שתף קטע נבחר
 

נסרדישי למבקריו: "אין כאן תפקיד קשה משלי"

מנהל רשות המסים לא רואה את עצמו פורש לפני 2011 - על אף הביקורת - ומבהיר שזהו תפקידו האחרון בתחום המיסוי. אחרי חודשים של ירידה בגבייה הצליחה הרשות לרשום עלייה של 3.8% בהכנסות המדינה ביולי - נסרדישי זוקף זאת לזכותו

מנהל רשות המסים יהודה נסרדישי יושב בלשכתו בקריית הממשלה בתל אביב ומרגיש נינוח למדי. לראשונה אחרי חודשים ארוכים של צניחה בהכנסות המדינה מגביית מסים הצביעו נתוני חודש יולי על עלייה של 3.8%, והוא יכול להרשות לעצמו לרשום הישג לא קטן. עכשיו, בראיון מיוחד ל"כלכליסט", הוא מתייחס לראשונה לביקורת שמופנית כלפיו מכיוונים שונים. והאמת? הוא לגמרי לא מבין על מה כל המהומה.

 

"אני מנהל שונה. אני פועל בשקיפות ובאופן גלוי ואני עושה את מה שאני מאמין שצריך לעשות, אפילו שלפעמים זה מרגיז אנשים - בעיקר כשההחלטות שלי אינן מממשות את הציפיות שלהם", הוא אומר ומיד מוסיף, "לתפקיד שלי דרוש אדם שגדל וצמח על ברכי המסים והחשבונאות, לא מישהו שהוא רק מנהל. אני מכיר אישית כמעט את כל העובדים והעובדות ברשות המסים, עובדים מהטובים בשירות הציבורי, העושים את עבודתם, שאינה קלה, בתחושת שליחות. להערכתי, אין במדינת ישראל תפקיד ניהולי קשה יותר מהתפקיד שלי". 

 

בסוף השבוע הקרוב יחגוג נסרדישי את יום הולדתו ה־65 ובכך יציין קריירה ארוכה של 44 שנים במערכת המס בישראל. את דרכו התחיל ברשות כמעקל מטלטלין, ומאז טיפס בהדרגה לאורך כל השדרה הניהולית של הרשות.  

 

לא לחיץ

"זהו בעצם התפקיד האחרון שלי בשירות הציבורי. אין לי כל כוונה להצטרף כשותף במשרד בתחום המסים", הוא אומר. לדבריו, עובדה זו לבדה היא שמשחררת אותו מהיכולת של גורמים חיצוניים או פנימיים להפעיל עליו לחצים. כמנהל רשות המסים בתקופה שאחרי התפוצצות פרשת רשות המסים, לעובדה הזאת חשיבות עצומה.

 

כזכור, פרשת רשות המסים התפוצצה ברעש גדול בתחילת 2007. בפרשה מואשם בין היתר קודמו של נסרדישי בתפקיד מנהל הרשות, ג'קי מצא. אחרי חקירה אינטנסיבית הודיעה הפרקליטות בחודש יוני השנה כי יוגשו שמונה כתבי אישום נגד חשודים בפרשה, בכפוף לשימוע. עיקר החשדות הם כי ג'קי מצא הסתייע בקובי בן גור וביורם קארשי, שני עסקנים פוליטיים, ופעל במסגרת מילוי תפקידו כדי לקדם את ענייניהם האישיים ולתת להם דריסת רגל בקבלת החלטות בדבר מינויים ברשות המסים.

