטה ב"קומדיה האלוהית" שלו. דנטה תיאר בערגה את האגם היפה בצפון איטליה, ששוכן למרגלות הרי האלפים.
אגם גארדה, הידוע גם כ"אגם המבורך", הוא הגדול באגמי איטליה והעניק השראה ללא מעט סופרים ומשוררים - איטלקים וזרים. במערב גובל האגם בשפלת לומברדיה, ובצדו המזרחי משתפלים אליו צוקים לא מעטים, שכן במזרח האגם מתנשאת שרשרת הרי מונטה באלדו (Monte Baldo). בצפון האגם מתרוממים הרי האלפים הדולימטים, ומגינים עליו מפני הרוחות הקרות הנושבות מצפון, כך שאקלימו של האגם נוח למדי.
חופי הרחצה של אגם גארדה
למרות שמהמאה ה-15 ועד המאה ה-18 שלטה בשטח האגם ונציה, שהשפיעה לא מעט על שכיות החמדה האמנותיות שבו, הרי שלא מעט מעצמות ומלכים אירופיים נוספים חמדו את השליטה באגם וסביבתו.
התחלנו את הביקור באגם בשהייה בעיר הנופש סירמיונה (Sirmione), השוכנת על לשון יבשה החודרת בדרום לתוך האגם. עיירת נופש זו מפורסמת זה דורות במרחצאות המרפא שלה העוזרים, לדעת מאמינים, לריפוי מחלות הקשורות בדרכי הנשימה.
מוטב להחנות את הרכב באחד ממגרשי החניה, בכניסה לטירה העתיקה מימי הביניים רוקה סקאליג'רה (Rocca Scaligera). תוך כדי כניסה לטירה עוברים לעיר העתיקה, ואם ממשיכים עד לקצה הלשון היבשתית - הרי שאפשר לבקר בכנסיית סנטה מריה מאג'ורה, שבה ציורי קיר עתיקים, ובהמשך מגיעים לשרידיה של וילה רומית שהשתייכה למשורר הרומי קאטולוס (Catullus), והמערות באתר החפירות הארכיאולוגי שבמקום, קרויות על שמו.
המלון והטירה בכניסה לעיר העתיקה של סירמיונה
מומלץ להתרווח באחת המסעדות הצופות על המים, ולהתמסר לליקוק גלידה איטלקית מעולה או לאיזו צלחת לינגוויני טעימה. התמקמנו באחת העיירות השוכנות בצד המערבי של האגם, גארדונה ריביירה (Gardone Riviera).
קרוב מאוד למקום, במעלה ההר, שוכנת אחוזת ויטוריאלה (Vittoriale) שבה כתב הסופר אדמונדו דה אמיצ'יס (Edmondo De Amicis) את הספר "הלב" ב-1886. האחוזה המשקיפה על נוף מדהים של האגם נהפכה קריה שבה כמה מוזיאונים, ובאמפיתיאטרון שבמקום נערכים הופעות אמנותיות שונות, החל באופרה "אאידה" וכלה במופע שהוקדש לזמרת שלנו, אחינעם ניני, שזכתה לכבוד והדר בפסטיבל המוסיקה המקומי.
אחד המלונות הממוקמים על המים בגארדונה רביירה באגם גארדה
אגם קומו - אגם בצורת רוגטקה הפוכה
גם הגנים הבוטאניים שבמקום ראויים בביקור, במיוחד לנופשים שכמונו שעתותיהם בידיהם ואינם ממהרים לשום מקום. לאחר מכן נסענו לאורך האגם לעבר העיירה גארניאנו (Gargnano). זהו כפר נופש חמוד, והטיילת שלאורך האגם מובילה לווילה פלטרינלי (Feltrinelli). הווילה שימשה מטה של הרודן מוסוליני, אך לצערנו אי אפשר לבקר בה.
צפונה משם לאורך האגם נמצאת העיירה לימונה סול גארדה (Limone sul Garda) המוקפת פרדסי לימונים. אסור להחמיץ את הדרך היפה העולה מעיירה זו לעבר רמת טרמוזינה (Tremosine), שממנה נשקפים נופים נפלאים של האגם וההרים שסביבו.
אחרי שהייה בת יומיים באגם גארדה נוצרה בנו התחושה שאפשר לבלות בקלות את השבוע כולו על גדותיו, אך החלטנו לטעום את טעמו של אגם מופלא נוסף בצפון איטליה, ולבקר באגם קומו.
אם הייתם יכולים להיות, ולו לרגע קט, כמו הציפורים שמעופפות מעל אגם קומו היפהפה, הייתם ודאי מבחינים שלאגם צורת האות Y הפוכה, או צורת רוגטקה הפוכה.
התחלנו את השהייה באגם בעיר קומו עצמה, השוכנת בקצה הזרוע השמאלית באותה רוגטקה הפוכה. בקומו חיים 100 אלף תושבים בקירוב. העיר יושבה כבר בזמן הרומאים, ואולם עיקר שגשוגה היה בימי הביניים, בעיקר במאה ה-12.
