הישראלים שמחזירים לתושבי אזרבייג'ן את השמיעה
קשישה שבוכה מהתרגשות, וילד שחזר לו האור לעיניים: משלחת התנדבותית של קלינאי תקשורת ופרמדיקים מישראל מסייעת להתאים מכשירי שמיעה לעשרות ילדים, נשים וגברים חירשים באזרבייג'ן. שגריר ישראל באזרבייג'ן: "יש דברים שהפער בין העלות הקטנה יחסית בהשקעה לבין מה שתפסיד הוא ענק. זה אחד מהם"
אחרי חיים שלמים של חירשות, אחמדלי ניג'אד בן ה-16 מהעיר גאבאלה שבצפון מזרח אזרבייג'ן, שומע ומחייך. בשל בעיות שמיעה שהלכו והחמירו מאז לידתו, התייחסה אליו הסביבה כאל חירש מוחלט. "הוא כבר לא ישמע", אמרו למשפחתו רופאים מקומיים והם, מצידם, כמעט והרימו ידיים. אבל החל מהשבוע, בזכות קבוצה של ישראלים חדורי מוטיבציה עם אמונה יוצאת דופן בכוחה של נתינה, קיבל אחמדלי ניג'אד מתנה שתשנה את חייו. ביום שלישי הותקן מכשיר שמיעה באוזן שמאל של הנער שבה עוד נותרו רמזים לסימני שמע. מדובר באחד מתוך כ-70 מכשירים שהביאו איתם לאזרבייג'ן המתנדבים בעמותת "הדים" הישראלית. יחד עם עמותת "עין מציון". מטרת המשלחת: להעניק סיוע והכשרה לצוותי רפואה מקומיים בטיפול בסובלים מליקויי שמיעה והתחרשות.
שגרירים של הרבה רצון טוב
מאחורי היוזמה עומד נתי מרכוס, מייסד "עין מציון", עמותה שפועלת מזה שלוש שנים במקומות נידחים ומביאה סיוע רפואי הומניטרי, ציוד רפואי והדרכות לאזורים קשים שחסרים אותם. אזרבייג'ן, מדינה עשירה ומרובת אמצעים, לא היתה על לוח הפעילות השנתי של העמותה, אך השתבצה בו לאחר ביקורו של נשיא המדינה שמעון פרס במדינה לפני שבועות ספורים. לצד הרצון לחמם את היחסים עם המדינה המוסלמית היושבת על גבול אירן, הצורך הקיים בשטח שיווע לעזרה, וקריאה זו שינעה את גלגלי הפרויקט.
"זה נכון שבאופן טבעי אנחנו מגיעים בעיקר למקומות נידחים כמו ויאטנם או טיבט, ובקרוב נגיע גם לאזור הציקלון בבורמה והצונאמי בסרי לנקה, כך שאזרבייג'ן היא לא מקום שבאופן טבעי היינו מגיעים אליו”, מסביר מרכוס. “אבל ילדים כמו אחמדלי ניג'אד שווים את כל המשלחת הזו. מעבר לכך גילינו בשטח צורך אדיר בידע. הרעיון הוא ללמד רופאים מקומיים איך להמשיך ולעבוד בעזרת ציוד שאנחנו מביאים והדרכות במקום, ואם צריך גם בישראל. אנחנו למעשה משמשים פה כשגריר של רצון טוב של מדינת ישראל".
"שווים את כל המשלחת הזאת". ילדים בפתח המרכז (צילום: מרב יודילוביץ')
מרכוס, איש עסקים ישראלי שכלל אינו מגיע מתחום הרפואה, פנה לעזרה לחברו לספסל הלימודים, דובי כוכבא, כלכלן במקצועו. כוכבא הקים יחד את עם אשתו ענת, קלינאית תקשורת, את רשת מכוני "הדים" לשיקום השמיעה והדיבור. מששמעו על הרעיון לסייע באזרבייג'ן, החליט הזוג כוכבא להרים את הכפפה. הם גייסו את חברת יוניטרון הקנדית שמתמחה בין היתר בייצור מכשירי שמיעה. מכשירים וציוד בשווי של 200 אלף שקל הוטסו לאזרבייג'ן ובמהלך היומיים האחרונים טיפלו אנשי הצוות הישראלי ביותר מ-40 ילדים, נשים וגברים בגילאים שונים.
