מדריך קניה: איזה סלולרי לקנות לסבתא?
לא כולם רוצים טלפון סלולרי שהוא מפלצת מולטימדיה עם דור שלישי, אינטרנט אלחוטי ושאר שיכלולים. חברות הסלולר מציעות גם מכשירים פשוטים שמתאימים למבוגרים - צריך לדעת לבקש
הכתבה הבאה מיועדת לא רק לסבא ולסבתא, אלא לכל אותם אנשים שלא רוצים מכשיר סלולרי בדמות מפלצת מולטימדיה, ובסך הכל רוצים מכשיר שאפשר לדבר באמצעותו ואולי גם לשלוח sms. הפרמטרים החשובים בבחירת מכשיר סלולרי לסבתא, או לצרכן שאינו חובב גאדג'טים, הם איכות השמע, אורך חיי הסוללה, נוחות האחיזה והתפעול, גודל המקשים וכמובן המחיר. ynet בשיתוף "כמהזה?", יצאו לבדוק: איזה מכשירים סלולריים פשוטים וטובים קיימים היום בשוק.
מי אמר שמכשיר סלולרי צריך לעלות 80 שקלים לחודש למשך 36 חודשים (לא כולל תשלום עבור חבילת גלישה)? מי אמר שמכשיר סלולרי חייב להיות לפחות דור 3, עם מצלמה מתקדמת ונגן מוזיקה משוכלל? הרי הרבה מבעלי מכשירי הסלולר בסך הכל מעוניינים להשתמש בו רק כטלפון, ולא מתעניינים בכל יישומי המולטימדיה הללו. ונשאלת השאלה - למה סבתא צריכה מכשיר דור 3.5 עם מסך מגע ואפשרות לעריכת סרטים ומוזיקה?
אפשר עדיין למצוא בשוק מכשירים פשוטים, ונציג אותם בהמשך הכתבה. אבל לפני כן: מהם הפרמטרים החשובים באמת בבחירת מכשיר סלולרי, לחפצים בסלולרי טוב ושימושי בלי תוספות מיותרות?
לא לבחור במכשיר דור שלישי
מכשיר דור שלישי ומעלה שונה ממכשירים שאינם דור שלישי, רק בכך שהגלישה באינטרנט באמצעותו מהירה יותר. חברות הסלולר, פרט לחברת מירס, גובות ממשתמשי הסלולריים בדור השלישי ומעלה, תשלום של כ- 25 שקלים נוספים מדי חודש עבור חבילת גלישה. אם אתם לא גולשים באינטרנט באמצעות הסלולר, ותרו על התשלום המיותר הזה, ורכשו מכשיר שאינו דור שלישי (כלומר, דור 2, 2.5 או 2.75).
איכות שמע בשיחות וברמקול
חשוב לוודא שאיכות השמע של המכשיר בשיחות רגילות וברמקול טובה מספיק, ושניתן להגביר את עוצמת השמע מבלי שיתווספו לשיחה רעשי רקע מוזרים.
אולי הפרמטר הזה הוא בנאלי, אבל הוא הפרמטר החשוב ביותר בבחירת טלפון סלולרי, כי בסך הכל הוא ישמש אתכם בעיקר למטרה זו.
לאנשים שלא אוהבים לשוחח מהמכשיר עצמו רצוי לבדוק גם קישוריות בלוטות' במכשיר (זמין כמעט בכל מכשיר שנמכר היום) וחיבור דיבורית מחווטת עם שקע אוניברסלי (רצוי מכשיר עם חיבור 3.5 מ"מ סטנדרטי - כזה שאפשר לחבר אליו כל זוג אוזניות מצוי).
אורך חיי הסוללה
במכשירים המתקדמים, בהרבה מקרים אורך חיי הסוללה נפגע מכל הפעלולים, אך במכשירים פשוטים היא אמורה להחזיק זמן רב יחסית מבלי שתצטרכו להטעינה לעתים תכופות. מומלץ לבדוק לכמה שעות או ימים מחזיקה הסוללה. האטרקטיביות של המכשיר נפגעת כמובן, אם הסוללה החלשה שלו מצריכה הטענה מדי ערב או שבשעות אחר הצהריים - גם הוא מתחיל להתלונן על עייפות.
בנוסף רצוי להטעין את המכשיר בטעינה הראשונה עד לטעינה מלאה, ולאחר מכן לפרוק אותו לגמרי במחזורי הטעינה הראשונים, במטרה לשמור על אורך חיי הסוללה לאורך זמן.
