שתף קטע נבחר

 

הפגנות החרדים בירושלים הסלימו: עד מתי?

"עליית מדרגה", מכנים במשטרה את סוף השבוע האלים. ראש העיר והחרדים מתבצרים בעמדותיהם לגבי פתיחת החניון, אבל מומחית מסבירה מדוע יש סיכוי לרגיעה אחרי החגים

הפגנות העדה החרדית בסופי השבוע בבירה נמשכות, ולפי שני הצדדים הנאבקים על פתיחת החניון בשבת, הסוף אינו נראה באופק. היומיים האחרונים היו אלימים במיוחד - צעיר חרדי נדרס ונגרר על-ידי רכב נוסע, שישה שוטרים נפצעו קל וכ-16 מפגינים נעצרו. החרדים מבטיחים כי "ההפגנות יימשכו עד שניר ברקת יתקפל ויסגור את החניון", אך מקורב לראש העיר ירושלים הבהיר אמש (שבת) ל-ynet: "החניון נשאר פתוח, ובטח שלא אלימות תשנה את זה".

 

על-רקע האירועים אמרו גורמים במשטרת ירושלים ל-ynet כי "מדובר בעליית מדרגה - גם מבחינת האלימות, גם מבחינת כמות האנשים וגם מבחינת הניסיונות לחסום רחובות ולנסות לחסום את חניון קרתא, דבר שלא צלח". לדבריו, למרות האירועים אין כוונה להורות לראש העיר לסגור את החניון.

 

במשטרה ממשיכים לנסות לאתר את הנהג החשוד בדריסת החרדי שנשכב מתחת לרכבו ביום שישי בערב. למרות שיש בידי החוקרים צילומים של האירוע, לא ברור אם הנהג ידע שצעיר נמצא על הכביש כשלחץ על הגז.

 

מאז הכריז ראש העיר על פתיחת חניון בשבתות חלפו כמעט שלושה חודשים, ונראה שהעימות מתפתח לאחד המשברים החריפים בין החילונים לחרדים בבירה. לפי מקורביו, ברקת לא מתכוון לסגת מהחלטתו. "ראש העיר עומד מאחורי ההחלטה והוא מחויב לביטחון הציבור ולדרישת המשטרה לפתוח את חניון 'קרתא'. יש לציין כי מאז שנפתח החניון חונות בו כ-500 מכוניות מדי שבת, והציר לשער יפו, המשמש ציר חירום, נותר פנוי".


הפגנות החרדים, אתמול (צילום: דודי ועקנין)

 

אז עד מתי יצאו החרדים לרחובות? אם תשאלו אותם, זמן הוא לא פקטור. "גם המערכה על כביש בר-אילן לקחה שלוש שנים", אמר ל-ynet הרב יוסף רוזנפלד, יו"ר "הוועדה למען השבת". "זה לא ייגמר כל עוד החניון לא ייסגר. עוד יהיו עליות ומורדות, אבל עד כמה שראש העיר עקשן, אנחנו יותר עקשנים ולא יעזור שום דבר. ראש העיר חייב לסגור את החניון בשבת, אבל אם הוא רוצה שהעיר תבער שנים - בבקשה", מזהיר רוזנפלד.

 

התרומה המכרעת של התרומות

גם אקדמאים המכירים את העולם החרדי מקרוב מתקשים להעריך עד מתי ימשכו ההפגנות האלימות. חוקרת החברה החרדית, ד"ר הדס חנני, סבורה כי הסיבה העיקרית לעיתוי הפגנות העדה החרדית היא דווקא כלכלית. "לדעתי, הסיבה להפגנות בתקופה הזו היא עניין התרומות שהם צריכים לגייס לקראת חגי תשרי", אמרה חנני ל-ynet. "זו התקופה בה מחפשים תרומות בחו"ל, מכינים ספרונים ועלונים ובהם הסברים על כמה שזה חשוב לא להשאיר משפחות רעבות בחגים".

 

לדברי חנני, להפגנות השבת חלק מכריע בגיוס התרומות. "הם מראים שהם שומרים בחירוף נפש על השבת, מביאים קטעי עיתונות חילונית ותמונות. זה באמת משרת אותם, זה נותן להם 'בשר' כשהם באים לתורמים ואומרים 'אנחנו עומדים מול החילונים, העירייה המשטרה וכולם'. גם ההפגנות בבר-אילן היו לפני החגים, אז צריך לגייס הכי הרבה תרומות".

 

חנני מאמינה שאחרי החגים סביר שההפגנות יפסקו. "כנראה שזה יירגע לאט לאט. הם ימצאו פטנט בדמות איזשהוא הסכם עם העירייה, או שהרבנים יגידו שההפגנות מביאות לחילול שבת נוסף. אחרי הכל, מדובר בציבור שמציית לרבנים, ואם הם יגידו להפסיק - אז זה ייפסק. כמובן שזה גם יכול להימשך, אם הם ימצאו סיבות. יכולה גם להיות סיבה שנעלמה מעינינו, כמו למשל משחקי כוח בתוך הקבוצות החרדיות בין המנהיגים השונים. יכולות להיות אלף סיבות".

 

בהכנת הידיעה השתתפה אפרת וייס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנות בירושלים
צילום: דודי ועקנין
חנני. לתרומות משמעות גדולה
מומלצים