"טיפלתי באשה בת 67, שהמכשיר הקטן הזה שבאמצעותו היא פתאום שמעה ריגש אותה כל כך, שהיא התחילה לבכות וביחד איתה כולנו”, מספרת ענת. "ילדים זה יותר מסובך, בעיקר כשמדובר בילדים שלא פיתחו שפה, וזה מקשה עליהם להפוך לפרטנרים לבדיקה שמצריכה שיתוף פעולה. אבל אותו נער בן 16, אחמדלי ניג'אד, הגיע אלינו לבד כל הדרך מגאבאלה, שנמצאת במרחק רב מבאקו. הוא פשוט התעקש ובא. זה ילד שלא פיתח כישורי שפה אבל מהרגע שראיתי אותו עם העיניים הבורקות והחכמות שלו, הוא מצא חן בעיני. הרופאים המקומיים לא רצו לטפל בו, הם חשבו שהוא מקרה אבוד. המבט שלו תפס אותי, זה לא היה מבט ריק. כשקראתי לו הוא ענה לי בהמהום. הבנתי שהוא לא מדבר, רק מוציא קולות. התחלתי לבדוק אותו ובאותו השלב ראיתי שמצב האוזן בלתי הפיך ואי אפשר להציל אותה. כמעט התייאשתי אבל באוזן השנייה היה על מה לדבר. הוא הגיב ישר למכשיר השמיעה. זה בחור שגדל פרא, לא היה בשום מסגרת חינוכית מיוחדת ומעולם לא שמע. עכשיו הוא יצטרך ללמוד איך לשמוע".
מתעקשים ובאים (צילום: מרב יודילוביץ')
"תראו מה אפשר לעשות עם קצת כסף"
אחרי יומיים אינטנסיביים במיוחד נסעו ביום רביעי אנשי שתי העמותות הישראליות, יחד עם פרמדיקים של מד"א ושגריר ישראל לאזרבייג'ן, לפתיחת מרכז לרפואת חירום ראשון מסוגו. המרכז, שהוקם על-ידי מד"א בשיתוף ארגון הסהר האדום ופועל כרגע במתכונת ניסיונית, נפתח בצד המוסלמי של העיר גוּבַּא תחת סיקור נרחב של התקשורת.
אחד מנציגי התורמים לפרויקט הוא הרב יוסף. "בכמה מקומות בעולם אפשר לראות את הסהר לצד המגן דוד?", הוא אומר ומתבונן בחדרון ההדרכה שבמרכז. "רוב התקציב הלך עד כה לשבוע של שיעורי הדרכה למדריכים מקומיים ובכל
זאת, תראו מה אפשר לעשות עם קצת כסף. חשוב לנו הקשר הזה שבין הסהר האדום למד"א, ושיתוף פעולה כללי בין הדתות. הבאנו תיקי עזרה ראשונה, ציוד בסיסי ומחשבים וכמובן צוות. המטרה היא לייצר תשתית ולתת הסמכה לפרמדיקים מקומיים". רפיק בהרמוב, האחראי על המרכז מטעם הסהר האדום הפועל באזור מזה כ-40 שנה, מספר על "הרבה מתנדבים צעירים שמגיעים לכאן", ומציין שגם המשטרה המקומית מגיעה להדרכות.
עבור שגריר ישראל לאזרבייג'ן, מיכאל לוטם לבון, שנכנס רק לפני כשבועיים לעבודה, זהו ביקור ראשון בגובא. אחרי הביקור במרכז, הוא אומר בהתרגשות: "כשאנחנו הישראלים פותחים את החלון בבוקר אנחנו רואים את הג'יאהד. לכן קשה לנו להבין שיש עולם אחר, נפלא, רב גוני, שאנחנו צריכים להתאמץ יותר מכפי שאנחנו עושים כיום בכדי לחבור אליו". לבון קורא למאמצים מוגברים של ישראל לשיתופי פעולה באזור. "אחרי הכל", הוא מסביר, "אין הרבה מנהיגים של מדינות מוסלמיות שהיו עומדים מול הלחץ האירני ומחליטים לארח את נשיא מדינת ישראל ובאזרבייג'ן אני יכול לומר בפה מלא שמעוניינים בקשר עם ישראל". בהתייחסו למרכז החדש, אמר לבון כי "התוצאה וההשפעה של השקעה שכזו לאורך זמן, אדירה. יש דברים שהפער בין העלות הקטנה יחסית בהשקעה לבין מה שתפסיד הוא ענק. זה אחד מהם".
"רווח עצום". השגריר (משמאל) עם נציג הסהר האדום (צילום: מרב יודילביץ')
בסוף השבוע תגיע קבוצה של ילדים, נשים וגברים שטופלו על ידי המשלחת הישראלית בבאקו לעיר גאבאלה, שם נמצאת בימים אלה סימפונט רעננה בהרכב מלא. זהו ביקור ראשון של תזמורת ישראלית במדינה. לפני הקונצרט יבצעו קלינאי תקשורת מישראל התאמות של מכשירי השמיעה אשר חולקו בשבוע האחרון למטופלים המקומיים. את הקונצרט הזה, כך עושה הרושם, יהיו עשרות אזארים שלא ישכחו.