שתף קטע נבחר

 

המאחזים חוקיים? ברק מתעקש: הם יפונו

בסביבתו של שר הביטחון לא אהבו את דבריהם של ארבעת השרים, שביקרו במאחזים בשומרון: "עמדתו נחושה, אין התפשרות על שמירת החוק". גם באופוזיציה תקפו את הביקור. ח"כ אורון: "חום אוגוסט משפיע ונותן אותותיו בשרי הימין"

ארבעה שרים ביקרו היום (ב') במקום בו היתה על לפני ארבע שנים ההתנחלות חומש בצפון השומרון ובמאחזים. אלי ישי אמר שהשרים אינם מבקרים במאחזים לא-חוקיים, "אלא ביישובים חוקיים שהוקמו על-ידי ממשלות ישראל". במשרד הביטחון לא אהבו את הדברים - ובסביבתו של השר ברק אמרו: "עמדת שר הביטחון נחושה שאין התפשרות על שמירת החוק ודינם של 23 המאחזים הבלתי חוקיים הוא לרדת".

 

במהלך הסיור ביקרו השרים בין היתר במאחזים ברוכין ונופי נחמיה, שממתינים להפיכתם לחוקיים על ידי אישור תב"ע (תוכנית בניין עיר). בנוסף סיירו במאחז חוות גלעד, שלטענת תושביו - השטחים שעליו הוא יושב נרכשו בידי משה זר. בסביבתו של שר הביטחון, אמר עוד: "אין מדיניות גורפת באשר למאחזים, כל תביעת תב"ע תידון לגופה וכך גם כל סוגייה משפטית, הדברים ייבדקו פרטנית על ידי צוותים מקצועיים ומתאימים ויטופלו בהתאם".


השרים הרשוקביץ, אדלשטיין, ישי ויעלון בחומש (צילום: דודי ועקנין)

 

חברי כנסת מהאופוזיציה - תקפו בחריפות את הביקור, במהלכו אמר השר משה (בוגי) יעלון ש"יש לשקול בחיוב לחזור לחומש", היישוב שפונה בהתנתקות. יו"ר מרצ, ח"כ חיים אורון, אמר: "חום אוגוסט משפיע ונותן אותותיו בשרי הימין. הצהרותיהם מעידות על גלישה מסוכנת למחוזות ההזיה, הבדיה והאשליה. שרים אלה כנראה הציבו לעצמם כמטרה להעצים את העימות עם העולם כולו. משמעות הצהרותיהם היא אחת - ממשלת ישראל איננה מוכנה לכל משא ומתן לשלום או למהלכים בכיוון זה".

 

יו"ר סיעת רע"מ-תע"ל, ח"כ אחמד טיבי, אמר: "ביקור ארבעת השרים במאחזים מוכיח כי נאום בר-אילן היה אחיזת עיניים. התבטאות ארבעת השרים, שהם נציגי נוער הגבעות בממשלה, היא המדיניות האמיתית. על הממשל האמריקני להקשיב לקולות הרטרו והפנטיות של הממשלה הזו ולפעול בהתאם, ללא היסוסים והתלבטויות, כדי להשתיק את הפירומנים בממשלת ישראל".

 

ח"כ איתן כבל (העבודה) מתח גם הוא ביקורת על הביקור: "ברור היום יותר מתמיד שמדובר בממשלת ימין קיצונית והזויה. אבוי למדינה ששריה משתתפים בצורה פעילה ברמיסת שלטון החוק".

 

קדימה: לאיזה נתניהו להאמין?

בסיעת קדימה הצטרפו גם הם לגל הביקורת: "נתניהו משטה בדעת הקהל העולמית וישראל שוב עלולה לשלם את המחיר. מדיניות הקריצות של נתניהו מסוכנת לישראל ועלולה לפגוע באינטרסים החיוניים לה ובתוכם השמירה על גושי ההתיישבות. הציבור בישראל זכאי לקבל תשובה לאיזה נתניהו להאמין, לזה שמדבר על שתי מדינות לשני עמים או לזה אשר שולח את שריו הבכירים להישבע אמונים לכל המאחזים הבלתי חוקיים ולנקוט בפעולות שיסכלו כל פתרון אפשרי של שתי מדינות לשני עמים".

 

יצויין ששר הביטחון הבהיר לא פעם את עמדתו בנושא הפשרות שתיאלץ ישראל לעשות. בין היתר הוא מוביל עכשיו נוסחה, על-פיה תקפיא ישראל את הבנייה בהתנחלויות לשלושה עד שישה חודשים, כדי להגיע להידברות עם האמריקנים, בניסיון ליישם מתווה אזורי שיאפשר את תהליך השלום.

 

על פניו, לקראת ההכרעות שצפויות בסתיו הקרוב - החל מנסיעת ראש הממשלה בשבוע הבא לברלין וללונדון, שם ייפגש עם השליח האמריקני ג'ורג' מיטשל, ועד אחרי עצרת האו"ם המיועדת להתכנס בשלהי ספטמבר בניו יורק - תידרש ישראל לקבלת החלטות. ככל שמתקרבים למועד זה, כל צד בממשלה

 מושך לכיוון שלו: הימין מבקש להתעקש על הבנייה בגושי ההתנחלויות וחלקים בימין גם על המאחזים הבלתי חוקיים, בעוד שמפלגת העבודה מוסיפה להוביל מהלך של פשרה, על-מנת לנהל דיאלוג מול האמריקנים, לקראת דיאלוג מול הפלסטינים.

 

גם מפלגת העבודה וגם שרי הימין, בהם אלה שהשתתפו בסיור במאחזים, מבקשים לשמור על שלמות הקואליציה ולכן בשלב זה אין הם יוצאים לעימות גלוי זה מול זה. אולם הערכה היא שעימות שכזה אכן צפוי בהמשך, ככל שיתקרב מועד ההכרעות.

 

בהכנת הידיעה השתתפו אפרת וייס, אמנון מרנדה ושרון רופא-אופיר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ברק. משרד הביטחון נחוש
צילום: דודי ועקנין
ח"כ אורון. זה החום?
צילום: דנה קופל
ח"כ טיבי. "נוער הגבעות של הממשלה"
צילום: דודי ועקנין
מומלצים