אחרי המינוי: "הכרטיס לעליון לא עובר דרך ביניש"
אחרי שהוחלט למנות את השופטים עוזי פוגלמן, ניל הנדל ויצחק עמית לבית המשפט העליון, אמר ל-ynet גורם משפטי בכיר: "עד כה, אם הנשיא לא רצה שופטים הם לא היו מתמנים. עכשיו זה נשבר". מנגד, גם מקורבי ביניש מרוצים: "מה עדיף היה - שלא ימנו שופטים? עכשיו יש לה שקט לשנתיים"
ההחלטה שהתקבלה אמש (יום א') למנות את השופטים עוזי פוגלמן, ניל הנדל ויצחק עמית לבית המשפט העליון - מסעירה את מערכת המשפט ופותחת את השאלה - איזה צד ניצח בוועדה למינויי שופטים.
בשבועות האחרונים התקיימו מגעים ונערכו ניסיונות להגיע להסכמה שתוביל למינוי שופטים לבית המשפט העליון. אך החברים בוועדה למינוי השופטים התחלקו לשתי קבוצות. מצד אחד: נשיאת בית המשפט העליון, דוריש ביניש, ושני השופטים האחרים בוועדה אשר היו מעוניינים במועמד שלהם. מהצד השני ניצב הגוש הימני, שכלל את השר גלעד ארדן, חברי הכנסת אורי אריאל ודוד רותם ואחד מנציגי עורכי הדין, פנחס מרינסקי.
הוועדה למינוי שופטים. סוף כל סוף הסכימו (צילום: דודי ועקנין)
באמצע היה שר המשפטים, יעקב נאמן, שגם לו היה מועמד משלו. אולם, הוא ניסה להגיע עם הצדדים השונים לפשרות והסכמות באשר למינויים. "חוק סער", הקובע כי צריך רוב של שבעה חברי ועדה מתוך תשעה כדי למנות שופטים לבית המשפט העליון, הכניס את הוועדה למערבולת קשה ולכן כישוריו של השר נאמן כעורך דין היו חשובים בעניין זה.
תיווך נאמן
הוועדה נפתחה בבקשתה של השופטת ביניש לדחות את הדיון במינוי שופטים לבית המשפט העליון בכמה שבועות, בעקבות הפרסומים האחרונים על זהות המועמדים אותם רוצים חברי הוועדה, ביניהם שופטי העליון. לאחר שעה של ויכוחים בנושא ההדלפות מהישיבות יצאו הצדדים להפסקה, שלאחריה התפצלו לחדרים שונים כדי לנסות להגיע להסכמות.השר נאמן עבר בין החדרים וניסה להשיג פשרה שתהיה מוצלחת מבחינת כולם, עד שבסוף אכן השיג את מבוקשו. השופט עוזי פוגלמן נחשב למקורבה של ביניש ומקורבים לנשיאת בית המשפט העליון אף טענו כי בלעדיו לא תתבשל עסקה. לעומת זאת, השופט ניל הנדל, חובש כיפה, נחשב כמועמדם של השר ארדן והח"כים רותם ואריאל. השופט עמית, בוגר בית הספר הדתי צייטלין בתל-אביב, מגיע אף הוא מרקע מסורתי. הוא נחשב למועמד פשרה. השופטת ביניש העדיפה תחילה את השופט צבי זילברטל על פניו, אולם הסכימה לבסוף לפשרה שכללה את מינוי השופט מבית המשפט המחוזי בחיפה.
נציגי לשכת עורכי הדין בוועדה, פנחס מרינסקי ורחל בן-ארי, דחפו למנות את השופט עמית שנחשב לאהוד מאוד, מוערך, מקצוען, עצמאי ולעילוי משפטי. גם השר נאמן, שעד הישיבה האחרונה תמך באופן מוחלט במועמדותו של השופט ספי אילון, התפשר והחליט לבסוף ש"לא להתאבד" על המועמד שלו.
סוף ההגמוניה?
"הדבר הכי חשוב שקרה בוועדה הוא ששניים מתוך שלושה מינויים הם שופטים שלא כיהנו כמינויים זמניים בבית המשפט העליון", אמר ל-ynet גורם משפטי בכיר, "נושא זה היה טאבו מוחלט של שופטי בית המשפט העליון, שאמרו שאי אפשר למנות שופט כמינוי קבע לבית המשפט העליון שלא כיהן לפני כן כמינוי זמני. זו גם הפעם הראשונה בה נבחרים שופטים מחוזיים לפני שכיהנו כשופטים בפועל".
