כלייזמר כלייזמר לך
אומרים לנו שיש כלייזמר אחר: לא גולתי, לא גברי ולא בלבוש חסידי. קבלו את בנות הרכב "נשות חווה" בשיתוף פעולה מיוחד עם ההרכב האיטלקי "נפש"
אוקראיני, איטלקי, וישראלית נפגשים באולפן הקלטות. נכון, זה לא התחלה של בדיחה, אלו הם בנות ההרכב המוזיקלי "נשות חווה", חברי ההרכב "נפש" ממילאנו והניגון החסידי (והאוקראיני) "Kolomike", שהתקבצו להקלטה משותפת במיוחד עבור ynet.
נשות חווה הוא הרכב של ארבע נשים, שמנגנות מוזיקת כלייזמר בעיבודים עכשווים. ההרכב נולד לפני כ-12 שנה כשאורית אורבך, נגנית הקלרינט, שבה מארצות הברית - שם ניגנה עם כמה הרכבי כלייזמר. היא הופתעה לגלות שבארץ כמעט שאין נשים שעוסקות בתחום והחליטה להקים להקה.
ההרכב החדש נבנה על טהרת הנשים - לא בשל נסיבות הקשורות בדת, אלא מתוך אידיאל להפיק סאונד נשי ייחודי. הבנות מופיעות בפני קהל מעורב או לא-מעורב, ומוזמנות לנגן גם בפסטיבלים ובפני קהילות יהודיות בעולם.
לפני כשנה פגשה פסנתרנית "נשות חווה", אורית דוקלר, את חברי הרכב "נפש" שהגיעו מאיטליה כדי לנגן במסיבה. מיד כששמעה אותם מנגנים, כך היא מספרת, חשה שמדובר בלהקה תאומה. "נדלקתי עליהם מיד", היא אומרת. "יומיים לאחר מכן היתה לנו הופעה מתוכננת בפסטיבל הכלייזמרים בצפת וניגשתי לחברי הלהקה כדי להזמין אותם לנגן איתנו. יום לאחר מכן כבר עשינו חזרה, והחיבור היה מיידי - הן מבחינת האנשים והן מבחינת המוזיקה".
לדברי דוקלר, לשתי הלהקות בסיס המוזיקלי משותף: התעסקות בחומרים יהודיים, אבל עם כיוון מודרני. היא אף
מציינת לחיוב את העובדה ששני ההרכבים מנגנים בכלים שונים.
בעוד שהבסיס היהודי של נשות חווה הוא די ברור, בהיותן יהודיות, שניים מתוך שלושת חברי ההרכב נפש אינם יהודים כלל. ובכל זאת, נפש מאוד מחוברים לקבלה וליהדות, ולמדו את תורת הניגון היהודי ממורים יהודיים. ביקוריהם בישראל מלווים בהתרגשות רבה.
במהלך השנה האחרונה בדקו שני ההרכבים - בישראל ובאיטליה - כיצד ניתן להרחיב את שיתוף הפעולה. נשות חווה יזמו סיבוב הופעות בישראל, שהסתיים החודש, וחברי נפש בודקים אפשרות להופיע עם נשות חווה בפסטיבל במילאנו, ובכמה מקומות נוספים בעולם.
- "נשות חווה" יופיעו ב-21 באוקטובר בפסטיבל "עין יהודית" באשקלון.