 

על רקע פרשת מצא ופרישתו מתפקיד מנהל הרשות, הגיע נסרדישי לתפקיד כדי לייצב את המערכת אחרי ועדת איתור שפעלה יותר משנה ובחנה כ־40 מועמדים. לדבריו, הוא הפיק את הלקחים מן הפרשה - ובעיקר מן הטעויות שעשו קודמיו בתפקיד. "גורמי חוץ יודעים שאי אפשר לדבר איתי על מינויים. כשצריך למנות מישהו לתפקיד אני יושב עם עצמי וחושב, לפעמים לא ישן לילות שלמים, ומחליט", הוא אומר. "מאז כניסתי לתפקיד ישבתי באופן אישי בכ־50 ועדות מכרזים. אין לזה שום תקדים. אף מנהל לא עשה זאת לפניי. אבל באתי לתפקיד מנהל הרשות כדי לייצב את המערכת בתחום הפרסונלי, ויש לי עוד הרבה מה לעשות בתחום. אם הייתי נענה לדרישות וללחצים אולי הייתי מנהל יותר אהוד, אבל אני לא מוכן להתפשר על הערכים שלי".

  

נאשם אחר בפרשה הוא גידי בר זכאי, שעד להתפטרותו בשבוע שעבר שימש סמנכ"ל בכיר לעניינים מקצועיים ברשת. בר זכאי נחשב לאדם שקרוב לנסרדישי, וזה אינו מסתיר את התמיכה בו.  הוא "אחד האנשים הטובים שהיו לנו. אני מאחל לו הצלחה בכל דרך שיפנה, ואני מקווה שההליך המשפטי יתברר מהר מאוד ושהצדק ייצא לאור", הוא אומר.

  

בימים אלו מחפשים ברשות המסים אחר מי שימלא את תפקידו של בר זכאי. לפי ההערכות, שני המועמדים המובילים לתפקיד הם סמנכ"ל לענייני שומה אהרון אליהו ומנהלת פקיד שומה ירושלים מירי סביון.

  

נסרדישי מסרב בשלב זה לאשר את שמות המועמדים. לדבריו, "כרגע עומדת על הפרק השלמת הרכב ההנהלה ואיוש תפקיד הסמנכ"ל המקצועי ובקרוב גם סבב בין מנהלי היחידות בכל זרועות הרשות. עדיין לא התגבשנו מבחינת שמות. מה שברור הוא שהרשות לא תישאר בלי סמנכ"ל מקצועי".

  

תוכניות לעתיד 

בשבוע שעבר, לאחר חודשים של מאבק עיקש מצד ועד עובדי מס הכנסה, שכלל עיצומים וסירוב ליישם במלואה את רפורמת מס הכנסה שלילי, נחתם סוף סוף הסכם בין משרד האוצר לבין הוועד.

  

בהסכם הקיבוצי שנחתם נקבע שתמורת תשלומים ומענקים בשווי כולל של 28 מיליון שקל - בהם הענקת משכורת 13 לעובדיה הקבועים של הרשות ומתן תוספות חודשיות בגובה של 200 עד 870 שקל לעובד - ישימו העובדים קץ לעיצומים, יזרזו את הטיפול במס ההכנסה השלילי וכן ישתתפו במטלות, בסיוע ובשיתוף פעולה בהקמת היחידה החדשה של הרשות למאבק בפשיעה המאורגנת.  

 

החתימה על ההסכם הסירה אבן מעל לבו של נסרדישי. כעת תוכל הרשות לטפל בבקשות של מס הכנסה שלילי המעוכבות זה חודשים ארוכים. "ההסכם נחתם והעובדים חזרו לעבודה. יש לנו בתקופה זו כ־1,000 בקשות מעוכבות במס הכנסה שלילי, בעיקר בשל בעיות שונות המחייבות טיפול מיוחד מצד העובדים. כל הבקשות הללו יטופלו בשבועות הקרובים. כבר מספטמבר יקוימו הדרכות לעובדי הרשות. תוכנית מס הכנסה שלילי עומדת להתרחב לכל הארץ בגלל חקיקת חוק המטפלות, ויש בכך פוטנציאל לקבלת עוד כ־50 אלף בקשות למענקי מס", אומר נסרדישי.

