שתף קטע נבחר

 

Face.com - מכירים את הפרצוף שלכם

שירות face.com יסרוק את כל התמונות שלכם בפייסבוק, ויזהה באופן אוטומטי את הפנים שלכם ושל החברים שלכם. הטכנולוגיה עובדת, אך האפשרויות להפרת הפרטיות מדאיגות. בדקנו

עליית הרשתות החברתיות העמידה את נושא הפרטיות במוקד ויכוח ציבורי חריף בין פעילים למען חירויות הפרט לבין חברות האינטרנט. העובדה כי ענקיות רשת כמו פייסבוק, גוגל, יאהו ואחרות מרכזות מידע אישי אודותינו הוא לא רק בעל השלכות שיווקיות עצומות אלא גם עלול להשפיע על זכויות אדם בסיסיות.

 

קשה לאמוד עד תום את השלכות העובדה כי המדינה ותאגידים יכולים בקלות רבה למפות את הקשרים בינינו לבין אחרים, לדעת היכן אנו נמצאים ומה אנחנו עושים. אם נוסיף לכך יוזמות חקיקה כמו המאגר הביומטרי, שעשוי לכלול טביעות אצבע של כל אזרחי המדינה ומצלמות אבטחה הפרוסות בשטחים ציבוריים בערים רבות ברחבי הארץ - הרי שרמת הפרטיות שנהנה ממנה עלולה לצנוח לאפס בשנים הקרובות.

 

רשת חברתית - לא פרטית

רשתות חברתיות מאיצות את תהליך איוד הפרטיות - לא משום שאנשים מעלים מיוזמתם פרטים אישיים על חייהם - קשה "להאשים" אותן בכך, אלא בעובדה שדרך פעילות זו אנו עושים "אאוטינג" לאחרים שאין כל ודאות שהם מעוניינים בכך. למשל, תמונות של אחרים שאנו מעלים ל-Flickr.com, "תיוג" של אחרים בפוסטים בפייסבוק או בבלוגים וחשיפה בלתי פוסקת שסובלים ממנה חברים של מי שבוחרים לנהל את חייהם באופן פומבי ברשת.

 

חברת Face.com הישראלית העלתה לפני מספר שבועות יישום חדש בפייסבוק בשם Photo Finder. היישום, שפועל בשלב אלפא וזמין למוזמנים בלבד, משלב אלגוריתמים קנייניים של זיהוי פנים. על מנת להתחיל להשתמש ביישום, יש להוסיפו לפרופיל האישי שלכם ממש כמו כל יישום אחר ולהקליק על הכפתור Get Started.

 

עם התחלת הפעולה היישום יסרוק בזריזות (משך הסריקה תלוי בכמות התמונות שהעלתם והעלו החברים שלכם) את כל התמונות שלכם והתצלומים הציבוריים של חברים בפייסבוק (כל תמונה שהגישה אליה אינה מוגנת בסיסמה) במטרה לזהות בהם אנשים לא מזוהים ולתייג אותם. אגב, אם מי מהחברים שלכם כבר השתמשו ביישום כדי לסרוק את התמונות שלהם, היישום ידע זאת, ולא יידרש לסרוק אותן מחדש. בתום הסריקה יציג היישום את כל האנשים שזיהה בתצלומים והיו עד כה אנונימיים.


 

תפסיק לכוון אליי

הביצועים של הטכנולוגיה טובים להדהים - היא יכולה לזהות אנשים בתמונות מטושטשות מעט, אפילו אם הם מרכיבים משקפי שמש ופאה. גם תצלומים שעובדו בפוטושופ לא הצליחו לעבוד עליה, ואף כאלה בהם הפנים מוצגת חלקית בתוך המון או לצד הרבה אנשים אחרים זוהו בהצלחה.

 

מחקר בלתי תלוי של אוניברסיטת מסצ'וסטס הגיע למסקנה אשר כל נסיין של השירות יסכים עמה: טכנולוגיית זיהוי הפנים שפותחה על ידי מייסדי Face.com, יניב טייגמן, אדן שוחט, מוטי שניברג וגיל הירש, מצוינת ועולה על כל מתחרה המשמשת לצרכים אזרחיים.

