שתף קטע נבחר

 

דיווח: חקירת עינויי עצירי הטרור תפתח מחדש

ה"ניו-יורק טיימס" דיווח כי משרד המשפטים המליץ לפתוח מחדש את תיקי העינויים, בהם מקרים של חשודים בטרור שמתו במעצר, ומקרים בהם הסוכנים "זייפו" הוצאה להורג

משרד המשפטים האמריקני המליץ לפתוח מחדש את החקירות בעניינם של עשרות מקרי התעללות בעצירים, שעשויות לחשוף את עובדי סוכנות הביון המרכזית (CIA) לגל תביעות בנוגע ליחסם לחשודים בטרור. כך דיווח הבוקר (יום ב') העיתון "ניו-יורק טיימס".

 

ההמלצה, שהופכת את החלטת ממשל בוש בנושא, נוסחה בידי מחלקת האתיקה של המשרד, והוצגה בפני התובע הכללי, אריק הולדר. לפי הדיווח, מאוחר יותר יחשפו אנשי המשרד את פרטי ההתעללות שנאספו החל משנת 2004 על-ידי מבקר ה-CIA אך מעולם לא פורסמו.

 

כאשר הסוכנות התייחסה לראשונה לממצאים, היא החליטה כי אף אחד מהמקרים לא מצדיק תביעה. אך כאשר הולדר נכנס לתפקידו והבין כי העדויות כוללות, בין היתר, מוות של עצירים ומקרים חמורים של עינויים פיזיים ונפשיים, הוא החליט לשקול מחדש את ההחלטה.

 

בדיווח ה"טיימס" נכתב כי "עם פרסום המידע ביום שני, וההמלצה הרשמית לפיה לפחות חלק מהמקרים ייבדקו מחדש, נראה כעת כי סביר להניח שיגיעו צעדים נוספים, כגון מינוי תובע מיוחד. מדובר בבעיה חדשה ומשמעותית לסוכנות הביון".

 

התיקים אותם המליץ המשרד לפתוח מחדש נוגעים בעיקר למקרי התעללות בעצירים בעיראק ובאפגניסטן. באחד המקרים מתואר למשל כיצד קציני הבולשת זייפו הוצאה להורג על-מנת לאיים על אסירים – הפרה אפשרית של החוקים הנוגעים לעינויים.

 

דובר ה-CIA, פול ג'ימיג'יליאנו, אמר לעיתון כי ההמלצה לפתוח מחדש את תיקי החקירה לא הגיעה לידי הסוכנות. לדבריו, "ההחלטה האם לתבוע או לא לתבוע בבית המשפט נעשתה לאחר שיקולים רבים במשרד המשפטים. הסוכנות עצמה העלתה את הנושא לדיון – עובדות והאשמות כאחת – וביקשה את עצת מחלקת המשפטים".

 

בתוך כך דיווח ה"וושינגטון פוסט" כי הנשיא האמריקני, ברק אובמה, אישר הקמת יחידת עלית חדשה לחקירת חשודים בטרור. זאת, כחלק מהמאמץ הכולל לשנות את מדיניות ארה"ב בנוגע למעצרים ולחקירות. היחידה תיקרא "קבוצת חקירה לעצירים מדרגה גבוהה", או HIG, והיא תורכב מסוכני ביון ואנשי חוק. היא תפעל תחת הבולשת הפדראלית (FBI), אך המועצה לביטחון לאומי תפקח על פעילותה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
עינויים במעצר (ארכיון)
צילום: איי פי
מומלצים