נוחות האחיזה, מקשים ומסך
כדאי שהטלפון הסלולרי לא יהיה חלק מדי. מכשירים חלקלקים נוטים ליפול ארצה אצל בעלי ידיים רועדות. רצוי שלא יהיה כבד מדי (עומס על פרק היד בזמן שיחה ממושכת ומשקל לנשיאה) והכי חשוב - שהמקשים שלו יהיו מספיק גדולים, ומופרדים זה מזה.
זאת, כדי שלא יהיו טעויות בהקלדת SMS או בחיוג, וכדי שלא תצטרכו לאמץ את העיניים והאצבעות יתר על המידה.
אומנם, המכשירים הפשוטים יותר לא מתהדרים במסכי ענק כמו מכשירי המגע, אבל גם כאן, במיוחד למכשיר שמיועד למי שראייתו כבר נחלשה - השתדלו לבחור במסך כמה שיותר גדול, או לפחות כזה המציג ספרות גדולות בעת ההקשה לחיוג.
ועוד טיפ קטן: לקשישים או ילדים קטנים, מומלץ לתכנת את מספר הנייד של קרוב משפחה כאחד מיעדי החיוג המהיר, כך שבשעת מצוקה - לחיצה ארוכה על המקש תוכל להשיג אותו במהירות. בדר כלל הספרה 5 מאוד נוחה למטרה זו, שכן היא נמצאת במרכז לוח המקשים.
צדפה למניעת שיחות מקריות
אם אתם נוטים להפיל את הטלפון פעמים תכופות, מוטב שתבחרו מכשיר עמיד יותר לנפילות, רצוי אחד עם גוף מתכת ולא פלסטיק (למרות שהראשונים הופכים נדירים משהו). אנשים מבוגרים יעדיפו במרבית הפעמים תצורת צדפה, כדי למנוע חיוג אקראי כאשר המקשים נלחצים בטעות בתיק או בכיס.
ומה עם המחיר? שקלו חנות פרטית
אם אתם מדברים מעט, סביר להניח שלא תגיעו לסכום המינימום שממנו ואילך מקבלים זיכוי על המכשיר, אז ברור שכדאי שההוצאה הראשונית לא תהיה גבוהה. גם אם אתם מדברים הרבה יחסית - עדיין לא כדאי לכם לבחור במכשיר יקר, כי במקרה של גניבה, אובדן או תקלה, עלות ההשתתפות העצמית תהיה יקרה, ואם אין לכם ביטוח, אז בכלל יכאב לכם הלב.
הסלולרי הוא לא תכשיט, אלא מכשיר שמיועד למטרות פונקציונליות של שיחות ו-SMS, אז למה לרכוש מכשיר יקר? במיוחד כשלא תמיד יקר יותר משמעותו טוב יותר. בקיצור, שימו לב לפרמטר המחיר. דבר נוסף שחשוב לציין הוא, שלא תמיד שווה לרכוש את המכשיר מהרשת הסלולרית. קניית מכשיר בחנות פרטית לרוב זולה יותר, לעתים במאות שקלים. מה עוד, שכיום מקדם משרד התקשורת תקנה, שגם אם רכשתם את המכשיר הסלולרי שלכם שלא דרך המפעילה הסלולרית - תזכו להחזרים דומים.
כולם רוצים טלפונים פשוטים - מה מציע השוק?
נציגי "כמהזה?" פנו למוקדים של חברות הסלולר, וביקשו לרכוש מכשיר פשוט ונוח עבור סבתא, ואלה המכשירים שהוצעו להם:
באורנג' הוצעו שני מכשירים עיקריים שיתאימו לסבתא: נוקיה 2600 קלאסיק וסמסונג M310. שניהם אינם מכשירי דור שלישי, ושניהם פשוטים יחסית לתפעול.
הם בעלי מקשים גדולים יחסית, ועוצמת שמע טובה. שניהם יענו על הצרכים של המשתמש הבסיסי. ההבדל המהותי בין שני המכשירים טמון בצורה שלהם: נוקיה 2600 קלאסיק הינו סלולרי בתצורת בר (מלבן) וסמסונג M310 הינו סלולרי בתצורת צדפה (נפתח ונסגר).
בסלקום הציעו לנציגי "כמהזה?" ארבעה סוגי מכשירים שאינם דור שלישי ויכולים להתאים לסבתא: נוקיה F3610 - מכשיר פשוט בתצורת צדפה, עם אורך חיי סוללה טוב יחסית, נוקיה 7210 - מכשיר מלבני עם אורך חיי סוללה קצר ומקשים לא נוחים, סוני אריקסון T303 - מכשיר בתצורת סליידר (חלק עליון המחליק מעל חלק תחתון) פשוט ונוח עם אורך חיי סוללה טוב יחסית, וסמסונג M310 (שהוצע לנו גם באורנג').
