גניבת האשראי בצה"ל: "לסגור הרמטית לשכות"
בצה"ל חשים בעיקר מבוכה לנוכח החשד כי חייל זוטר הצליח לשים יד על פרטי כרטיס האשראי של אישיות צבאית בכירה. "יש לבחון את השלכות האירוע בהיבטים רבים אחרים", אמרו גורמים בצבא, "המחדל עלול היה להיגמר באופן הרבה יותר חמור"
שעות לאחר הפרסום הראשון ב-ynet
על המחדל שגרם לגניבה מכרטיס אשראי של אישיות בכירה בצמרת הצבא, חשים הלילה (יום ו') קצינים בצה"ל בעיקר מבוכה ואי נעימות. רבים מהקצינים הודו כי לא ידעו דבר על שאירע ואף סירבו להביע דעתם, בעיקר בגלל הרגישות הרבה האופפת את הפרשה. הבודדים שהסכימו להתבטא אמרו, כי "אסור להסתפק בפרשה החמורה הזאת בכתב אישום נגד החייל ולסגור בכך את העניין, אלא לבחון היטב את ההשלכות של האירוע בהיבטים רבים אחרים".
לגורם חיצוני פרטי כרטיס אשראי של אישיות צבאית בכירה. במצ"ח כבר יודעים כיצד הגיע החייל לכרטיס האשראי של הקצין הבכיר, ולמעשה מלבד כמה פרטים אחרונים, השלימו בימים האחרונים את הפאזל בנוגע לאירוע יוצא הדופן. מפרטי החקירה שניתן לפרסם עולה, כי החייל לא התאמץ יתר על המידה להגיע ללשכת הבכיר ולכרטיס, בעיקר נוכח חוסר בקרה.
במרכז הפרשה נחשד חייל, כי במסגרת גניבה וסחר באמצעי לחימה, העביר
פרסום ראשון:
מסע קניות של עבריין עם אשראי של קצין בכיר בצה"ל
חנן גרינברג
לאחר פניית ynet התיר בית הדין הצבאי לפרסם כי חייל שחשוד במכירת כלי נשק לערבי, השיג את פרטי כרטיס האשראי של אישיות בכירה בצבא - והעביר אותם לקונה. לפי החשד, מלבד M-16 ואקדח שהשיג, ערך הערבי מסע קניות בסך 2,000 שקלים על חשבון הקצין הבכיר - שלא ידע דבר
"אם חייל לא בוחל למכור נשק לגורם חיצוני, להיכנס ללשכה המדוברת ואף להעביר את הפרטים הללו לאותם גורמים, יש כאן תוצאה של מחדל שעלול היה להיגמר באופן הרבה יותר חמור", אמר גורם שמכיר את הפרשה. לדבריו, "לא ניתן למנוע הרבה אירועים כאלה, אבל חייבים לסגור בצורה הרבה יותר הרמטית מקומות רגישים". קצינים בצה"ל אמרו כי הפרשה חושפת פעם נוספת את העובדה שבתוך הצבא משרתים גם עבריינים שלא בוחלים להשתמש במדים ובתפקידם למען בצע כסף. "לפעמים יש מחיר ל'צבא העם'. כולם משרתים בו, וחלק מהם בעייתים", אמר אחד הקצינים.
הגיליון המשמעתי של החייל נקי
במהלך הדיון שהתקיים בבית הדין הצבאי, לא נראה החייל שנמצא במרכז הפרשה מוטרד או מודע לסערה שחולל. פרטיו אסורים לפרסום, מלבד העובדה כי הוא משמש מאבטח מתקנים ומשרת פרק זמן לא ארוך במיוחד. לחייל אין עבר פלילי ומלבד אירוע נפקדות קצר, גם הגיליון המשמעתי לו נקי. "קשה מאוד להעריך שחייל כזה עלול לבצע מעשים כה חמורים", אמר גורם בצבא, "הוא חייל רגיל, בתפקיד זוטר. לא עלה שום רמז לפעילות עבריינית מצדו".
גם השופטת, סגן-אלוף מאיה הלר, שפרסמה את החלטתה בדבר היקף צו איסור הפרסום, בין היתר על רקע בקשת ynet, הבהירה כי על פניו, העבירות המיוחסות לחייל אינן יוצאות דופן. "מעשי העבירה הנחשדים במקרה זה אין הם מיוחדים כשלעצמם. לדאבון הלב, לא אחת נחשדים חיילים בעבירות של גניבת כלי נשק ומכירתם לגורמים עבריינים או עוינים או ביצוע עבירות של הונאה בכרטיס חיוב", כתבה.
הגורם הצבאי אמר כי אחת המסקנות המיידיות מהאירוע היא כי יש להגביר את הרתעה של החיילים בעבירות מסוג. "כשחיילים יודעים שהם מסתכנים בשש או שבע שנות מאסר, אולי יחשבו פעמיים. לצערנו, הצבא לא מספיק מבהיר ומזהיר", אמר. פרקליטו של החייל, עו"ד עידן פסח, מסר כי החייל נסחט על-ידי גורמים חיצוניים ונאלץ לכאורה לבצע מעשים שונים. יתר הדברים יתבררו בעתיד".
החייל שנעצר בדרך לדיון המשפטי
צילום: דודו אזולאי
מומלצים