תוצאות אפריקה ישראל - "זעזוע לשוק ההון"
תוצאות אפריקה ישראל והחשש ליכולת החזר החובות שלה ייפגעו במשקיעים, בבעלי החוב, ובחברה עצמה. גם המערכת הבנקאית תיפגע - אבל פחות. ללבייב "לא נותרו שפנים בכובע" אומרים בכלל פיננסים, "זהו זעזוע לשוק הישראלי"
דו"חותיה הכספיים של אפריקה ישראל שפורסמו הלילה מעלים שאלות לגבי יכולת החברה לפרוע את התחייבויותיה. זאת, על רקע, הקושי במימוש נכסים, קיטון בדיבידנדים מהחברות הבנות, והקשחת תנאי המימון מצד המערכת הבנקאית. לדברי מנהל מחלקת המחקר בכלל פיננסים ברוקראז', יובל בן זאב, "אין ספק שמדובר בזעזוע לשוק ההון הישראלי".
אפריקה הפסידה ברבעון השני כ-1.45 מיליארד שקל (כולל השפעת שינויים בשערי המטבעות). זאת, בהמשך להפסד של כ-4.9 מיליארד שקל שהציגה בדו"חותיה השנתיים ל-2008. במחצית הראשונה של השנה הפסידה החברה כ-670 מיליון שקל. עיקר הפסד ברבעון האחרון נובע מירידת ערך של נכסים בארה"ב ברוסיה.
לדברי בן זאב, הערת רואי החשבון שנכללה בדו"חות אפריקה ישראל, לפיה קיימת אי וודאות לגבי יכולת החברה לפרוע את התחייבויותיה, חייבה את ההנהלה לקבל החלטות מהירות וכואבות בנוגע לארגון מחדש של החוב, כולל מגעים להסדרים עם בעלי אגרות החוב. זאת, על רקע תמונת המצב הנוכחית והרעה משמעותית בתזרים המזומנים. הסדרי החוב, טוען בן זאב, יפגעו בחברה, במשקיעים ובבעלי החוב.
בן זאב מזהיר, כי גם הבנקים, להם חייבת אפריקה ישראל כספים רבים - ייפגעו. עם זאת, לדבריו, על אף שלקבוצה חוב גבוה למערכת הבנקאית - מרביתו נמצא בחברות הבנות ומגובה נכסים, כך שהפגיעה בהם תהיה פחותה בהשוואה לבעלי האג"ח.
"לא נותרו שפנים בכובע"
על אף הנתונים העגומים, מציין בן זאב לזכות החברה ובעל השליטה, לב לבייב, את המהלכים הרבים שנקטה להתמודדות עם המשבר. זאת, באמצעות מכירת נכסים וגיוס הון של כ-1 מיליארד שקלים אשתקד, כשמתוכם כ- 750 מיליון שקל הגיעו מכיסו של לבייב. עם זאת, "כל הצעדים הפשוטים יחסית בוצעו ולא נותרו לחברה שפנים בכובע", טוען בן זאב, "עכשיו זה קשה יותר ומחייב צעדים כואבים יותר".
בן זאב מעריך שהפיתרון שיימצא בהסדרי החוב יהיה כואב הן לחברה, הן למשקיעים, והן לבעלי החוב. להערכתו, "בעלי המניות יהיו הראשונים לחטוף. ללא הסדר חוב יש חשש כי בעלי המניות יפסידו את רוב השקעתם.
גם בעל השליטה מבין את זה ולכן צפוי כי הסדר עם בעלי האג"ח יכלול דילול משמעותי בחברה או תשלום במניות החברות הבנות".
הכוונה בכך היא שלבייב ינסה לגייס הון על ידי הנפקת מניות, וכך יוריד את ערך המניות הקיימות; כמו כן הוא עשוי למכור החזקות בחברות בנות ובכך להקטין את התקבולים לחברה האם, אפריקה ישראל, מאותן חברות. חלופה נוספת היא ביצוע תמהיל של שתי דרכי הפעולה המתוארות לעיל.
לדבריו של בן זאב, החברה תעדיף לשים את כל בעלי אגרות החוב בעדיפות דומה ולהגיע להסדר מקביל עם כל בעלי האג"ח, וכך אלו המחזיקים באג"ח שמועד פירעונן קרוב ושנסחרות קרוב לערכן הנקוב - "יהיו הראשונות להיפגע".
בן זאב מעריך שמחזיקי אגרות החוב הארוכות יפגעו, אך פחות: "אגרות חוב הנסחרות הבוקר במחירים של 50-60 עשויות לרשום בטווח הבינוני רווחים מההסדר".