ההתעללות בשריון: נחקר מח"ט 188; קודמו העיד
ל-ynet נודע כי חקירת ההתעללות בגדוד 74 מגיעה לצמרת חטיבה 188 בחיל השריון. המח"ט, אל"מ אילן לביא, נחקר באזהרה במצ"ח ואמר כי לא היתה לו כל כוונה לטייח את הפרשה. קודמו בתפקיד, אל"מ עופר צפריר, העיד בפני החוקרים
חקירת ההתעללות בשריון מגיעה לצמרת חטיבה 188. ל-ynet נודע כי מפקד החטיבה, אל"מ אילן לביא, נחקר באזהרה במשטרה הצבאית החוקרת, אודות אירוע התעללות בגדוד 74 שנחשף לראשונה ב-ynet. גם מפקד החטיבה היוצא, אל"מ עופר צפריר, מסר עדות בנושא זה. שני המפקדים טענו בעדותם במצ"ח כי לא ידעו על האירועים האלימים בפלוגה לפני שנחשפו על ידי אחד החיילים, וכאשר נודע להם - עשו הכל על מנת לטפל בהם על הצד הטוב ביותר.
מדובר בעליית מדרגה משמעותית בחקירת הפרשה, לאחר שכבר הוגשו כתבי אישום נגד שלושה מפקדים זוטרים בפלוגה ז' שבה התרחשו האירועים. חוקרי מצ"ח ביקשו לדעת כיצד טיפלו מפקדי החטיבה בתופעות, שעל פי החשד היו בגדר מסורת ארוכת שנים בגדוד.
שני הקצינים הבכירים זומנו למצ"ח בימים האחרונים, לאחר שהסתיימו כל החקירות של המעורבים הזוטרים מהם. במסגרת חקירתו אמר המח"ט הנוכחי כי לפני שנכנס לתפקיד קיבל עדכון ממפקד גדוד 74 על אירועים אלימים חריגים בפלוגה ז'. לדבריו, עם קבלת המידע הראשוני עדכן את מפקד האוגדה.
מעשי התעללות שתועדו בפלוגה
המח"ט סיפר על אירועי אלימות בולטים שתיחקר כאשר נודע לו אודותיהם. הוא הסביר כי פעל בתחושה של מפקד שאמור לטפל פיקודית בכל המעורבים, ליידע את כל המפקדים ולהפיץ את התחקיר בכל הפלוגות. המח"ט נשאל בין היתר האם ביקש "לסגור" את הנושא ברמת החטיבה, וציין בתשובתו כי לא אמר דבר כזה לאף אחד, ועדכן לא רק את מפקד האוגדה, אלא גם את אלוף הפיקוד. הוא ביקש להבהיר כי לא הייתה כל אמירה שיצאה מפיו, שתמכה בסגירת האירוע ברמת החטיבה בלבד.
החוקרים ביקשו להבין ממנו מדוע טיפל בפרשה באופן משמעתי - ולא העביר את הטיפול לידי מצ"ח. הוא טען כי לא היה מודע לכך שיש צורך להעביר את הארוע לטיפול מצ"ח, ולכן טיפל בו על ידי צעדים פיקודיים. "לא היתה לי כל כוונה להסתיר או לטייח, אלא לטפל באירוע במלוא החומרה", אמר לחוקרים.
המח"ט הקודם בעדותו: היו תקריות בודדות
מפקד החטיבה הקודם, אל"מ עופר צפריר, התבקש לתת עדות במצ"ח - אך לא נחקר באזהרה. הוא סיפר בעדותו כי הפלוגה המדוברת נחשבת מצטיינת והוכיחה את עצמה בפעילות מבצעית. הוא ציין בפני החוקר כי נתקל בעבר באירוע שלילי אחד בפלוגה, בעת שהיה מג"ד.
ארוע זה, לדבריו, כלל אלימות כלפי חייל. הוא סיפר כי מדובר באירוע שבו תפסו מספר חיילים חייל צעיר מפלוגת הנדסה והיכו אותו. כתוצאה מכך נשברו משקפיו.
בהיותו מח"ט, ציין אל"מ צפריר שני ארועים בפלוגה ז', שבמהלכם חייל אחד קשר חייל אחר והיכה אותו. החייל המכה נשפט ונענש, אולם מעבר לכך - כך טען - הוא אינו זוכר אירועים אחרים מסוג זה בפלוגה בתקופה שבה פיקד על החטיבה.
אל"מ צפריר ציין עוד כי הוא אינו מקבל מצב שבו יוטלו עונשים גופניים על חיילים - דבר שמנוגד לדבריו לערכי צה"ל. בין היתר אמר בחקירתו כי על אף שהיה קשר שתיקה חזק בין החיילים, הוא לא מקבל את העובדה שנושאים שכאלו לא ייוודעו למפקדים הבכירים, וציין כי אם הדבר היה נודע לו בעבר - הוא היה מטפל בכך ביד קשה.
עוד עדויות להתעללות
עו"ד זרי חזן, המייצג את אחד החיילים בפרשה, אמר בתגובה: "כפי שטענו בתחילת הדרך, מדובר בבעיה נורמטיבית בפלוגה, אבל לא ייתכן שהמפקדים הבכירים יטילו את האחריות רק על הש"ג. צריך לדרוש מהפרקליטות לברר עד תום את אחריותם של המפקדים הבכירים ולמצות איתם את הדין".
עו"ד בני קוזניץ, המייצג נאשם אחר בפרשה, אמר כי תמוה בעיניו שרק כעת נחקרים המפקדים הבכירים - אם כי מוטב מאוחר מאשר אף פעם: "בסופו של דבר לא ייתכן שבפרשה החמורה הזו יואשמו רק שלושה חיילים זוטרים והמפקדים הבכירים ימשיכו להתקדם בסולם הדרגות בתפקידים".
המח"ט הקודם עתיד לעלות בדרגה
יש לציין כי רק לאחרונה סוכם בצה"ל כי אל"מ צפריר יועלה לדרגת תא"ל וימונה למפקד אוגדה בפיקוד הצפון. לפי שעה, לא ברור האם שני הקצינים הבכירים ייקראו לחקירה או מתן עדות נוספים וכיצד תתייחס הפרקליטות הצבאית לחלקם בפרשה כולה.
הרס"פ (רב-סמל-פלוגתי) של פלוגת "הזאבים" שבה התרחשו המקרים הואשם בשמונה סעיפים של התעללות וכן בהתנהגות שאינה הולמת. נגד הסרס"פ כלל האישום שמונה סעיפים, ונגד מפקד נוסף - ארבעה.
התובעים של פיקוד צפון - רב-סרן אבישג אגמי-מרדכי וסרן איאד עזאם - סקרו
בפני בית הדין הצבאי תשעה מקרי התעללות לכאורה בחיילים בפלוגה, שכללו בעיקר מכות יבשות ומיני השפלות.
כן ביקשה הפרקליטות הצבאית להאריך את מעצרם של שניים מהנאשמים עד תום ההליכים, ובבקשה לכך נכתב כי "חלקם מרכזי בכל האירועים והם נקטו באלימות חמורה. העובדה היא שהמשיכו באחד המקרים גם כאשר החייל המוכה סבל מקוצר נשימה ואף לטענתו איבד את הכרתו לסירוגין.
כפי שפורסם ב-ynet, במהלך אחד מדיונים הארכת המעצר, מתחו שופטי בית הדין ביקורת על כך שרק דרג הפיקוד הנמוך בפלוגה נחקר. הם דרשו לחקור קצינים גבוהים יותר.