אז איזה מהמכשירים שסלקום מציעה לסבתא כדאי לבחור? נראה שפחות כדאי לרכוש את נוקיה 7210 בגלל חסרונותיו, ובגלל שהוא לא יותר זול מהשאר. ובין שלושת האחרים, בחרו לפי הנוחות האישית שלכם. חוץ מזה סלקום משווקת גם את המכשיר נוקיה 3120, ושאף-על-פי שלא הוצע לנו, הוא אופציה טובה. זהו מכשיר אמין, זול יחסית, פשוט ונוח.
העולם האחר של פלאפון: ללא סבתות
בפלאפון לא בטוח שכדאי בכלל לקנות מכשיר לסבתא, וזאת מפני שפלאפון לא משווקים מכשירים שאינם מכשירי דור שלישי. כלומר, תהיו מוכרחים לשלם עבור חבילת גלישה. נציגת המכירות החביבה הציעה לנו שורה ארוכה של טלפונים שפלאפון משווקת והם פשוטים יחסית (לטענתה): נוקיה E66, נוקיה 3120, נוקיה 6120, נוקיה 6210, נוקיה 6600F, סוני אריקסון C510 וסוני אריקסון W760. אומנם לא מדובר כאן במכשירים עם מסך מגע או במחשבי כף יד, אבל האם הם באמת טובים לסבתא? לא בטוח.
במרביתם יש מיני שכלולים שלסבתא אין מה לעשות איתם: נגני מוזיקה מתקדמים, דואר אלקטרוני, מצלמת 3.2 מגה פיקסל, בקר משחקים, אפליקציות של פייסבוק ויו טיוב ועוד. אלא אם יש לכם סבתא מעודכנת וחובבת טכנולוגיה - המכשירים האלה לא ממש קולעים למטרה.
הטלפונים הפשוטים יחסית מבין הרשימה הזו הם נוקיה 3120, נוקיה 6600F, ונוקיה 6120 - שהם מכשירים חביבים. הראשון, בתצורת בר והוא הזול מבין השלושה (ראו גם מה כתבנו עליו בפסקה הקודמת), השני בתצורת צדפה והוא היקר מבין השלושה, והשלישי בתצורת בר. הם יכולים בהחלט להתאים לסבתא, אבל רק אם תהיו מוכנים לשלם על חבילת גלישה באינטרנט.
במירס כל המכשירים הינם מכשירים של חברת מוטורולה ורכישתם לא גוררת תשלום עבור חבילת גלישה. הנציגה המליצה לנו על שני מכשירים גדולים בתצורת בר, עם מקשים גדולים: i290 ו-i335 ועל מכשיר אחד בתצורת צדפה i576 , עם מקשים מעט קטנים יותר. מכיוון שאין בו נגן מוזיקה ומצלמה, הוא עונה על ההגדרה של מכשיר פשוט שיוכל להתאים לסבתא. שלושת הטלפונים זולים יחסית לרוב המכשירים שהוצעו לנו בחברות האחרות.
המחירים של המכשירים הפשוטים והמומלצים בכתבה, נעים בין 15 שקלים ל- 60 שקלים לחודש, מרביתם עולים 29.90 שקלים לחודש, ובמידה ותדברו מעל סכום מסוים (משתנה בהתאם לחברה ולמכשיר ומומלץ לברר מהו לפני הבחירה במכשיר), תקבלו עליהם זיכוי מלא ברוב המקרים וזיכוי חלקי במיעוטם.
חשוב לזכור שיש אופציה נוספת לרכישת מכשיר סלולרי פשוט, מלבד האופציה של רכישה מחברת סלולר. תוכלו ללכת לחנות ולקנות לכם מכשיר זול יחסית, ולרכוש מחברת הסלולר רק כרטיס SIM, או להשתמש ב-SIM הקיים שלכם. היתרון העיקרי של רכישה מחנות הוא שלא תצטרכו להתחייב לחברת הסלולר.
אבל יש גם חסרונות לרכישה בחנות: חברות הסלולר במרבית המקרים, לא יתלהבו לעזור לכם בהגדרות המכשיר ובתפעול תקלות בסיסי (כדוגמת אני לא שומע טוב במכשיר או אין קליטה). ולא תמיד יש מערך שירות יעיל בפריסה ארצית, כמו אצל הספקיות.
הנתונים לכתבה זו נאספו ע"י "כמה זה ?", אתר השוואת מחירים בתחומים: סלולר, אינטרנט, שיחות לחו"ל ומחו"ל, כבלים ולווין וטלפון בישראל.
סייע בהכנת הכתבה: ניב ליליאן