רמדאן בשרב: "היום צמאים, מחר נשתה מגן עדן"
"אלוהים שומר על מי שצם", מסביר עיתונאי ערבי-ישראלי את החלטתו לאפשר גם לילדיו הקטנים להתנזר מדבר מאכל בימי הקיץ הלוהטים. קבלן מספר: ברמדאן עובדים פחות - אבל מרוויחים יותר
למרות החום הכבד של אמצע חודש אוגוסט, גם ילדים ונשים בהריון בחרו להצטרף למאות אלפי המוסלמים החיים בישראל ולפתוח בצום עם תחילת חודש הרמדאן. "לא יכולתי להרשות לעצמי לפספס את הרגשת הקדושה והשמחה המאפיינים את החודש הזה", מספרת ד"ר נאסרין אבו אחמד, הנמצאת בחודש השמיני להריונה.
המוסלמים מעריכים כי למרות מזג האוויר החם, יותר מ-80% מהמוסלמים בארץ מקיימים את המצווה, ומה שמחזיק אותם בשעות הארוכות זה האמונה. "צום הרמדאן הוא אחד מחמשת ערכי האיסלאם", מספר סגן ראש הפלג הצפוני של התנועה האיסלאמית שייח' כאמל ח'טיב, "נכון שקשה לצום בקיץ כאשר הצום מתארך על פני שעות ארוכות, אבל הצמים יודעים שעכשיו קשה והם צמאים, אבל ביום החשבון עם ה' הם יזכו לשתות מגן עדן. מי שיש לו אמונה מוצא כוח".
חודש הרמדאן נקבע מדי שנה על פי מולד הירח, ובכל שנה הוא חל אחד עשר יום לפני היום בו חל בשנה הקודמת. כך יוצא שישנן שנים שבהן הצום נופל על עונת החורף, אולם עד שיגיע לשם, צפויים
המוסלמים לצום עוד שבע שנים בימי הקיץ הלוהטים. בעיה נוספת עמה נאלצים הצמים להתמודד היא שהצום מתחיל רגע לפני זריחת החמה, אז אוכלים הצמים את ארוחת הסוחור, ומסתיים סמוך לשקיעתה בארוחת האפטאר. מכאן, שבימי הקיץ מתמודדים הצמים גם עם חום כבד וגם עם שעות ארוכות של צום.
עבד אל מונם עם משפחתו. "הבטחתי לילדים טיול אם יצליחו לצום"
הילדים מתחרים - מי יצום יותר זמן?
מתברר שהאמונה באמת מחזקת. אמנם האיסלאם אינו מחייב לצום טרם הגעה לגיל הנעורים, אבל ביישובים רבים במגזר הערבי ניתן לראות ילדים קטנים שמבקשים לצום. "הילדים שלי בגילאי שש ושמונה, והשנה הם ביקשו להתחיל לצום", מספר עבד אל מונם, עורך אתר אינטרנטי. "אני לא מכריח אותם, אבל מעודד אותם מאוד. סיפרתי להם איזה מתנות אלוהים נותן למי שצם וגם הבטחתי להם טיול גדול בחג אם יצליחו לצום עד אז". לדבריו, גם ילדים אחרים בשכונה וילדים של קרובי משפחה צמים, וביניהם יש מעין תחרות - מי יצליח לצום יותר.
כנשאל אם הוא לא מודאג מכך שילדים צעירים יצומו בחום הכבד, ענה אל מונם: "קראתי בהיסטוריה של האיסלאם ושם כתוב שילדים בגילם צמו וזה בכלל לא הפריע להם, אז אני מבין שאלוהים שומר על מי שצם".
לתחושותיו של אל מונם שותפה גם אבו אחמד, תושבת נצרת ואם לשתי בנות קטנות, הנמצאת בחודש השמיני להריונה: "בהריונות הקודמים שלי לא צמתי אבל הפעם החלטתי שאני לא מוותרת. התחושה של הקדושה והברכה שמתלווה לחודש הזה עוזרת להתמודד עם הקושי, וזה נכון שקשה במיוחד שהשנה זה יצא בחופש
הגדול והילדים בבית וצריך לטפל בהם, וכשאת אשה שעובדת ומטפלת בילדים ובנוסף כל כך חם זה לא פשוט, אבל חשבתי עם עצמי אתמול לפני הרמדאן, אם כדאי להפסיד את תחושת השמחה כששוברים את הצום ואת האווירה המשפחתית לה מחכים הילדים כל השנה והחלטתי שאתמודד". אבו אחמד מספרת שחודש הרמדאן הוא "הזדמנות פז" לקרב בין בני המשפחה, "במיוחד בתקופה שההורים עובדים ובקושי נמצאים בבית. פתאום כולם ממהרים לחזור עד שש הביתה ולאכול ביחד את ארוחת האפטאר".
עובדים נוספים שממהרים לשוב הביתה מוקדם מהרגיל הם עובדי הבניין. חלקם אינם יוצאים במהלך החודש לעבודה ואחרים זוכים לעבוד חצי יום אולם בתמורה מתוגמלים על יום שלם. "עבודה בשמש מחייבת אותנו לשתות הרבה מים ובחודש הזה אני מרחם על העובדים שלי", מספר קבלן הבניין עיסאם ג'מיל, "אנחנו עובדים בבניין בתל אביב בשמש, כולנו מזיעים וחם ואני אומר להם שלא יתאמצו יותר מידי וכבר בשעה 12 או 12:30 מסיים את יום העבודה ומחזיר אותם הביתה. למרות שאני עובד פחות, תמיד יוצא שאני מסיים את החודש של הרמדאן ברווח גדול יותר, אני יודע שזו ברכה מאלוהים".