שתף קטע נבחר

נשים איראניות: אחמדינג'אד לא עובד על אף אחד

הנשיא האיראני קיווה שהמינוי של שלוש נשים לממשלתו, לראשונה מאז המהפכה האיסלאמית ב-1979, יקנה לו קולות וישקם את מעמדו. אולם מחמוד אחמדינג'אד ספג ביקורת מימין ומשמאל. "לא ניפול בפח", אמרו פעילות למען זכויות נשים

פעילות למען זכויות נשים באיראן אמרו היום (ה') כי החלטתו של הנשיא למנות שלוש נשים לממשלתו החדשה היא רק "תכסיס" שנועד להערים על האוכלוסייה ולהגדיל את התמיכה בו. חלקן סבורות כי מינוי הנשים לא יתרום למאבקן אלא רק יפגע בו, מאחר שכך יכול מחמוד אחמדינג'אד להמשיך לזרות חול בעיני הציבור.

 

הנשיא מחמוד אחמדינג'אד הגיש בשבוע שעבר לפרלמנט את רשימת מועמדיו לשרים בממשלתו החדשה. בין 21 השרים החדשים יכהנו גם שלוש נשים זו הפעם הראשונה מאז המהפכה האסלאמית ב-1979. אחמדינג'אד כנראה קיווה לזכות בקולות הנשים, שתמכו ביריבו בבחירות לפני חודשיים.

 

מאז כניסתו ללשכת הנשיא ב-2005 פעל אחמדינג'אד להגביל את ארגוני הנשים באיראן ופעילוֹת רבות נעצרו בעת שניסו למחות על היחס המחפיר מצד

שלטון האייתוללות. עם זאת, הנשיא מנסה להציג את עצמו בפני הבוחרים בתור מנהיג מודרני ומתקדם, בהשוואה לשאר אנשי הממשל השמרנים. לא פעם הוא אמר כי הוא תומך בזכוית הנשים "בכפוף לאיסלאם".

 

עלי רזה נאדר, מומחה לענייני איראן בארגון RAND בארה"ב, אמר כי אחמדינג'אד מנסה לכרסם באחוזי התמיכה של יריבו הרפורמיסטי, מיר-חוסיין מוסווי, הטוען כי הוא הזוכה האמיתי בבחירות לנשיאות שנערכו לפני חודשיים. מנהיג האופוזיציה התמודד על מצע של קידום זכויות הנשים, והוא לעתים הופיע באירועים כשהוא מלווה באשתו. "קשה לי להאמין שרוב האוכלוסייה, במיוחד אלה שלקחו חלק בהפגנות, ייפלו לפח של אחמדינג'אד", הוסיף נאדר.

 

נשות האופוזיציה אמרו כי לא רק שהמינוי של שלוש הנשים  לממשלה אינו תורם להן, אלא למעשה הוא פוגע בתנועה לשחרור האשה באיראן. זאת, בשל מניעיו הנסתרים של הנשיא ובשל הצל הכבד על שלטונו על רקע תוצאות הבחירות השנויות במחלוקת.

 


הנשים לא השתכנעו. מחאת האופוזיציה אחרי הבחירות (צילום ארכיון: AP)

 

"מדובר במדיניות ריאקציונרית שנועדה להחזיר את הלגיטימיות של השלטון בעיני האזרחים", אמרה הפעילה האיראנית מחבובה עבאס קולי-זאדה בראיון טלפוני לסוכנות הידיעות AP. "המינוי של שלוש השרות הוא צעד שיפגע בזכויות הנשים, מכיוון שזו רמאות".

 

גם השמרניות לא שמחות

הנשים טוענות כי שלוש השרות החדשות הן שמרניות מאוד ולא יתרום מאום לתנועתן. למשל, שרת הרווחה המיועדת פאטמה אג'רלו הביעה תמיכה בהצעת חוק שתאפשר לגברים להינשא לכמה נשים מבלי לבקש אישור מהאשה הראשונה. "אג'רלו היא לא אשה, היא אנטי-אשה", אמרה פרופ' זיבה מיר-חוסייני, איראנית המרצה באוניברסיטה בלונדון".

 

לאחמדינג'אד צפוי מאבק עם חברי הפרלמנט עקב הרכב הממשלה החדשה, שטעון את אישור בית המחוקקים האיראני "המג'לס". לצד מחאת מהאופוזיציה ספג הנשיא גם לא מעט ביקורת מצד חבריו למחנה השמרני שמאשימים

אותו בהענקת התפקידים הבכירים בממשלה לאנשי שלומו. כמו כן, הם אומרים שמכיוון שרוב השרים הם חדשים, הם אינם מנוסים מספיק לכהן בתפקידים החשובים.

 

בעוד הנשים התומכות באופוזיציה אינן מתרשמות מהצעד של אחמדינג'אד, הנשים השמרניות מתנגדות מהסיבה ההפוכה. הסופרת השמרנית פטימה רג'בי, הידועה כתומכת נלהבת של הנשיא, תקפה אותו בשל החלטתו למנות נשים לממשלה. "מדובר במטרה חשובה של הפמיניסטיות ושל החילונים", הסבירה. "אף מאמין טהור לא היה מעז לעשות משהו כזה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אחמדינג'אד. זורה חול
צילום: AFP
איפה הקדמה? השרה המיועדת דסטג'רדי
צילום: AFP
הנשים איתו. מוסווי
צילום: AP
מפגינה רפורמיסטית (ארכיון)
צילום: חאמד סאבר
מומלצים