בכירי המשק: "עדיין מוקדם לחגוג את סוף המיתון"
במשק לא ממהרים לשמוח: "מבחינת הייצוא והצמיחה לנפש אנחנו עדיין במשבר", אומר יו"ר מוטורולה. גם נשיא הבורסה ליהלומים טוען: "אצלנו לא מרגישים שהמיתון נגמר". בשוק ההון יותר אופטימיים: "הרע מכל מאחורינו", מעריך מנכ"ל מיטב
בכירי המשק אינם ממהרים לשמוח על הודעת הלמ"ס על יציאה מהמיתון. חלקם מהססים להסיק מנתונים של רבעון אחד על מצב המשק, וחלקם מפקפקים בנתונים עצמם.
אלישע ינאי: "צמיחה של 1% בישראל זה מיתון"
יו"ר מוטורולה ישראל ומנכ"ל איגוד תעשיות ההיי-טק בהתאחדות התעשיינים, אלישע ינאי, אמר ל-ynet: "הלוואי והייתי יכול להצטרף לאופטימיים. אבל צמיחה של אחוז אחד בלבד, במדינה כמו ישראל, היא מיתון ועוד איך.
"מיתון זה כשרמת החיים לא עולה, כשהצמיחה לנפש לא גדלה. במדינה אירופית שאין בה ריבוי אוכלוסין צמיחה של 1% זה בסדר. אנחנו צריכים צמיחה של 2% לפחות כדי שרמת החיים לא תרד. כל צמיחה מצומצמת יותר היא מיתון. מיתון זה כשייצוא מתכווץ, כי אנחנו משק מוטה ייצוא, וכשמפעלים וחברות לא מייצאים הם מפטרים עובדים".
עם זאת, ינאי מוסיף: "אני מאוד מקווה שתהיה התאוששות. יש סימנים להתאוששות. יש התאוששות בעולם, וזה משליך ישירות על ישראל, כי כשהעולם קונה יותר אנחנו מוכרים יותר.
"ההיי-טק במצב קשה, אם כי הצפי הוא שהוא יחזור למכור יותר. אבל בכלכלה שום דבר לא בטוח. את הכסף סופרים במדרגות. כשהמיתון ייגמר אנחנו נדע שהוא נגמר".
אבי פז: אנחנו עדיין מרגישים במיתון
גם נשיא הבורסה ליהלומים, אבי פז, מגיב בהסתייגות לנתונים. "אני מקווה שזה נכון, שאנחנו בדרך הנכונה, אבל נראה לי שקצת מוקדם לחגוג. יכול להיות שיש נתון סטטיסטי כזה או אחר שמראה את זה. אבל זה נתון אחד של רבעון אחד. גם מדינות אחרות מכריזות שיצאנו מהמיתון, וגם אצלם זה נראה לי קצת מוטה.
"בכל מקרה, אנחנו היהלומנים עדיין מרגישים במיתון. אנחנו חיים את הכלכלה העולמית, לא הישראלית, וסובלים מכך שהעולם במשבר כלכלי, ואנחנו, זה אומר גם העובדים והספקים שלנו. יש לנו בעיה קשה של שחיקת הדולר שפוגעת לנו בייצוא, ועד שהיא לא תיפתר, אנחנו עדיין בצרה".
"אגב", מעיר פז, "לציבור הצרכנים הישראלי מחכה מעבר לפינה בעיה קשה אחרת - האינפלציה. כשהמיתון באמת יסתיים, נצטרך להתמודד אתה, כך שממש לא בריא להיכנס לאופוריה".
אבנר סטפק: הרע מכל מאחורינו
שוק ההון מגיב תמיד מהר יותר להתפתחויות כלכליות מאשר התעשייה, והוא עבר לעליות הרבה לפני ההודעה על תום המיתון - כשהפיטורים וקיצוצי השכר היו בשיאם. לכן, אין פלא שאבנר סטפק, מנכ"ל בית ההשקעות מיטב, אופטימי יותר מעמיתיו התעשיינים.
"ישראל הפגינה חוסן מרשים בהתמודדות עם המשבר הכלכלי", אומר סטפק, "המיתון אצלנו התחיל אצלנו כמה חודשים יותר מאוחר מאשר ברוב מדינות המערב, וגם נגמר יותר מוקדם מאשר בחלק מהן. הרע מכל מאחורינו".
"יחד עם זאת", מזהיר גם סטפק, "אסור להיכנס לאופוריה. קודם כל, אלה עדיין לא מספרים משמעותיים. 1% צמיחה זה לא הרבה, ואני חושב שייקח הרבה זמן עד שנחזור לצמיחה המרשימה שהתרגלנו אליה לפני המיתון. שנית, צריך לקחת בחשבון שהחזרה לצמיחה - אצלנו, כמו במדינות אחרות - נובעת גם מגידול מכוון של 20% בהוצאה הציבורית, כך שזאת צמיחה אבל היא לא על בסיס בריא".
שאול לוטן: המיתון לא היה כזה נורא
לפחות בענף אחד - הנדל"ן - המיתון כמעט ולא הורגש. כך עולה מדבריו של מנכ"ל קבוצת לוינשטיין, שאול לוטן. "אתמול בערב חיפשתי מסעדה לחגוג בה את יום הולדתי, וכל המסעדות היוקרתיות היו תפושות", הוא מספר, "אני לא יודע כמה זה מייצג, אבל זה חיזק את ההרגשה שלי, שהמיתון לא היה כזה נורא".
"מה שבטוח הוא שבענף הנדל"ן לא הרגשנו את המיתון. הייתה תקופה מסויימת שבא העסקאות קפאו, אבל היא חלפה מהר, וכעת יש ביקושים מטורפים לדירות. יש לנו לחץ מאוד כבד. בנדל"ן למשרדים יש האטה, אבל עדיין יש ביקוש. אין משרדים ריקים ולא ברור אם ירידות המחירים הם לא ניסיון של לקוחות לשפר עמדות. אנשים ממשיכים לחיות, לקנות ולצרוך. אני חושב שיותר משהיה כאן מיתון אמיתי, היה כאן שוק שהושפע מהמראות המבהילים שהגיעו לחו"ל, וגם זה נגמר".