טובות השתיים: אריסון ופלד קוצרות את הפירות
המינוי של אפרת פלד, הצעירה וחסרת הניסיון, על ידי שרי אריסון למנכ"לית האימפריה שלה, משך הרבה אש כלפי השתיים. היום, אחרי הבחירה של פלד לאחת מ-100 הנשים המשפיעות של "פורבס", הן יכולות לחייך אל מול המקטרגים. ולנו נותר לתהות: האם מינוי של גבר צעיר היה זוכה מלכתחילה ליחס הזה?
שרי אריסון, שיחקת אותה. אריסון, שידועה בקידום נשים בעסקים הרבים שבבעלותה, הייתה הראשונה לקבל את הבשורה על הזכייה החשובה והמרגשת של בת טיפוחיה, אפרת פלד, במקום ה-93 ברשימת מאה הנשים המשפיעות של מגזין פורבס.
הרשימה, המתפרסמת מדי שנה ומדרגת את מידת השפעתן של מנהיגות בתחומים מדיניים וכלכליים, התפרסמה בסוף השבוע שעבר ובראשה, בפעם הרביעית ברציפות, אנגלה מרקל, קנצלרית גרמניה. עוד ברשימה: אינדירה נוי, מנכ"לית פפסי במקום ה-3, קרול בארטס, מנכ"לית יאהו במקום ה-12, הילרי קלינטון, שרת החוץ האמריקנית במקום ה-36, מישל אובמה הגברת הראשונה של ארה"ב במקום ה-40, אופרה ווינפרי במקום ה-41, המלכה ראניה במקום ה-75 (ועם התואר: האישה המשפיעה ביותר במזרח התיכון),
פלד היא לא רק הישראלית היחידה ברשימה, אלא גם הצעירה ביותר בה, הישג מרשים למי שרק השנה נבחרה לחברה לחברה בפורום המנהיגים הצעירים מתחת לגיל 40, השייך לפורום הכלכלי העולמי.
אמביציה היא שמה השני
בניגוד לבוסית שלה, פלד, בת 35 בלבד, ממעטת להתראיין ולהיחשף בתקשורת. אנחנו לא יודעות אם היא מאמינה או לא מאמינה בתקשורים, לא ראינו אותה רוקדת על שולחנות עם חברתה עינת שרוף או מככבת במדורי הרכילות עם בן זוגה. ובכל זאת, הסיפור הידוע ביותר שנקשר בשמה הוא איך החלה את דרכה ויותר מכך איך הפכה לבת בריתה של בעלת הבית אריסון: בזכות תעוזה, נחישות, כישרון ולא מעט מזל. פלד הייתה בת 27 כשכיהנה כחשבת הכספים של חברה כושלת בבעלות שרי אריסון ("שרגד אורחנים") וכשזו נסגרה והעובדים נשלחו הביתה, היא העזה וביקשה פגישה קצרה עם בעלת הבית. אריסון נפגשה עם הסמנכ"לית הצעירה והציעה לה להיות מנהלת הכספים של קרן הפילנתרופיה על שם אביה, תד אריסון. פלד הסכימה, כמובן, ותוך חמש שנים בלבד - כשהיא בת 32 בסך הכל - מונתה למנכ"לית אימפריית אריסון השקעות ולדירקטורית במספר חברות שבשליטתה, בראשן בנק הפועלים, שיכון ובינוי אחזקות בע"מ, תעשיות מלח לישראל בע"מ ועוד.
בקרב חבריה ומכריה ידועה פלד כבחורה ששמה השני הוא אמביציה. שמות תואר כגון: כריזמטית, וורקוהוליקית וחכמה נקשרים גם הם בשמה. אחרים טוענים ששרי אריסון, במהלך תמוה אך אופייני לה, זיהתה כישרון ופוטנציאל והחליטה לסמוך את ידיה על האישה הצעירה וחסרת הניסיון ומינתה אותה לתפקיד בכיר ומשמעותי, בלי כל סיבה אמיתית נראית לעין.
בקהילה העסקית טוענים לפיכך, שהשלב הבא בקריירה של פלד הוא מינויה לתפקיד הכלכלי הבכיר של יו"ר בנק הפועלים (שגם הוא בשליטתה של אריסון, כידוע לכל) וזאת למרות שבקבוצת אריסון מכחישים זאת מכל וכל כשהנושא עלה מפעם לפעם בעיתונות הכלכלית. אנחנו לא יודעות אם זה נכון או לא אבל מרשות לעצמנו לקוות שזה יקרה.
אילו היא הייתה גבר
הגיע הזמן שתהיינה בישראל נשים בעמדות מפתח בתחום הכלכלי ועכשיו אחרי שפלד קיבלה את הגושפנקה היוקרתית ביותר להצלחתה, בחירת הפורבס, יכולים הספקנים, הצקצקנים והמלעיזים למיניהם, להירגע קמעה, ולתת לפלד לעבוד ולהגיע רחוק. הכי רחוק. כי פלד, ואולי זו הסיבה שהיא מסרבת להתראיין, מוצגת בתקשורת כמי שזכתה במינוי שלא מגיע לה, בגלל הגיל, בגלל הניסיון המועט ואילו שרי אריסון זוכה הפעם לביקורת על עצם המינוי.
אי אפשר שלא לתהות: האם אילו היה מדובר בבחור צעיר, גבר, הטענות כלפיו היו נשמעות דומות? ויותר מכך - אילו שרי אריסון הייתה איש עסקים ולא אישה היו מבקרים אותה באותו אופן? תרשו לנו להניח שלא, ממש לא.
הלוא כשגבר צעיר מצליח, במיוחד בתחום העסקים, הדבר ברור כמעט מאליו ולרוב הוא זוכה לפרגון מקיר לקיר ואף אחד לא בודק האם הוא נשוי או אב לילדים ומה המחיר שאלה משלמים בעד הצלחתו.קל גם לנחש שאילו שרי אריסון הייתה גבר, לא היו מתייחסים לבחירה שלה בחשדנות אלא היו אומרים עליה שהיא נועזת וכמו כל איש עסקים עם חושים חדים, זיהתה כישרון והימרה עליו.
כך או אחרת, אפשר לרגע להניח את הביקורת בצד ואת הניתוח שלה גם – פלד זכתה בהישג מדהים וחסר תקדים לגילה ולמעמדה, ושרי אריסון יכולה לרוות נחת כעת, ולהתרחב מגאווה.