שר המשפטים בכנסת: כסדום היינו, לעמורה דמינו
השר נאמן אמר בדיון פגרה מיוחד בוועדת הפנים על גל הרציחות: "אנחנו במצב קשה מאוד. מאשימים את כולם - אבל לא את עצמנו. בגלל ריבוי חוקי העבירות הכלכליות העומס על בתי המשפט בלתי נסבל, ואין אכיפה". ריבלין: החיים תחת אימת הפשע הפכו קשים יותר ויותר
איך מחזירים את הביטחון לאזרחים ברחוב? השאלה הזו עלתה הבוקר (יום ד') לדיון מיוחד בוועדת הפנים של הכנסת, על רקע גל האלימות הקשה מתחילת החודש. שר המשפטים, פרופ' יעקב נאמן, ביקש להציב את הנושא בראש סדר העדיפויות של המדינה והתריע ש"כמאמר הנביא - כסדום היינו ולעמורה דמינו". לדבריו, "אין אכיפה כי במדינת ישראל יש עבירות כלכליות כחול אשר על שפת הים. בתי המשפט עמוסים בזה, כמעט כל דבר פה הוא עבירה, וחייבים לקבוע סדרי עדיפויות".
נאמן צייר תמונת מצב מדאיגה במיוחד: "אנחנו במצב קשה מאוד. המלחמה בפשע - בפשע המאורגן, ברציחות, במה שקורה ברחובות ופריצות לבתים, אין ספק שזה צריך לעבור לסדר היום במעלה ראשונה ביותר". הבעיה, הוא הדגיש, היא אכיפת החוק.
"יש נטייה להאשים את המשטרה, את השופטים, את הפרקליטות - אבל למה להאשים את עצמנו?". נאמן הסביר ש"הבעיה היא העומס על בתי המשפט.
משפטים צריכים להתנהל ברציפות, וגם לציבור עורכי הדין יש יד בזה. הוא לא מופיע בבוקר כי הוא חולה או החותנת שלו נפטרה, והמשפט נדחה בעוד כמה חודשים. אני מקווה שהדיון היום יקדם את הפתרון הדחוף", אמר שר המשפטים.
אחרי חצי ביקורת נוספים למשטרה, ויום לאחר שביקש "לקחת את גל האלימות בפרופורציה", השר לביטחון פנים אהרונוביץ' הגן על אנשיו, ודרש עוד תקציבים להילחם בפשע - שעולה למדינה לדבריו 13 מיליארד שקל בכל שנה. "זה לא מתחיל ונגמר במשטרה, מי שמחפש מתחת לפנס טועה. זה מתחיל מהבית, עובר לבתי הספר ולאחר מכן אנחנו פוגשים אותם ברחובות, ובכבישים ובמועדונים".
הפשע משליט פורענות ופחד
באופן חריג הגיע לישיבה יו"ר הכנסת, רובי ריבלין, שהצביע גם הוא על הדאגה הגוברת. "השמועות המתרוצצות בדבר דרישות הולכות וגוברות של דמי חסות הם דברים שאני חשבתי שהם הגזמה. אבל אני הולך ושומע יותר ויותר, ומקבל מכתבים המופנים לכנסת באמצעותי, המבקשים לבוא ולהתריע על כך שהחיים בארץ הופכים להיות יותר ויותר קשים, גם מבחינת מהלך האפשרות של הפשע להשליט כאן איזושהי פורענות ופחד, אשר מחייבים אנשים לשקול שיקולים אשר אינם מתאימים לחברה מתאימה", הוא אמר.
ריבלין הבטיח לקדם ולזרז עם פתיחת משכן הכנסת בתום הפגרה - אחרי החגים - הצעות חוק שעניינן מאבק באלימות הגואה, "כולל אותן הצעות אשר מנסות למצוא מענה לקורבנות אשר נמצאים במצב כמעט בלתי נסבל". לדבריו, כעת "אנחנו נמצאים באיזושהי מערבולת של סדרי עדיפויות אשר יוצרת מצב שבו שלטון החוק לא יכול לתת לנו את העזרה הדרושה".
יו"ר הוועדה, חבר הכנסת דוד אזולאי, אמר ש"העול לא יכול ליפול רק על המשטרה לבד. שוטר שמרוויח משכורת כל כך נמוכה לא יכול לעמוד מול פושעים ועבריינים.
לצערי האזרחים אבדו את הביטחון העצמי שלהם ואחנו חייבים להחזיר להם אותו. יכולים לדבר איתי על סטטיסטיקות, אבל יש את החצי השני של אותם אזרחים שלא פונים כי הם התייאשו".
מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אייל גבאי, הבטיח שביום א' יידון הנושא בממשלה. "החינוך זו ההתחלה, ואני יודע ששר החינוך עומד להציג תוכנית בתחילת שנת הלימודים בנושא המאבק באלימות. המשטרה - ביחד עם המשרד לבטחון פנים, מקדמים את נושא השיטור העירוני, ויש אכן שאלות על מודל ההפעלה".
ח"כ אחמד טיבי הלין על כך שכאשר מדובר ברציחות של יהודים הפענוח מהיר יותר ממקרים דומים במגזר הערבי. "האלימות היא וירוס מדבק, שהיא עוברת לכפר סבא היא מעניינת אתכם יותר, יש להתייחס בחומרה לכל מעשה פשע, גם שהוא נמצא בתל ברוך וגם שהוא נמצא בטירה וטייבה", אמר טיבי.