יוצאים מהמשבר? חלה התייצבות בייצור התעשייתי
מנתוני הלמ"ס עולה שבאפריל-יוני חלה ירידה מינורית של 0.3%, בחישוב שנתי, בייצור התעשייתי. כמו כן, תוקנו כלפי מעלה נתונים קודרים של אומדני הייצור התעשייתי בחודשים הקודמים
רואים את האור בקצה המנהרה. הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פירסמה היום (ג') נתונים אופטימיים המלמדים על התייצבות בייצור התעשייתי בחודשים אפריל-יוני. מהנתונים עולה שבחודשים אלו חלה ירידה מינורית של 0.3%, בחישוב שנתי, בייצור התעשייתי. זאת, לאחר מספר חודשים בהם אומדני קצב הירידה השנתי, כפי שפורסם על ידי הלמ"ס, הצביעו על ירידה דו ספרתית או קרובה לכך. בחודש יוני לבדו, חלה עלייה בשיעור שנתי של 0.2% לעומת חודש מאי.
מהנתונים עולה, כי בששת החודשים הראשונים של השנה חלה ירידה בשיעור שנתי של 7.4% בייצור התעשייתי. נתונים אלו מתפרסמים לאחר שבתחילת השבוע הודיעה הלמ"ס על כך שהמשק צמח ב-1% ברבעון השני.
נציין שעל אף שנתוני הייצור התעשייתי בחודש מרס-מאי הצביעו על ירידה בשיעור שנתי של כ-9.9%, מדובר היה באומדן מוקדם. כעת, מהצטברות נתונים עדכניים יותר מוערכת הירידה בייצור התעשייתי בתקופה זו בכ-3.4% בלבד.
הסיבה לכך היא שבחודש מרס חלה ירידה משמעותית בייצור התעשייתי, ובחודשים אפריל ומאי (שעדיין נכללים באומדן הנוכחי) תוקנו הנתונים בחדות כלפי מעלה. בנוסף לכך, חודש יוני, שצורף לאומדן הנוכחי, רשם עלייה משמעותית בייצור התעשייתי.
גם נתוני הייצור התעשייתי בתקופה שבין דצמבר 2008 לפברואר 2009 היו קודרים במיוחד, תוקנו כלפי מעלה לירידה של 14.6% בשיעור שנתי, לעומת אומדנים המוקדמים שדיברו על16.8%. הנתונים המתפרסמים היום כבר אינם אומדנים, אלא מצביעים על הירידה בפועל.
עוד עולה מפרסומי הלמ"ס שחלה ירידה בשיעור שנתי של 2% בייצור התעשייתי, ללא ענפי הטכנולוגיה העילית (אלקטרוניקה, ציוד לבקרה ופיקוח, מכונות למשרד ומחשוב, כלי טיס ותרופות). המשמעות היא שנמשכת ההידרדרות בתעשייה המסורתית ובתעשיות המעורבות - אך היא גם היא מתמתנת.
כמו כן, בחודשים אפריל-יוני חלה ירידה של 5.8% במספר משרות השכיר בתעשייה ושל 4.8% בשעות העבודה בפועל בתעשייה. המשמעות היא ששוק העבודה עדיין ממשיך להיפגע מהמיתון, כפי שניתן לראות בעלייה בשיעורי האבטלה.
נתוני הלמ"ס הם נתוני מגמה; נתונים אלו הם מנוכי גורמים עונתיים ואירועים חד פעמיים שעשויים להטותם. עם זאת, מדובר באומדנים הכפופים לשינויים, בהתאם להצטברות הנתונים, ולפיכך מעודכנים מדי פעם כלפי מטה או מעלה.