 


לאחר שהיישום יסיים את פעולתו תוכלו ללחוץ על הכפתור ME כדי לצפות בתמונות שלכם שהוא מצא - חלקן הוא זיהה באופן אוטומטי ואילו אחרות הוא אסף מפני שחברים בפייסבוק תייגו אותן בשמכם. הכפתור Friends יוביל לגלריית תמונות של החברים המחולקת לשורות - שורה לכל חבר. מצד שמאל תמונת הפרופיל שלו ומצד ימין כל התמונות

שלו שנמצאו ברחבי הרשת החברתית.

 

אפשר להוסיף כל חבר לרשימת המעקב (watch list) ולקבל התראה בכל פעם שתמונה חדשה של אותו חבר תועלה לרשת.

 

הפנים האפלות של השירות

עד כאן מדובר לכאורה ביישום חביב ויעיל והוא אכן כזה, אך אם תרשו לי להיות קונספירטיבי מעט - תארו לעצמכם מקרה בו תצולמו ללא ידיעתכם, במקום בו אתם לא אמורים להיות או לצד אנשים שאינכם מעוניינים להיראות לידם, במצב לא נוח מבחינתכם (שיכורים, נניח, או לבושים ונראים רע במיוחד).

 

Face.com יזהה גם את התמונות האלה וירכז אותן בגלריה המוקדשת לתמונות שלכם, בה יוכל לצפות כל חבר שעושה שימוש ביישום, וגם מעסיקים פוטנציאליים, חברים לעבודה ואף המשטרה ועורכי דין, אם חלילה תסתבכו (נניח, תצולמו בקרבת זירת פשע ללא ידיעתכם).

 

כל זאת, להזכיר, מבלי שאישרתם את העלאת התמונות ומבלי שאתם או אחרים תייגתם אותן באופן ידני ואף מבלי שתהיו משתמשים פעילים ביישום של Face.com.


 

 

ב-Face.com לא אדישים לעניין הפרטיות. בבלוג של החברה מציינים כי הם אינם מעודדים העלאה של תמונות מביכות ולא מתכוונים להעמיד את המאגר לטובת סוכנויות ממשל. אמצעי זהירות אחד מתריע בפני משתמשי היישום על תמונות חדשות בהן הם תויגו באופן אוטומטי ומאפשר להם להסיר את התיוג. עם זאת, אנשים שלא הוסיפו את היישום (הרוב המכריע בשלב זה) יכולים לצפות בתמונות בהן הם תויגו באופן אוטומטי על ידי משתמשים רק אם יבקרו באופן פעיל בקישור הבא.

 

הטכנולוגיה מלהיבה, השירות מדאיג

Photo Finder, ראוי לציין, פועל על פי מדיניות הפרטיות של פייסבוק והוא לא עושה שום דבר לא חוקי. הוא לעולם לא יסרוק או יציג תמונות שלא נועדו לפרסום על ידי המשתמשים המקוריים. עם זאת, אפשר לצפות מהחברה לפחות להתריע בפני אנשים שאינם משתמשים ביישום כי תמונותיהם אותרו או תויגו ולאפשר להם להסירן - ולא - לא לאפשר סריקה של תמונות אלה.

 

כאמור, בשלב זה Photo Finder אינו זמין לקהל הרחב. על אף שהתלהבנו מאוד מהיישום ויכולותיו, קשה לומר שאנו מצפים בכיליון עיניים לרגע בו ייפתח השירות לכל משתמשי פייסבוק שיוכלו לסרוק את 15 מיליארד התמונות שהועלו על ידי חברי הרשת החברתית. זאת, בידיעה כי שירותים כאלה מקדמים את העתיד, אשר אולי הוא בלתי נמנע, בו רמת הפרטיות של כולנו תהיה - אפס.

 

עדכונים מעניינים נוספים - בבלוג של גל מור Holesinthenet.co.il  וגם בטוויטר: twitter.com/holesnet

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים