עובדי "כרמל כימיקלים" ייצאו לחופשה כפויה
כפי שנחשף ב-ynet: מפעל "כרמל כימיקלים" בעתלית לא הצליח לעמוד בהתחייבויותיו והמשרד להגנת הסביבה החליט שלא לחדש לו את היתר הרעלים. היום (ב') התבשרו 150 עובדיו על יציאתם לחופשה כפויה ללא תשלום למשך שבועיים
זיהום האוויר של מפעל "כרמל כימיקלים" עולה ביוקר מתברר לא רק לתושבי עתלית, אלא גם לעובדיו: החל ממחר (ג') ייצאו 150 עובדי המפעל לחופשה כפויה ללא תשלום, עקב השבתת פעילותו של המפעל למשך שבועיים. בהנהלת המפעל הבהירו כי נאלצו לנקוט בצעד זה, עקב אי חידושו של היתר הרעלים למפעל על ידי המשרד להגנת הסביבה.
עוד בנושא:
כפי שנחשף אתמול ב-ynet, ההחלטה שלא לחדש את היתר הרעלים התקבלה במחוז חיפה של המשרד להגנת הסביבה, בתום סיכום בדיקה שבוצעה בשטח המפעל לפני כשבוע. מפרטי הבדיקה שהגיעו לידי ynet עולה, כי ריכוז החומר המסרטן פורמאלדהיד שנמדד באוויר באזורים מסויימים חרג בהרבה מן הערכים המותרים - לעיתים עד פי 130 מהתקן. לצד זה, במהלך הבדיקה גילו אנשי המקצוע במשרד כי תהליך פינויה של בריכת האידוי במפעל נעשה שלא על פי הנהלים ובאופן שעשוי לסכן את הסביבה.
התחייבויותיו של המפעל בתחום זיהום האוויר הן חלק מתהליך אותו מנהל המשרד להגנת הסביבה מול המפעל מזה כעשור. במהלך תקופה זו שוגרו למפעל התרעות רבות, קוימו שימועים בנושא ואף נפתחו הליכים פליליים שבחלקם הסתיימו בהרשעות. העובדה כי המפעל פועל במרחק של כמה מאות מטרים בלבד מבתי תושבים, הביא לכך שלאחרונה ביקשו במשרד לשים קץ לזיהום המתמשך מארובותיו והודיעו כי לא לחדש את היתר הרעלים של המפעל החל מתום חודש יוני.
עם זאת, לבסוף הסכימו במשרד לגבש הסכם פשרה עם הנהלת המפעל ולהעניק להם ארכה נוספת לביצוע הדרישות. בחסות בית משפט השלום בחיפה הוחלט כי "כרמל כימיקלים" יטפל בזיהום הבלתי מבוקר הנפלט ממתקניו עד תום חודש אוגוסט וכן הוטלו עליו דרישות סביבתיות נוספות - בהן טיפול בבריכת האידוי שגם ממנה נפלטים חומרים רעילים לאוויר.
תאריך היעד של חלק נכבד מהתחייבויותיו נקבע לסוף חודש אוגוסט - אולם כאמור בדיקת המשרד העלתה כי המפעל טרם עשה את הצעדים הנדרשים ממנו. במשרד הבהירו כי משמעות ההחלטה שלא לחדש את היתר הרעלים תביא למעשה להפסקת פעילותו, שכן החומרים הכלולים בהיתר נחשבים חיוניים לתהליך עבודתו.
בהנהלת המפעל מתחו ביקורת חריפה על ההחלטה לשלול את ההיתר וכינו אותה "צעד בלתי מידתי". "זוהי התעלמות מפגיעה אנושה בפרנסת מאות משפחות הגרות באיזור הצפון", אמרו. גורמים בכירים בהנהלת המפעל הוסיפו כי "שלילת היתר הרעלים משמעותה גזר דין מוות למפעל ואם לא תחודש בו העבודה בתוך פרק זמן סביר – הרי שלא יהיה מנוס מסגירתו המוחלטת ובכך יוותרו עובדיו בלא תעסוקה חלופית באיזור מוכה אבטלה".
ב"כרמל כימיקלים" הדגישו כי לבד מ- 150 עובדי המפעל שייותרו ללא תעסוקה, יפגעו גם לקוחות המפעלים. כרמל כימיקלים מהווה לקוח חשוב עבור מפעלים העוסקים בייצור חומרי גלם לתעשייה וכן עבור מאות ספקים שונים, אשר סגירת המפעל עלולה לפגוע בהכנסותיהם.
הנהלת המפעל קראה לשר להגנת הסביבה גלעד ארדן "לגלות אחריות לאומית ולשמור על המפעל ועל העובדים דווקא בתקופה כלכלית כה קשה וזאת על פני תשלום של דמי אבטלה ל-150 משפחות. נקיטה ביד קשה, מבלי להתחשב בכך שהמפעל מבצע את כל שנידרש, אינה דרך להפגנת מנהיגות המבוססת על אחריות ציבורית".
המשרד: "חבל שהמפעל משתמש בעובדיו"
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה כי "צר לנו שהנהלת המפעל בוחרת להשתמש בעובדיה שעה שבטענות שבינה ובין דרישות המשרד אין קשר. אנו חרדים למקור פרנסתם של אזרחים אך מתפקידנו בראש ובראשונה להגן על הציבור מפני מפגעים סביבתיים חמורים העלולים לסכן חיים. למרות דרישות חוזרות ונשנות בחודשים האחרונים, מפעל כרמל כימיקלים טרם עומד בדרישות הסביבתיות הנדרשות ממנו על ידי המשרד ושלהן התחייב אף בפני בית המשפט".
מהמשרד נמסר עוד כי במידה והמפעל יתקין את המתקנים אליהם התחייב, לא תהיה מניעה מחידוש היתר הרעלים. "צר לנו כי הנהלת המפעל משתמשת בעובדיה ובפרנסתם במקום לפעול ולהשקיע בדרישות הסביבתיות שהוצגו בפניה לפני זמן רב. דרישות אלו באו למנוע בין היתר פגיעה בבריאות הציבור".