לדברי אותו גורם, "עד כה כרטיס הכניסה לבית המשפט העליון עבר דרך נשיאת או נשיא בית המשפט העליון, שהיו האחראים היחידים יחד עם שר המשפטים למינוי שופטים זמניים. עכשיו נשבר הטאבו והכל פתוח. זה הדבר המשמעותי ביותר". בכיר נוסף במערכת המשפט אמר: "עד כה, אם הנשיא לא רצה שופטים הם לא היו מתמנים. עכשיו זה נשבר וכל שופט מחוזי יכול להגיש מועמדות ולא חייב להיות מוסכם על נשיא בית המשפט העליון. בכך תהיה יותר עצמאות לעליון ושופטים טובים, למרות שאינם מקורבים לנשיא, יכולים להתקדם".
מנגד, גם מקורבי השופטת ביניש מרוצים מהבחירה. הם אמרו כי השופטת מרוצה מבחירותיהם של השופטים: "צריך לזכור שפוגלמן, שהיה המועמד המוביל של הנשיאה, היה חייב להיות מבחינתה ברשימת המינויים. הנשיאה אף התנגדה נחרצות למינויו של נועם סולברג, שנתפש בעיניה כמינוי פוליטי ולכן היתה חייבת גם היא להתפשר". אותו מקורב הוסיף: "המציאות השתנתה והנסיבות השתנו. היא הבינה שמה שחשוב זה איוש שופטים גם במחיר של מינוי שופטים קבועים, שלא כיהנו כזמניים".
בלי צבע פוליטי
לדברי מקורב נוסף לנשיאת בית המשפט העליון, אמנם השופטים הנדל ועמית לא היו המועמדים הרצויים על השופטת ביניש, אולם לפחות הם לא צבועים בצבע פוליטי. "הנשיאה היתה נחושה בדעתה לוותר על מינויים קבועים, אולם היא חייבת קרדיט ענק לשר נאמן שהצליח לגשר על המחלוקות ולהגיע לבסוף לשלושה שופטים מוסכמים", אמר מקורב נוסף לביניש.
הוא הוסיף: "אמנם המסורת נשברה ומינוי שופטים זמניים, לפני היותם שופטים במינוי קבע היה עיקרון בל יעבור בקרב שופטי בית המשפט העליון, אולם מה עדיף היה - שלא ימנו שופטים? עכשיו יש לה שקט לשנתיים". לדברי המקורב, ביניש אמנם התפשרה פשרה גדולה, אולם השופט פוגלמן מונה במיוחד בשל ההתעקשות שלה.
גורם משפטי נוסף אמר כי מערכת המשפט בהלם, במיוחד מהעובדה שביניש ושופטי העליון הסכימו לשבירת העיקרון של מינוי שופטים קבועים לפני שהיו שופטים בפועל. לדבריו, שופטי העליון כבר התבטאו בעבר כי אם יוותרו על עיקרון זה תהיה קטסטרופה ולכן עובדה זו מעידה על כך שביניש בעצם הפסידה ושחברי הוועדה מן הגוש הימני - הם אלו שניצחו.
לדברי אותו גורם, למרות ששופטי העליון העדיפו את השופט זילברטל, נבחר השופט עמית ומועמדם של אנשי הימין השופט הנדל נכנס גם הוא לרשימה. "עד היום השופטים הסתכלו על הנשיאים בתקווה שיכניסו אותם לעליון, אולם היום הם לא זקוקים יותר לנשיא בית המשפט. מדובר בשבירת כל הכלים", אמר הגורם.
מקורב אחר לביניש דחה את הטענות על הפסדה וטען כי דווקא העובדה שהיא ויתרה על העיקרון של מינוי שופטים קבועים, אחרי שהיו זמניים, מוכיחה את הרצון האמיתי שלה למנות שופטים ומוציא אותה גדולה. לדבריו, "אם לזה קוראים הפסד אז היא שמחה להפסיד". עוד גורם משפטי, שהגן על השופטת ביניש, אמר ל-ynet כי היא "עשתה בשכל" וכי "היה חשוב לה ככל הנראה לעשות שקט ולמנות שופטים במיוחד כששופטים אלו הינם בחירה טובה, דבר שייתן שקט למערכת מעכשיו".
מי שהיה חבר בוועדה בעבר, שר המשפטים לשעבר, פרופ' דניאל פרידמן, אמר בעקבות המינויים: "אני מברך על מינוי השופטים. אני מברך גם על כך שהכלל המפלה והבלתי ראוי שהנהיגו שופטי בית המשפט העליון, ואשר לפיו ימונו אליו רק שופטים מחוזיים שכיהנו קודם לכן במינוי זמני בעליון הלך לעולמו".