פישר: "מערכת הבנקאות צריכה שינוי קיצוני"
הנגיד דיבר היום בכנס השנתי של הפדרל רזרב, ואמר כי העולם לא יוכל לחזור למבנה המערכת הפיננסית טרם המשבר, ויש סיבות טובות לחשוש שההתאוששות לא תהיה ברמה הנדרשת
נגיד בנק ישראל פרופ' סטנלי פישר, אמר היום כי מערכת הבנקאות העולמית עשוייה להזדקק ל"רה ארגון קיצוני", בכדי להימנע ממשבר פיננסי בעתיד.
"אנו לוקחים זאת כמובן מאליו שנוכל לחזור למערכת הפיננסית שהיתה לנו ערב המשבר. אלא שעלינו לחשוב בצורה רחבה יותר, לרבות האפשרות שדרוש ארגון מחדש קיצוני", אמר פישר, בכינוס השנתי ה-33 של הפדרל רזרב בג'קסון הול שבקנזס סיטי, בנושא "יציבות פיננסית ויציבות מקרו-כלכלית". קודם לכן דיבר בכינוס נגיד הפדרל בנק בארה"ב בן שלום ברננקי ואמר כי כלכלת העולם "מתחילה לצאת" מהמיתון הודות לצעדים חריפים שנקטו בנקים מרכזים וממשלות נקטו בצעדים חריפים.
"עדיין מוקדם להכריז על קץ המשבר"
פישר, לשעבר סגן יו"ר סיטיגרופ, אף סייג את בשורות היציאה מהמיתון באומרו כי "למרות סימני ההתאוששות המעודדים, עדיין מוקדם להכריז על קץ המשבר הכלכלי. משימות רבות עוד נכונו לנו, ובתוכן הבראת מערכות הבנקאות. יש סיבות טובות - אף כי לא חד-משמעיות - לחשוש כי ההתאוששות לא תהיה ברמה הנדרשת. ובכל זאת אפשר להכריז כי שיאו של המשבר מאחורינו, וכי סימניה הראשונים של הצמיחה הגלובלית הופיעו מוקדם ביחס לציפייה הכללית לפני תשעה חודשים".
פישר ועמיתיו דנו בסוגיית מניעת משברים פיננסים בעתיד באמצעות שימוש ברגולציה וכיצד לשפר את המדיניות המוניטרית לאחר המשבר בבנקאות העולמית והמהומה הכלכלית הגדולים ביותר מאז השפל הגדול במאה שעברה.
לאחר שבנקים התמוטטו ברחבי העולם, מארה"ב ועד איסלנד "זה נראה ברור שמדינות צריכות להגביל את גודלם של מוסדות פיננסים יחידים ביחס לגודל הכלכלה. גם לגבי הכלכלות הגדולות ביותר, יש היגיון במניעת גידול עודף של מוסדות פיננסיים", אמר פישר.
ריכוז הפיקוח בידי הבנק המרכזי - טוב לישראל
בדברו על ישראל אמר הנגיד שהטיעון בעד רגולטור יחיד האחראי על המערכת בכללותה, יהיה ברוב המקרים חזק יותר במשק קטן. לכן, יש להטיל על מוסד או מוסדות אחרים את האחריות לפיקוח על ההתנהגות העסקית של המוסדות הפיננסיים.
"חוק בנק ישראל החדש, שאנו מקווים כי יעבור בכנסת בזמן הקרוב, מציין תמיכה ביציבות הפיננסית כאחת משלוש המשימות העיקריות של הבנק, ואנו מאמינים שהיכולת של בנק ישראל לתמוך ביציבות הפיננסית תתחזק על ידי יישום המודל ההולנדי לפיקוח על המגזר הפיננסי, מודל אשר לפיו כל הפיקוח הכלל-מערכתי מופקד בידי הבנק המרכזי".
פישר אף גרס שרצוי שמדינות יתחרו לפיקוח כלל מערכתי לאומי ובו זמנית לתיאום בינלאומי. "יש 'לפתח ולהסכים על כלי פיקוח כלל-מערכתי ברמה הבין-לאומית וליישמם בדרך אחידה כדי למנוע ארביטרז' בין תחומי שיפוט ופיקוח' - כפי שנטען בדוח האוצר הבריטי, אולם רק אם ניתן ליישם זאת במהירות".