מה יש למדינת ישראל נגד גמלים ממצרים?
שני גמלים שלא יודעים לקרוא חצו את הגבול ממצרים ונתפסו על ידי מג"ב בערבה. בחאן שחרות רוצים לאמצם, מוכנים לממן עבורם חיסונים ולהשאירם בהסגר על פי החוק, אבל משרד החקלאות מתעקש: הם עלולים להפיץ מחלות ויש להמיתם. בינתיים הם קיבלו מבית המשפט ארכה של שמונה ימים
שני גמלים משוטטים שהסתננו לישראל ממצרים עומדים במרכז מחלוקת בין משרד החקלאות ועמותת "תנו לחיות לחיות". במשרד חוששים שהגמלים נושאים מחלות ולכן רוצים להמיתם; בעמותה ביקשו לחוס על חייהם ולהעבירם לחווה בערבה שמוכנה לקלוט אותם. בית המשפט נדרש אתמול (א') לסוגיה והוציא צו מניעה לשמונה ימים המונע בינתיים את המתת הגמלים.
הגמלים נמצאו בסוף השבוע על ידי כוח משמר הגבול, שקשרו אותם לאבן ליד כביש מספר 12. יניב תג'ר, מחוות הגמלים בחאן שחרות, שמע עליהם וביקש להעבירם לרשותו. כששמע על כוונת משרד החקלאות להמית את הגמלים, פנה תג'ר לעמותת "תנו לחיות לחיות" וביקש את סיועה. הוא התחייב לממן מכיסו את כל הטיפולים הדרושים כדי שיוכל לאמצם. הוא התחייב גם להשאירם בהסגר תחת פיקוח של משרד החקלאות, ולתת להם טיפול רפואי וחיסונים כדי למנוע התפשטות מחלות מידבקות.
הגמלים בערבה (צילום: באדיבות "תנו לחיות לחיות")
במשרד החקלאות הסבירו שהדיווח על הגמלים התקבל בהנהלת הלשכה הווטרינרית בבאר שבע. "הגמלים לא היו מסומנים ולא ידוע עברם הבריאותי", אמרו במשרד. "לאחר שנבדקו קבע רופא וטרינר של משרד החקלאות כי יש להמית את הגמלים היות ואיננו מכירים את עברם ואת אופן הטיפול בהם עד כה, ומכאן שהם עשויים לשאת מחלות רבות המסכנות את ציבור בני האדם ואת בעלי החיים בישראל. החלטה זו היא הכרחית לשם הגנה על בריאות הציבור ובעלי החיים".
במשרד החקלאות רואים בכניסת הגמלים משטח מצרים לשטח ישראל תופעה חמורה ומסוכנת. הם ציינו כי גמלים רבים חולים בקדחת השבר-האפריקאי, "שגורמת לעיוורון ואף למוות בבני אדם". "המשרד (והשירותים הווטרינריים) אחראי על איסוף גמלים העוברים את הגבול ממצרים בשל החשש להעברת מחלות אשר אינן קיימות בארץ, ומהוות סיכון בריאותי עד כדי מוות לבני אדם ולבעלי חיים. במקרים רבים, גמלים נושאים מחלות מבלי להראות כל סמן חיצוני או נוגדנים בדם. כך שגם אם יוחזקו בהסגר תקופה ממושכת עדיין יש סכנה ממשית בהפצת מחלות כאשר ישוחררו, כי כאמור לא ניתן לדעת לגבי חלק מהמחלות אם אכן הגמלים נושאים אותן. חלקן של המחלות פוגעות בבני אדם, ואף עשויות לגרום למוות".
תג'ר ואנשי העמותה טוענים כי ניסו ליצור קשר עם אנשי משרד החקלאות והשירותים הווטרינריים בנושא, אך לא קיבלו מענה, והם חוששים שהמשרד ימית בסופו של דבר את הגמלים.
"ההשמדה של הגמלים היא בניגוד מוחלט לחוק צער בעלי חיים. לא ברור לנו מדוע משרד החקלאות מתעקש להמיתם כשיש גורם מקצועי שמוכן לדאוג לרווחתם, תוך שמירה על בריאות הציבור ובריאות החיות מפני מחלות מדבקות", אומרת אתי אלטמן, דוברת העמותה.
לטענתה, מאות גמלים נכנסים מדי יום לישראל בגבול עם הפרוץ עם מצרים, משוטטים ברחבי הנגב ועשויים להפיץ מחלות, אך למשרד החקלאות אין שליטה על כולם.
"יש אפשרות להציל את הגמלים המשוטטים ולהעניק להם בית בטוח לשנים רבות. אם במשרד החקלאות לא מעוניינים שיהיו בישראל, שיעבירו אותם בחזרה למצרים. אני מקווה שבית המשפט שנענה לבקשת צו המניעה שלנו יפסוק לטובת החיות".