  

עוד נושא שעל הפרק הוא המאבק בפשע המאורגן מן הפן הכלכלי. רשות המסים ומשרד האוצר אמורים לעשות זאת באמצעות פגיעה בתשתית הכלכלית של משפחות הפשע הגדולות. לשם כך תוקם במסגרת מחלקת החקירות של רשות המסים יחידת עילית מיוחדת ללחימה בפשע המאורגן, שתפעל בשיתוף פעולה עם המשטרה, הרשות לאיסור הלבנת הון וגופי אכיפה נוספים. מדובר במלחמה אפורה ומתישה, רחוקה מזרקורי התהילה שמופנים לעבר המשטרה, שתכלול התחקות אחר הפעילות הפלילית דרך אלפי מסמכים.  

 

נסרדישי מספר כי היחידה תמנה 37 משרות חדשות. 32 תקנים יוקצו ליחידה כבר בחודשים הקרובים, במסגרת מכרז, ועוד חמישה תקנים יוקצו בשנת 2011. "המבנה הארגוני של היחידה ללחימה בפשע המאורגן אושר על ידי נציב שירות המדינה שמואל הולנדר בתוך שבוע ימים. זה חריג מאוד לטובה וזה קרה בגלל מעורבותו האישית של הולנדר. כבר עתה קיבלנו פניות רבות ויש הרבה התעניינות. הכוונה היא לקחת רואי חשבון ועורכי דין שסיימו את לימודיהם, ואנחנו רוצים לברור ולקחת לתפקיד את הטובים ביותר", הוא אומר.  

 

היחידה החדשה שתוקם תהיה כפופה למס הכנסה, ואילו באגפי המע"מ והמכס לא תוקם יחידה מיוחדת אלא הפעילות בנושא תהיה בפורמט שונה. "הגענו להבנות שכל מחלקת החקירות המע"מ ובמכס יקחו חלק במלחמה בפשיעה המאורגנת. התמורה תהיה בצורה של תוספות במשכורות, אך הן יהיו לא גבוהות", הוא אומר.

 

שמח כשהגבייה עולה

לראשונה מאז תחילת השנה הצליחה הממשלה לסיים את החודש שעבר עם עודף תקציבי של כ־400 מיליון שקל. עודף זה בולט במיוחד על רקע הגירעונות הגדולים שנרשמו בחודשים האחרונים בתקציב המדינה, בהיקף חודשי ממוצע של יותר מ־3 מיליארד שקל.  

 

לדברי נסרדישי, רשות המסים התמודדה עם הירידה בגבייה באמצעות שינוי תוכנית העבודה מתחילת המשבר הכלכלי. "החלטנו בשומה להתמקד בתיקים שיש בהם גורם התרעתי ובתיקים בעלי תשואות מס גדולות יותר. בחצי השנה האחרונה גם יצאנו ל־90 מבצעי גבייה ברחבי המדינה, וביקרנו יותר מ־10,000 עסקים. השנה בנינו תוכנה שעוסקת בניכויים, ואנחנו נמצאים אונליין בנושא הניכויים וחבות המס של הנישומים. נוסף על כך עסקנו בשינויי חקיקה שנועדו להגדיל את ההכנסות ממסים", הוא מספר. 

 

השיפור הדרמטי שנרשם בחודש שעבר בחשבונות הממשלה נובע כולו מגידול לא צפוי של 3.8% שנרשם בהכנסות המדינה ממסים - עלייה ראשונה מתחילת השנה. גביית המסים הסתכמה ביולי כ־18.1 מיליארד שקל, כ־2.4 מיליארד שקל יותר מהסכום שצפה האוצר בתחילת החודש שעבר. הגידול בגבייה נובע מזינוק ריאלי של 24.8% שנרשם בגביית המסים העקיפים (מע"מ, מס קנייה ומסי יבוא) כתוצאה מהקדמת רכישות מסיבית לקראת השינויים בתחום מיסוי הרכב והעלאת שיעור המע"מ.

  

נסרדישי טוען כי הנתונים שהוצגו מחמיאים לו באופן אישי. "אני איש מסים בכל רמ"ח איבריי. אני חש אי־נוחות כשהגבייה יורדת ושמח שהגבייה עולה, כפי שקרה בחודש שעבר", הוא אומר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מנמהל רשות המסים, יהודה נסרדישי
צילום: אלכס קומולובסקי
מומלצים