אפריקה: עדות בת 72 אלף שנה לשימוש באש
מדענים מצאו כלי אבן בדרום אפריקה, ששימשו את בני אדם קדומים לפני יותר מ-70 אלף שנה. מהממצאים עולה כי אחד השימושים הראשונים באש, היה לשם ריכוך האבנים, כך שיהיה קל יותר להכין מהם כלים. החוקרים: "מדובר בראשית ההנדסה"
בקצה הדרום מזרחי של יבשת אפריקה, נתגלתה עדות לאירוע מכונן בתולדות הפיכתו של המין האנושי לשליט על ממלכת החי. העדות, בת 72 אלף שנה, היא לשימוש הראשון של בני אדם באש להכנת כלים. מדובר בעדות הקדומה ביותר לשימוש באש לצרכים אלה, קדומה ב-45 אלף שנים לפחות, מכל עדות שנמצאה עד כה.
"הטכנולוגיה של הפקת כלים באמצעות חום, מתחילה מניצוץ אחד של גאונות", אומר קרטיס מריאן (Curtis Marean), חוקר מאובנים מאוניברסיטת אריזונה, שהיה שותף למחקר. "מישהו גילה שחימום אבנים על ידי אש, הופך את סיתותן לכדי כלים למלאכה פשוטה יותר, ומכאן התפתחה השיטה". מריאן ועמיתיו מצאו כלים שהוכנו מאבני סילקריט (silcrete), שאינן נחשבות לאבנים פשוטות לסיתות, אך נראה שזה לא הפריע למי שהכין אותם לפני עשרות אלפי שנים.
קישור למאמר
הכלים נמצאו באתר ארכיאולוגי בנקודת פינאקל (Pinnacle Point) שבדרום אפריקה. מניסויים שערכו המדענים, עולה כי חימום האבנים באש גורם להן לשנות את צבען ומשנה גם את הרכב המינרלים בהן, כך שהן הופכות לקלות יותר לעיצוב. החימום אפשר לחוקרים להכין בעמצם כלים דומים לאלה שגילו בחפירות הארכיאולוגיות, אשר שימשו ודאי לציד, פשיטת עורות ואכילה.
"מדובר בראשית ההנדסה", אמר קייל בראון (Kyle Brown), חוקר מאוניברסיטת קייפטאון אשר הוביל את צוות המחקר. חוקרים שלא לקחו חלק בעבודה המדעית הזו ציינו כי התגלית חשובה למדי והיא מלמדת כי הטכניקה של הפקת כלים על ידי שריפתם באש החלה מוקדם משסברו עד כה.
התיארוך החדש עשוי ללמד שלטכניקה זו היה תפקיד בנדידתו של ההומו ספיינס מדרום ומרכז אפריקה אל אזורים חדשים, כמו צפון אפריקה ואירופה. חוקרים משערים שהיכולת הזו, להפיק כלי ציד מאבנים קשות לסיתות, העניקה לאדם הנבון יתרון על פני האדם הניאנדרתלי, שחי באירופה עם הגעת האדם הקדמון ליבשת. יתרון זה עשוי להסביר את היעלמותו של האדם הניאנדרתלי, שככל הנראה נדחק מהעולם על ידי מין האדם הנבון.