באר-שבע: הנדל"ן ניצח, הסטודנטים יפונו
כבר שנים שאוניברסיטת בן-גוריון מפעילה את "תוכנית הדירות הפתוחות", שבמסגרתה זוכים סטודנטים לדיור חינם ומעבירים לילדים שיעורים פרטיים ופעילויות. כעת מבקשת חברת עמידר לפנותם מדירות ברחוב החיד"א. "אם הסטודנטים לא היו פה לילדיי לא היו חוגים", אמרה תושבת
האם התקווה תיעלם מרחוב החיד"א בבאר-שבע? אם הכוונה לבטל את "תוכנית הדירות הפתוחות" ברחוב שבשכונה י"א בעיר תתממש, והסטודנטים המתגוררים בה יעזבו את הבתים שהוקצו להם, לילדיו לא יהיה מפלט בשנה הבאה: איש לא יעביר להם שיעורים פרטיים ולא יעמיד לרשותם חוגי העשרה.
"הדירות הפתוחות" היא אחת התוכניות החברתיות הרבות שמפעילה היחידה למעורבות חברתית באוניברסיטת בן-גוריון, במטרה לקרב בין אנשיה לקהילה בבאר-שבע. במסגרת התוכנית זוכים הסטודנטים המשתתפים בה לדירה מרוהטת, מבלי לשלם את שכרה, את חשבונות המים, את הארנונה ואת עלויות האחזקה. בתמורה למגורים ולהטבות שמהן הם נהנים נרתמים הסטודנטים לקידום תושבי השכונה. אם לא יהיו הפתעות, בקרוב המיזם היפה הזה ייפסק, ותושבי רחוב החיד"א לא ייהנו עוד מהסיוע של הסטודנטים, אשר יפונו מהדירות לטובת משפחות שישוכנו בהן.
נעמה חי בת ה-30, רכזת השכונה וסטודנטית לתואר שני במדעי הרפואה, מספרת ל-ynet כי "אנחנו נמצאים כאן כבר כ-15 שנים, ומאות סטודנטים עברו פה, הם כבר חלק מהשכונה. מדובר בשכונה שהעירייה מזניחה, ולאף אחד לא איכפת ממנה, כך שלפחות אנחנו יכולים לעזור. אנחנו מסייעים לילדים, ודואגים שלא יסתובבו בחברה לא טובה". אוריאל בן יוסף, סטודנט לפוליטיקה וממשל ולמזרח תיכון בן 25, מודה כי לו ולחבריו אין יכולת לשנות את העולם, אך אומר כי הם לפחות מביאים לשכונה רוח חיובית. "אנחנו גוף איכפתי שתושבי השכונה יכולים לפנות אליו, ויהיה חבל אם יוציאו אותנו מפה וישאירו אותם בלי כלום".
בין תושבי השכונה שהסטודנטים סייעו להם נ' בת ה-32, שהחלה ללמוד באקדמיה בזכות תוכנית הדירות הפתוחות. "בלעדיהם לא הייתי מצליחה", היא מספרת, "בזכותם עברתי את מבחן הפסיכומטרי, התקדמתי, וכעת אני לומדת במכללה. מתי שאני רוצה אני מתקשרת אליהם, והם תמיד עוזרים. לילד שלי הם סייעו ללמוד לבגרות". נ' רואה חשיבות רבה בהימצאות הסטודנטים בשכונה שכזו, משום שרבים מתושביה אינם יכולים להרשות לעצמם לשלם עבור שיעורים פרטיים ולהתקדם בחיים. "יש הרבה אנשים עם פוטנציאל, אבל מעט אפשרויות. הסטודנטים מסייעים להם לממש את הפוטנציאל הזה".
"טרם התקבלה החלטה סופית בעניין הפינוי"
נורית אשטמקר, אם לארבעה ילדים בת 44, מספרת כי היא שולחת את ילדיה הקטנים ללמוד עברית וחשבון ולחוגים שמתקיימים במסגרת הפרויקט. "אם הסטודנטים לא היו פה - לא הייתי יכולה לשלוח אותם. כששמעתי שבשנה הבאה הם לא יהיו כאן כאב לי הלב, הם עוזרים לשכונה, וחבל שמפנים אותם".
מנהלת יחידת המעורבות החברתית באוניברסיטת בן-גוריון, עו"ד ורד סרוסי-כץ, מסרה כי ההחלטה הסופית בנושא טרם התקבלה. "עמידר מכיר בחשיבות תוכנית הדירות הפתוחות ומסייע לה, ואנחנו מקווים שיימצא פיתרון שיאפשר את המשך הפעילות".
מהחברה הלאומית לדיור ציבורי "עמידר" נמסר בתגובה: "לנוכח מצוקת הדיור הקשה במדינת ישראל בסיוע ואיכלוס משפחות נזקקות, ולנוכח מצוקת הדיור בבאר-שבע, ביקשה עמידר מאוניברסיטת בן-גוריון לבחון האפשרות ששלוש הדירות הגדולות ברחוב החיד"א יוחלפו בדירות קטנות יותר באזורים אחרים בעיר, כדי לשכן בדירות הללו משפחות מרובות ילדים או משפחות עם הורים חולים, ולאפשר להן לחיות חיי רווחה. האוניברסיטה נענתה לבקשתנו". עוד נמסר מהחברה כי "עמידר רואה בשילוב סטודנטים במגוריה נדבך חשוב ברמה הלאומית, ואנו רואים בתוכנית הזו ברכה".
המידע הראשוני התקבל באימייל האדום .