שתף קטע נבחר

 

שחרית בביירות

מסתובבים בביירות ומחפשים מניין בשעת בוקר מוקדמת? בקרוב תוכלו לעשות את זה בבית הכנסת העתיק והמפואר שבבירת לבנון ההולך ונבנה מחדש. החיזבאללה, אגב, תומך

הבנאים הסירו את הגג המתפרק, פינו את ההריסות והציבו את הפיגומים להמשך העבודה. בשעה טובה, השיפוץ של בית הכנסת העתיק "מגן אברהם" בביירות יצא השבוע לדרך.

 

בית הכנסת העתיק שבוואדי אבו ג'מיל בבירת לבנון ניזוק קשה במלחמת האזרחים הקשה שהתחוללה בלבנון בין השנים 1975 - 1990. גג המבנה קרס, ובמהלך המלחמה אף נבזז בית הכנסת ונותר כגל חורבות גם לאחר שהרחובות הסמוכים שופצו ומרכזי קניות וגורדי שחקים נבנו סביבו.


החזית המפוארת של בית הכנסת

 

המלחמות הרבות שידעה לבנון, תוצאה של יריבות חוזרת ונשנית בין העדות והדתות השונות המרכיבות את המדינה, גרמו להריסת בית הכנסת. בימי מלחמת האזרחים הקשה נמתח בביירות "הקו הירוק" שחילק את עיר הבירה בין הנוצרים והמוסלמים, ובית הכנסת נכלל בשטח המוסלמי. השיפוץ התאפשר לאחר שמנהיגי העדות והדתות הסכימו ביניהם על העניין, כציון לשיתוף פעולה ביניהם, שעד לפני זמן לא רב נחשב כה נדיר. גם ארגון החיזבאללה, אשר מתנגד למדינת ישראל, תמך בשיפוץ בית הכנסת, שכן על פי דובריו, כארגון דתי במהותו הוא אינו שולל את הדת היהודית. 


ישתלב עם גורדי השחקים? בית הכנסת "מגן אברהם" בביירות

 

"השיפוץ ייקח כשנה, תלוי כמה כסף נצליח לאסוף", אמר נציג של הקהילה היהודית בלבנון. חברת הבניה 'סולידר', אשר שיפצה את מרכז ביירות ואת הרובע בו ניצב בית הכנסת, הודיעה כי על כל קהילה דתית לממן בעצמה את השיפוצים למבנה בו היא עורכת את פולחנה - גזרה לא פשוטה עבור קהילה צנועה כמו יהודי לבנון, המונה כ-200 איש. להערכת הנציג, השיפוץ יעלה בין מיליון ל-1.5 מיליון דולר. עלה חשש כי אם בית הכנסת לא ישופץ, תשתלט החברה על השטח ותהרוס לחלוטין את בית הכנסת. חברת הבניה נמצאת בבעלות משפחתו של רפיק אל-חרירי, בעבר ראש ממשלת לבנון.

 

שיפוץ בית הכנסת אמור היה להתחיל בקיץ 2006, אך מלחמת לבנון השניה בין ישראל לחיזבאללה דחתה את התכניות. המועד החדש שנקבע היה בשנה שעברה, אך המשבר הפיננסי שפקד את העולם גרם לנדבן יהודי אלמוני, שהסכים לממן את השיפוץ, לסגת מהחלטתו. כעת, יצא הפרויקט לדרך - בסיוע תרומות מיהודים נדיבים מחו"ל. גם חברת 'סולידר' נעתרה ותמכה בשיפוץ בסכום של 150 אלף דולר.


מבט מבפנים

 

בית הכנסת "מגן אברהם" בביירות נבנה ב-1926 בשכונת היהודים ואדי אבו ג'מיל, ונקרא על שם אביו של מואיז אברהם ששון מכלכותה, שתרם 3,000 לירות שטרלינג לבנייתו. מספר שנים קודם לכן כבשה צרפת את האזור (לבנט)

ויהודים מעיראק, ירדן וסוריה נהרו ללבנון, שם נהנו מהגנת החוק אותו החילה הממשלה הצרפתית. בביירות הוקמו עוד מספר בתי כנסת אולם "מגן אברהם" היה המרכזי שבהם ושימש מרכז קהילתי חשוב. מבחינה ארכיטקטונית, נבנה בית הכנסת עם מאפיינים מערביים בנוסח הרנסנס והרומנטיקה, מה שביטא אולי את האופק אליו שאפו המקומיים באותם הימים, ולבטח את שלטון המנדט הקולוניאלי ששרר במקום.

 

בתקופת ההעפלה שימש בית הכנסת מקום מקלט ליהודים אשר הגיעו ללבנון דרך הים ומשם הוברחו לארץ ישראל. אלא שבסוף שנות ה-50 החלה האוירה הפוליטית בלבנון להתערער והיהודים החלו להימלט מהמדינה. מקהילה שבשיאה מנתה מעל 22 אלף איש נותרו שרידים בודדים. בית הכנסת עוד שימש את היחידים עד 1982, אולם מלחמת לבנון הראשונה שמה קץ לפעילותו. מאז הוא עמד שומם. כעת, כאמור, באה לו שוב עדנה.  

 

צילומים: AP
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים