הרופאים: להגביר את הפיקוח על מזהמים
הרופאים המראויינים בכתבה למשרדי הבריאות והסביבה: ממנו מחקרים, הגבירו הפיקוח על מפעלים מזהמים והעלו את המודעות בציבור
"למרבה הצער, אולי בגלל שבבעיה הזו מעורבות חברות מסחריות עתירות ממון, המידע על הסיכונים אינו מחלחל לציבור כפי שהיה ראוי שיגיע," אומרת ד"ר רונית חיימוב-קוכמן. "זו חייבת להיות המהפכה הבאה – שינוי בסדר היום האקולוגי שלנו ברמה המעשית. השינוי הזה צריך להתבטא בקריטריונים מחמירים לתעשייה ולמוצרים שונים, בהם לא רק החומרים המזהמים, אלא גם הקרינה הסלולרית, ובהתוויית קווים מנחים לאוכלוסייה כיצד להשתמש בצורה נבונה ובריאה יותר בחומרים ובמוצרים אלה. בנוסף, יש צורך לממן מחקרים שיעזרו להבין טוב יותר את הקשר בין המזהמים השונים לבין התחלואה ובעיות הבריאות הנמצאות בעלייה."
גם ד"ר ארווין שטרן קורא להגברת הפיקוח והאכיפה כדי לצמצם ככל האפשר את החשיפה שלנו למזהמים הסביבתיים, ולחקור את הקשר בין מזהמים אורגניים שרידיים לבין התפשטות סוכרת מסוג 2 בישראל. "כאשר הסוכרת כבר הופיעה, אי אפשר לרפא אותה, אבל אפשר בהחלט למנוע את הופעתה," הוא אומר. "מעבר לסבל של החולים ובני משפחותיהם סוכרת היא מחלה יקרה מאוד למדינה. יש בארץ כחצי מיליון אנשים במצב של טרום סוכרת, ואם נצליח להבין טוב יותר את הקשר בין המזהמים למחלה ונמנע אפילו רק במחציתם את התפתחותה, נעשה שירות עצום לא רק לחולה ולבני משפחתו אלא גם למדינה."
פרופ' יונה אמיתי מוסיף: "המודעות הציבורית והתקשורתית לנושא גבוהה, אך מערכת הבריאות בארץ רק מתחילה להתמודד עימו. אין ספק שההשפעה האפשרית של חומרים כימיים על בריאותנו מחייבת מחקרים נוספים