האטרקציה העיקרית של קומו היא קתדרלת ה"דואמו" שנבנתה במשך כ-400 שנה. הכיפה היפה שלה הושלמה רק במאה ה-18. חובבי כנסיות וקתדרלות יתרשמו מהשער הצפוני שלה, המכונה בשם "שער הצפרדע", בגלל תגליף של צפרדע שנמצא על אחד מעמודי הכניסה. צמוד לחזית הקתדרלה נמצא בית העירייה מהמאה ה-13, ה"ברולטו" (Broletto), על שורת חלונותיו עם הקשתות המשולשות שמעליהם.
צדה השמאלי של קתדרלת הדומו המרשימה בקומו
מרבית האטרקציות של העיר נמצאות בין בניין הקתדרלה לבין הנמל של קומו. במרחק של 3.5 ק"מ צפונה תגיעו לווילה אולמו (Vila Olmo) על כביש 35 S, שממנה נשקף נוף מופלא של קומו והאגם. אם תעלו ב"פוניקלור" - מין קרונית הרים - אל פסגת ההר המשקיפה על קומו כולה, לעבר שכונה הנקראת ברונטי (Brunate) תיהנו מנוף לא פחות מופלא.
להתענג על פסטות איטלקיות מול הנוף היפהפה
ממרפסת התצפית של אותה רכבת הרים תוכלו לרדת במורד הכביש המתפתל ולהתמקם במרפסת של אחת המסעדות המשקיפה על הנוף. הפסטות האיטלקיות יחליקו לבטן בעונג רב יותר למראה הנוף המופלא.
הנסיעה לאורך כביש S340, המקיף את האגם מצדו המערבי, תוביל אתכם לעיירות וכפרים שמהם נשקפים נופים מדהימים של האגם. למשל מקומות כמו צ'רנוביו (Cernobbio), שבו שוכנת וילה ד'אסטה (Vila D'Este) ששימשה ארמון למשפחת אצולה איטלקית, וכיום משמשת בית מלון יוקרתי לבעלי יכולת כלכלית לא מעטה.
אנחנו הסתפקנו במגורים במלון ששכן על המים בעיירה טרמצו (Tremezzo). בעיירה, הנמצאת ממש באמצע הגדה המערבית של אגם קומו, ישנם בתים המשקיפים על גדת האגם, ובתים המטפסים על מורדות ההרים הגולשים לכיוון האגם.
בתי העיירה והמלון שבו התגוררנו שוכנים ממש ליד וילה קרלוטה. הווילה נבנתה עוד במאה ה-18 בידי אדריכל ממילאנו, כמתנה לנסיכה יפהפייה הנושאת את אותו השם. הנסיכה לא זכתה ליהנות זמן רב מהארמון והגנים סביבו, מתה ממחלה בגיל 24 והותירה את הארמון למבקרים פלבאים (בני המעמדות הנמוכים ברומא העתיקה) כמונו, שעדיין מתרגשים מארמונות אירופיים, בייחוד כשגנים מופלאים מקיפים אותם מסביב.
כיום ניתן לבקר באוצרות האמנות והפיסול השוכנים בארמון, ובעיקר בגנים היפים המקיפים את הווילה ומשקפים אל נופה הנהדר של העיירה בלאג'יו (Bellagio), השוכנת על השלוחה של ההר ומפרידה בין שתי זרועות האגם.
העיירה הקסומה בלאג'יו במפגש הזרועות של אגם קומו
ליהנות מארוחה כמיטב המסורת האיטלקית
קצת צפונה יותר על כביש S340 נמצאת עיירת הנופש החמודה והריביירה היפה שלה, מנאג'יו (Menaggio). זהו מקום שבו אתה רוצה להתרווח על הספסלים המשקיפים לנוף היפה של האגם - ולשכוח מהכל.
כדי להימנע מלטרוח ולנסוע בכביש הצר והמנהרות הרבות שבו, מומלץ לקחת מעבורת מאחת העיירות שבדרך, ולשוט לעברו השני של האגם אל בלאג'יו, לשוטט בסמטאות הציוריות שלה, להתמקם באחת המסעדות המשקיפות על האגם וליהנות מארוחה כמיטב המסורת של המטבח האיטלקי.
בתי העיירה בלאג'יו השוכנת על שפת אגם קומו
את הנוף הנשקף ממול תעכלו יחד עם מטעמי הלינגוויני או הרביולי. אם השתמשתם במעבורת כדי לחצות את האגם, הרי שתוכלו להמשיך לאורך החוף של הזרוע הימנית שלו, הנקראת אגם לקו (Lago di Lecco), ותוכלו לעצור מדי פעם על מנת לבלוע בעיניים את מראות הנוף המדהים הנשקף ממול.
למען האמת, אחרי כמה ימים של שהייה סביב אגם קומו אתם מאבדים בהחלט את החשק לחזור הביתה, אל ארץ הקודש ואל האגם המסכן שלנו, כנרת, שאמנם כתרו לו לא מעט כתרים והקדישו לו לא מעט שירים, אך לאמיתו של דבר יבש באופן ניכר ביותר.