קנס של מיליוני שקלים לתנובה, שטראוס וטרה
שלוש המחלבות נקנסו על ידי רשות ההגבלים בגלל הבעלות המשותפת שלהן במחלבות רמת הגולן. אתמול נחתם הסכם לפירוק השותפות
פורקה השותפת ההיסטורית במחלבות רמת הגולן המייצרות חלב עמיד: תנובה, שטראוס וטרה חתמו אתמול, בהתאם לדרישתה של הממונה על ההגבלים העסקיים רונית קן, על צו מוסכם לפירוק השותפות ביניהן במחלבות.
בנוסף קנסה הרשות להגבלים את המחלבות בשל השותפות האסורה. הקנסות ישולמו מתוך תמורת המכירה של מחלבות הגולן, המוערכת ב-15 עד 20 מיליון שקל. טרה תשלם קנס של 5% מהסכום שתקבל מהמכירה, שטראוס 10% ותנובה 13%.
גובה הקנס אינו שווה משום שהוא נקבע ביחס לגובה הפגיעה בתחרות שיוחסה לכל אחת. את המחלבות ייצגו עוה"ד אריאל עמינצח ויוסי לוי (לתנובה), ניב זקלר (לשטראוס) ודורון טישמן (לטרה). מקרה דומה בעבר שבו הרשות חייבה פירוק שותפות בין מתחרים היה בחוות הגז פי גלילות.
כפי שפורסם בתחילת השבוע ב"ממון", קיבוץ אורטל מרמת הגולן, שהוא בעל אחת הרפתות הגדולות בצפון, החל במו"מ לרכישת המחלבות. רשות ההגבלים העסקיים התנגדה לישיבה המשותפת של שלוש המתחרות סביב שולחן אחד בטענה כי יש בכך הסדר כובל וחשש לפגיעה בתחרות (תנובה מייצרת אף היא חלב עמיד).
גורמים בתחום ההגבלים סבורים כי הבעלות החדשה במחלבות הגולן תביא לתנופת פיתוח של המחלבות ותגדיל את מגוון המוצרים בתחום החלב העמיד כפי שנהוג בחו"ל. הכוונה למשקאות בטעמים, למגוון אריזות ולסוגים שונים של חלב עמיד.
בהסכם שנחתם אתמול, הרשות לא אסרה על טרה ושטראוס לרכוש את חלקה של תנובה. ההסכם מחייב יציאה מיידית של תנובה מהשותפות והפקדת אחזקותיה עד למכירה בידי נאמן.
ההסכם שהושג יוגש לבית הדין להגבלים עסקיים ויאושר כצו מוסכם מחייב. עבירה על צו מוסכם משמעותה עבירה על צו בית משפט.
מקרה מחלבת הגולן אינו הראשון בפירוק שותפויות אסורות שרשות ההגבלים נדרשה לו. בעבר חייבה הרשות לפרק את שותפות פי גלילות, שהייתה בבעלות של פז, דלק וסונול, המתחרות זו בזו. ברשות ההגבלים סבורים כי בעלות נקייה מאינטרסים היא בעלת פוטנציאל תחרות גדול יותר לטובת הצרכנים.