מובארק: עמדנו לקבל את שליט, גרמניה מעורבת
הנשיא המצרי, המבקר בוושינגטון, אמר כי מצרים היתה קרובה לשחרר את שליט, אך התערבות של "גורמים חיצוניים" והגבלות חדשות שהציבה ישראל מנעו את העסקה
העסקה שפוספסה? נשיא מצרים, חוסני מובארק, מגלה בראיון ששודר לפנות בוקר (יום ג') בערוץ הטלוויזיה הציבורי בארצות הברית PBS: "עמדנו להשיג את שחרורו של שליט לידנו, אבל התערבות של גורמים חיצוניים הפריעה וגרמה לעיכובים בתהליך". הוא לא ציין מי אותם "גורמים חיצוניים" שטרפדו את העסקה, והוסיף כי גרמניה מעורבת, "גלעד שליט הוא האסיר שלנו", אמר.
בראיון ששודר לקראת פגישתו עם הנשיא אובמה בבית הלבן, לא היה מוכן להתחייב לפתרון קרוב של הסוגיה. מובארק הוסיף שגם ישראל גרמה לעיכוב בשחרור שליט. "הסכמנו על שחרור מספר מסוים של אסירים, ואז ישראל הוסיפה הגבלות שמנעו את ההתקדמות".
הוא הוסיף: "אנחנו עושים מאמצים, הגרמנים מוכנים לעזור לנו ואנחנו מקבלים זאת בברכה. על-פי העסקה היינו אמורים לקבל את שליט וישראל היתה צריכה לשחרר מספר מסוים של אסירים. כשזה היה מתבצע, היינו מוסרים את שליט לישראלים. אנחנו ממשיכים לפעול בכיוון זה ומקווים להביא לסיכום טוב".
הנשיא המצרי ומזכירת המדינה, בפגישתם הלילה (צילום: רויטרס)
הנשיא המצרי טוען שעכשיו הזמן לדבר על פתרון שלום כולל, במקום לדרוש שוב מישראל להפסיק את הבניה בהתנחלויות. "יותר מ-10 שנים מדברים על הפסקת ההתנחלויות ומעולם לא היתה הפסקה. עלינו לשקול פתרון כולל. לדון על פתרון של הסכם קבע". מובארק תומך בכך שיש לעסוק תחילה בנושא הגבולות של המדינה הפלסטינית העתידית. לדעתו, הגדרת הגבולות תסייע לפתור גם את נושאי הליבה האחרים. הוא הגדיר את ההסכמה של ממשלת ישראל לפתרון שתי המדינות כ"צעד חיובי ראשון".
בעניין הפנים-פלסטיני, אמר שמצרים עושה "מאמץ מייגע" לאחד בין חמאס לפתח, בהדגישו שאחדות חייבת להתבצע לפני שיכון שלום בין ישראל לפלסטינים. "אנחנו עושים כמיטב יכולתנו להביא לפיוס בין חמאס לפתח. התהליך נמשך ויש לנו תקוות גדולות לסיים את זה בהצלחה".
מובראק דיבר גם על "הקשר הברור בין איראן לבין חיזבאללה בלבנון וחמאס בעזה". לדבריו, "לאיראנים לא אכפת מעזה ומלבנון. לאיראן יש בעיות והם מאשימים גורמים חיצונים שדוחפים להפגנות. אבל באותה הזדמנות אני אומר לאיראנים, אל תתערבו בעניינים פנימיים של לבנון ושל הפלסטינים".
"מצרים תישאר יציבה גם אחרי"
הוא נשאל האם הוא מייעד את בנו גמאל לרשת אותו: "יש לי שנתיים לסיום הקדנציה שלי. אני לא מחפש עוד קדנציה, אבל ממוקד בהשלמת התוכנית שלי למען האזרחים וזה מתקדם טוב מאוד". לדבריו, נושא העברת השרביט לבנו גמאל מעולם לא עלה בשיחות ביניהם, "הוא החל בבנקאות והיה נגד הצטרפות למפלגה. אני לא פועל כדי שבני יירש אותי. זו החלטה של העם לבחור את האיש שהם בוטחים בו. מי הוא יהיה? יש לנו עוד הרבה זמן. יש שנתיים". הוא גם הכחיש את השמועות שהוא עומד לפזר בקרוב את הפרלמנט, אך השאיר את האפשרות פתוחה, "אני לא יכול לומר שזה לא יקרה בעתיד".
מה יהיה אחריו? נשאל הנשיא המצרי, והמראיין צ'רלי רוז הזכיר את הספרים שמתפרסמים בקהיר על היום שאחרי מובארק. "אנחנו מדינה גדולה ויש לנו יציבות כאן. יש חוקה. זו מדינה יציבה והיא תישאר יציבה אחרי מובארק ואחרי האיש שיירש אותו".
מובארק הגיע לוושינגטון אתמול ונועד עם מזכירת המדינה, הילרי קלינטון. עוד קודם לכן הוא נפגש עם מנהיגים יהודים ושוחח גם איתם בנושא החייל החטוף, אולם שם הוא נשמע מאופק יותר, והעריך שהמצב הנוכחי דומה לזה שהיה בשלהי כהונתו של ראש הממשלה הקודם, אהוד אולמרט. סלע המחלוקת העיקרי, לדבריו, הוא לאן יגורשו האסירים הפלסטינים המשוחררים. בעוד שחמאס רוצה לשחררם לגדה - ישראל עומדת על כך שהם יועברו לעזה.