שתף קטע נבחר

מומחים: הסקר הסביבתי לתעלת הימים - אינו אמין

מומחים ישראלים מותחים ביקורת חריפה על התקדמות הסקר הסביבתי לפרויקט "תעלת הימים". הביקורת נמתחה בעקבות מפגש שקיימו עם נציגים בכירים בחברה הבריטית המבצעת את הסקר. "(הנציגים) הפגינו רמת התמצאות נמוכה מאוד. מצב זה מטיל צל כבד על ערכו ואמינותו של הסקר", אמרו. החברה להגנת הטבע: מצב הסקר צריך להדאיג כל אדם בישראל

בעוד כשנה אמור להגיע לסיומו סקר ההיתכנות הסביבתי לפרויקט מובל השלום (תעלת הימים) - סקר המתעתד לבחון את ההשפעה הסביבתית של הזרמת 2 מיליארד קוב מים בשנה ממפרץ אילת לים המלח. הבדיקה נעשית עבור הבנק העולמי על ידי חברת ERM הבריטית, אך ביקור של נציגים בכירים בחברה בישראל לפני כשבועיים, הותיר בקרב מומחים ישראלים ספקות באשר לאמינות הסקר וליכולתם של אנשי המקצוע בחברה לבצעו בלוח הזמנים הנתון.

 

עוד בנושא:

  

ספקות אלו הועלו בין היתר על-ידי הגיאולוג אלי רז, חוקר במכון ים המלח למחקר ומי שמשמש כיועץ לתוכנית המתאר הארצית לים המלח וחופיו (תמ"א 13). רז נכח במפגש שהתקיים לפני כשבועיים בראש העין בו נכחו שני נציגים בכירים מטעם החברה, בהם גם ראש צוות הבדיקה, ריימונד קולי. מהצד הישראלי נכחו בין השאר נציגי חברת "מקורות" ופרופ' עזרא סדן, מנכ"ל משרד האוצר לשעבר, המעורב גם הוא בגיבוש תמ"א 13.   

 

במסמך סיכום המפגש הרשמי, שהגיע לידי ynet, כותב רז כי: "כללית, האורחים הפגינו רמת התמצאות נמוכה מאוד בפרויקט שלהם עצמם, וכך גם לגבי הבנתם את ים סוף-ערבה-ים המלח וההשלכות הסביבתיות שאותם הם אמורים לבדוק".

 

בהמשך הוא כותב: "אין מנוס מהמסקנה כי ללא קשר לרמתם האישית או המקצועית, שיכולה להיות גבוהה, רמת הידע הנוכחית והזמן הנותר עד להשלמת העבודה אינם מאפשרים כל סיכוי להוציא סקר היתכנות ברמה סבירה". רז ממשיך ומציין כי "מצב זה מטיל צל כבד מאוד על ערכו ואמינותו של סקר ההיתכנות, האמור להיות בסיס לפרויקט עצמו המכיל, כידוע אי ודאויות משמעותיות מאוד".

 

בשיחה עם Ynet מתח גם פרופ' עזרא סדן ביקורת חריפה על התנהלותם של נציגי החברה הבריטית ואמר כי נראה "שהם אינם מבינים על מה הם מדברים". סדן ציין כי נציגי החברה הסבירו שהם הגיעו על מנת להתרשם, וכי הדבר אינו נראה סביר - נוכח השלב המתקדם שבו אמור להיות מצב הסקר. "לא ברור איך בשלב כזה הם עדיין לא מסוגלים לספק תשובות בסיסיות", אמר סדן.  


בוחנים את ההשפעות הסביבתיות על האזור. ים המלח (צילום: דביר אלמוג)

 

בארגוני הסביבה מודאגים

סקר ההיתכנות של החברה הבריטית אמור בראש ובראשונה לבצע הערכה של ההשפעות הסביבתיות שיהיו לפרויקט על האזור. בין השאר הוא אמור להשיב על שאלות כגון מה תהיה השפעת מי מפרץ אילת על ים המלח? האם תהיה השפעה על משטר הזרמים ובתי הגידול במפרץ אילת? או כיצד ישפיעו תעלות ההובלה על הסביבה האקולוגית במדבר.

 

סקר נוסף שמתבצע במסגרת הפרויקט נערך על-ידי החברה הצרפתית Coyne et Bellier אולם סקר זה בוחן בעיקר את ההיתכנות הטכנית-הנדסית של הפרויקט.

 

בתוך כך, השר לפיתוח אזורי, סילבן שלום, מבקש לקדם תוכנית "פיילוט" שתשמש כמעין שלב ראשון של הפרויקט, במסגרתה יישאבו כ-200 מיליון קוב מים מהים האדום ויוזרמו בצינור בקוטר 5.5 מטרים לים המלח.

 

תוכנית נסיונית זו מתעתדת לכלול גם הקמת מפעל התפלה שיעביר כ-100 מיליון קוב מים לממלכת ירדן. שארית המים תוזרם לים המלח כדי לבחון את ההשפעות הסביבתיות של עירבוב המים.

 

בארגוני הסביבה הביעו דאגה מן הרושם שהותירו נציגי החברה ומתחו ביקורת על התנהלות הסקר עד כה. בחברה להגנת הטבע ציינו כי "הביקורת החריפה צריכה להדאיג כל אדם בישראל ולא רק את שוחרי הסביבה מכיוון ומדובר במגה-פרויקט, בעל  השלכות הרות גורל על הסביבה". בחברה טענו כי "הכותרת 'צוות בדיקה בינלאומי' מחפה על בדיקה חובבנית ושטחית שתשאיר אותנו בעוד כשנה, בתום הבדיקה, עם אותן השאלות, או גרוע מכך, עם תשובות לא אמינות שיסללו את הדרך להקרבת מפרץ אילת והערבה על מזבח ים המלח". 

 

בבנק העולמי אישרו כי חברת ERM היא החברה המבצעת את סקר ההיתכנות הסביבתי, אך סירבו להתייחס ישירות לביקורת שנמתחה על החברה. בהודעת הבנק נמסר כי הם מביעים אמון בהליך העבודה של צוות החברה וכי מוקדם להעריך את התקדמות הסקר, שכן הוא נמצא עדיין בשלביו הראשוניים. עוד נמסר כי הם ממליצים "להימנע משיפוט מוקדם של הליך העבודה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הולך ומידרדר. ים המלח
צילום: דביר אלמוג
מומלצים