מובארק בדרך לאובמה: הקפאת בנייה לפני מחוות
כמו עמיתיו מסעודיה יבהיר נשיא מצרים המבקר בוושינגטון לנשיא ארה"ב כי הערבים לא ינקטו צעדים בוני אמון מול ישראל, לפני שזו תעשה בעצמה צעדים שכאלה, שבכללם הקפאת ההתנחלויות. השניים ידונו גם בגרעין האיראני
הקפאת הבנייה בהתנחלויות קודמת לצעדים בוני-אמון כלפי ישראל. זה המסר שיעביר נשיא מצרים, חוסני מובארק, לממשל האמריקני במהלך פגישות עם בכיריו בוושינגטון היום (ב') ומחר. מובארק יאמר לאמריקנים כי מדינות ערב חפצות בשלום עם ישראל, אך לא ייענו לקריאתו של הנשיא ברק אובמה לבצע מחוות של רצון טוב כלפיה עד שממשלת ישראל תנקוט צעדים בוני-אמון משלה. כך הבהיר ל"ניו יורק טיימס" דובר משרד החוץ המצרי, חוסאם זכי.
במסגרת מאמציו להפיח רוח חיים בתהליך השלום קרא ממשל אובמה למדינות ערב לבצע מחוות צנועות לנרמול היחסים
עם ישראל, כגון מתן היתר למטוסיה לעבור במרחב האווירי שלהן או שיפור היחסים עמה בתחומים ממוקדים, כגון תרבות. מנגד קרא הממשל לישראל להקפיא את הבנייה בתנחלויות. עד כה, אף אחד מהצדדים לא נענה לדרישותיו של הנשיא האמריקני, ולכן הוא צפוי לבקש סיוע בנושא מעמיתו המצרי.
מובארק מגיע לביקור ראשון בארצות הברית זה חמש שנים, בלוויית שר החוץ המצרי, אחמד אבו אל-רייט, וראש המודיעין של ארצו, הגנרל עומר סלימאן. הוא צפוי להיפגש היום עם סגן הנשיא, ג'ו ביידן, ובכירים נוספים, ומחר ייוועד עם אובמה עצמו בבית הלבן.
דובר משרד החוץ המצרי סיפר כי מובארק יאמר לאובמה שמנקודת מבטם של הערבים, הדרך הטובה ביותר לבנות אמון היא ללחוץ על ישראל להקפיא את ההתנחלויות, ליישם תוכנית כלכלית לשיפור חייהם של תושבי הגדה המערבית, להקל את המצור על עזה, ולהסכים לנהל משא ומתן על כל הנושאים, בהם מעמדה של ירושלים ומעמד הפליטים.
"אם הם יעשו זאת ויתחייבו באופן מיידי למשא ומתן עם אבו מאזן, זהו המתכון לפתיחות, והערבים יבצעו את המחוות הדרושות", אמר זכי. "אבל הם לא רוצים לעשות את הצעד הראשון, הם דורשים שהערבים יעשו זאת. הערבים לא צריכים לנקוט את הצעד הראשון - הם הכוח הכובש. על הכיבוש להסתיים".
"עמדת מצרים בנוגע לתהליך לא ניתנת לערעור"
ביקורו של מובארק בארה"ב מסמן גם את המאמץ להשיב למצרים את מעמדה כבעלת הברית הערבית הראשית של ארה"ב אחרי שנים של מתיחות וטינה בין וושינגטון לקהיר. מובארק סירב לבקר בארה"ב במחאה על מדיניותו של הנשיא הקודם, ג'ורג' וו' בוש, במזרח התיכון, הפלישה לעיראק והביקורת הפומבית שמתחה וושינגטון על ההתנהלות הפוליטית של מצרים ועל יחסה לזכויות האדם.
אובמה כבר ניסה ללחוץ ישירות על סעודיה כדי שתוביל את נקיטת הצעדים
בוני האמון מצד הערבים, אך זו דחתה את הדרישה, בטענה שכבר הציגה את יוזמת השלום הסעודית, שכל 22 המדינות החברות בליגה הערבית הביעו תמיכה בה. במהלך הפגישה צפויים השניים לעסוק בהרחבה גם בנושא הגרעין האיראני. זכי ציין כי מלבד זאת ידונו אובמה ומובארק גם במצב בסודן, אך הבהיר כי "בכל הנוגע לתהליך השלום, עמדתה של מצרים אינה ניתנת לערעור".
"אנחנו חושבים שפער האמון הענק מחייב פעילות קודם כל מהצד הישראלי", הסביר דובר משרד החוץ המצרי. "לאחר מכן הערבים יבצעו מחוות. זו הדרך שבה רואות זאת מדינות ערב".