שתף קטע נבחר

הנחיות להורים: כך תתמודדו עם שפעת החזירים

האיגוד לרפואת ילדים מפרסם היום שורת הנחיות להורים המבטיחות לעשות סדר בפאניקת שפעת החזירים: איך תפחיתו את סיכון ההדבקה, מה לעשות אם הילד נדבק, ומתי מומלץ לפנות לרופא?

שפעת החזירים ממשיכה לגבות קורבנות בארץ ובעולם, והפאניקה בקרב המטופלים הישראלים גוברת. אף שרוב החולים הקשים הם בעלי מחלות רקע או השמנת יתר, ולמרות שהמדובר בשפעת קלה יותר משפעת החורף, הרי שהורים ממשיכים להציף את המרפאות וחדרי המיון בחשש שמא ילדיהם נדבקו.

 

לקראת פתיחת שנת הלימודים, החליט האיגוד הישראלי לרפואת ילדים לצאת בהנחיות להורים המבטיחות לעשות סדר בנושא. "התקשורת מציפה אותנו במידע על שפעת החזירים", מסביר יו"ר האיגוד פרופ' מתי ברקוביץ. "חדשות לבקרים אנו שומעים על מקרי מוות ומקרי הידבקות מרובים, מה שיוצר פאניקה מיותרת בקרב האוכלוסיה בכלל, ובקרב הורים לילדים שחוזרים בקרוב לגני הילדים ובתי הספר בפרט".

 

מסיבה זו החליטו באיגוד לערוך רשימה של כללי אצבע לטובת ההורים המודאגים משפע המידע. בהמשך, מבטיחים באיגוד, יגייסו רופאי ילדים אשר יערכו הרצאות והדרכות

 בבתי הספר ובגנים. 

 

1. בקבוצת סיכון לחלות במחלה קשה של שפעת החזירים נמנים ילדים הסובלים ממחלת ריאות כרונית קשה, מחלת לב כרונית, מחלת חסר חיסוני, סוכרת, מחלה מטבולית  כרונית, מחלת כליות כרונית, השמנה חולנית, וילדים המטופלים ממושכות באספירין. אצל ילדים אלה יש להגיע לבדיקה אם נתגלו תסמיני חום ושפעת.

 

2. אם הילד אינו נמנה בקבוצות הסיכון, אין צורך להגיע לרופא במידה והמחלה קלה.

 

3. על ילדים להסב את תשומת לב המחנכת לילדים המשתעלים, מתלוננים על כאבי גרון או סובלים מחום.

 

4. חשוב לשמור על הגיינה ולשטוף ידיים לעיתים קרובות, לא לגעת באף, בפה ובעיניים בידיים שאינן שטופות ולכסות את הפה והאף בעת שיעול ועיטוש. אל תעשו את זה בעזרת כף היד, אלא באמצעות ממחטת נייר ובמידה שאינה בנמצא - כסו את הפה בעזרת השקע הפנימי של המרפק או בזרוע.

 

5. על ההורים לצייד את הילד בחבילת ממחטות נייר בילקוט ולהדריך אותו לכסות בו את פיו במידה ומשתעל.

 

6. אם אתם בטוחים כי ילדכם אכן נדבק בשפעת, עדיף, ככל שהמצב מאפשר, פנו אותו לטיפול באמצעות רכב פרטי ולא באמבולנס.

 

7. ילד שאובחן כחולה בשפעת צריך לשהות בבית, אלא אם כן הורה רופא הילדים הורה אחרת. בזמן השהות בבית יש לצמצם ככל האפשר את המגע עם שאר בני הבית. הנחיה זו חשובה בעיקר אם יש בבית מישהו הנמנה על קבוצות הסיכון להידבקות, ובמיוחד נשים בהריון.

 

8. קיבעו מטפל אחד לטפל בילד החולה בבית. חובה לזרוק את הממחטות הנייר בהן השתמש לפח ולשטוף ולחטא את הידיים עם מוצרי חיטוי על בסיס אלכוהול. יש לשמור גם על נקיון המשטחים בבית ובהם צידי המיטה והצעצועים.

 

9. הילד החולה לא חייב לעטות מסיכה כאשר הוא לבד. בחברה, על המסכה לכסות את אזור הפה והאף. לאחר כל מגע במסכה יש להקפיד לרחוץ את הידיים היטב. יש   להחליף את המסכה בחדשה כשהיא נרטבת, או לחה. במידה שאין מסכה זמינה, יש לכסות את הפנים באמצעות צעיף, מסכת נייר, או פיסת בד.

 

10. בחודשי החורף צפוי עומס רב בקופות החולים. על מנת להימנע מעומס יתר, יש להקשיב להמלצות הרופא ולא להתעקש על בדיקת מעבדה, הגעה לבית לחולים, או אשפוז.

 

11. ילדים בסיכון וכן אמהות בהריון, עדיף שיימנעו מלהגיע ללא צורך וודאי לחדרי מיון, מרפאות, או מקומות דומים בהם הם עלולים להידבק בשפעת, או במחלות אחרות.

 

12. מי שזקוק לאישור ימי מחלה או אישור לשוב לגן או לבית הספר יוכל לקבלם בדיעבד, ורק אחרי שאין חום לפחות למשך 24 שעות.

 

13. אם ילדכם קיבל את תרופת הטמיפלו או הרלנזה ופיתח תופעות לוואי, כגון בחילות, הקאות, או כל תופעה אחרת - יש לדווח עליהן מיידית לאתר הזה של משרד הבריאות. כן, גם ההורים יכולים. דיווחים רבים ככל האפשר על תופעות לואי יוצאות דופן ייסייעו למשרד הבריאות בקבלת החלטות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מהבית לבי"ס: איך עדיף לנהוג?
צילום: AP
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים