שתף קטע נבחר

400 אלף תלמידים רעבים יתחילו ללמוד מחר

פתיחת שנה עצובה: כמעט כל ילד חמישי בישראל סובל מדרגה כזו או אחרת של חוסר ביטחון תזונתי. "אני לא יודעת מאיפה מחר יהיה לי כריך", אומרת ניקול (10), "בבית אין מספיק אוכל"

הם לא מחכים ליום הראשון ללימודים. בזמן שחבריהם יגיעו עם התיק החדש לבית־הספר, כשבתוכו הכריך הטעים שאמא או אבא דאגו להכין מוקדם בבוקר לכבוד היום הראשון, הם יצטנפו בפינה. להורים שלהם לא היה ממה להכין להם סנדוויץ'. יותר מ־800 אלף ילדים ובני נוער חיים כיום מתחת לקו העוני, רבים מהם באים ממשפחות מרובות ילדים. מחר, עם פתיחת שנת הלימודים, הם יתייצבו בבתי־הספר לאחר שהוריהם שנקלעו למצוקה כלכלית קשה, מתקשים אפילו לדאוג להם לכריך לארוחת עשר.

 

"אני לא יודעת מאיפה יהיה לי כריך לבית־הספר", אומרת ניקול בת ה־10 מחיפה. "גם בבית אין מספיק אוכל ואני לוקחת מהעמותה שעוזרת לנו. אני גם אלך לבית־תמחוי ואבקש שייתנו לי אוכל. לעצמי אני אכין סנדוויץ' עם גבינה צהובה, כי זה מה שאני הכי אוהבת". גם יעל, רק בת 7, תגיע מחר ליום הראשון בכיתה א' עם כריך מעמותות. "אני אקח כריכים מאיפה שנותנים לי כי אין לנו אוכל בבית", היא אומרת. "הכי אני אוהבת לאכול בבית־התמחוי שניצל ואורז".

 


"ילדים רעבים אינם יכולים להתרכז בשיעורים וללמוד". צילום: זיו קורן

 

ניקול ויעל הן רק שתיים מני רבים: על פי הערכות ומחקרים שנערכו באחרונה, כמעט כל ילד חמישי בישראל סובל מדרגה כזו או אחרת של חוסר ביטחון תזונתי. לא מדובר על רעב, אך חלקם נאלצים לדלג על ארוחות בעקבות המצב הכלכלי הקשה של המשפחה, אחרים מוותרים על אכילת בשר או עוף, וחלק נוסף פשוט נאלץ לסמוך על ארגוני סיוע ועמותות המביאים אוכל למשפחה. במשרד החינוך ערים לבעיה הקשה הזו, וקראו למורים לגלות רגישות כלפי תלמידים שמגיעים אל יום הלימודים בלי כריך.

 

כדי לצמצם את מספר התלמידים הרעבים יצא לדרך בשנים האחרונות מפעל ההזנה,

 שבמסגרתו מחולקות ארוחות לילדים בבתי־ספר במחיר מסובסד או בחינם. אבל רק 155 אלף תלמידים וילדי גן חובה הנמצאים ביום לימודים ארוך נהנים מהמפעל הזה – מתוך 242 אלף ילדים שזכאים לכך על פי חוק. המשמעות: 87 אלף תלמידים שנמצאים ביום לימודים ארוך, וזכאים על פי חוק לקבל אוכל, לא מקבלים ארוחה חמה. מהאוצר מסרו בתגובה כי חוק ההזנה מקוים ככתבו וכלשונו, והתקציב הוכפל בשנתיים האחרונות ל־110 מיליון שקל. על פי נתוני המשרד, בשנה שעברה צורפו 45 אלף ילדי גני ילדים לפרויקט ההזנה.

 

"על המדינה היה לדאוג לספק ארוחה חמה לא רק לכלל התלמידים הלומדים במסגרת יום חינוך ארוך", אומר מנכ"ל "המועצה לשלום הילד" ד"ר יצחק קדמן. "אין ספק שגם השנה יגיעו לבתי־הספר עשרות אלפי ילדים רעבים בלי שאכלו דבר בבוקר וממשיכים כך בצהריים – וספק אם יאכלו ארוחה מזינה עד הלילה. ילדים רעבים אינם יכולים להתרכז בשיעורים וללמוד".

 

תופעת העמותות שמתמחות בחלוקת אוכל לתלמידים התרחבה מאוד בשנים האחרונות. בעמותות מכינים את הכריכים בלילה שלפני או בשעות הבוקר ומניחים אותם בסמוך לבתיהם של הילדים. עמותות אחרות מעבירות את הכריכים ישירות לבתי־הספר, והתלמידים יכולים לקחת באופן חופשי כריך מהארגז. "לא פעם אנחנו רואים תלמידים שלוקחים שני כריכים שאותם הם אוכלים או לוקחים לאחים", אומרים אנשי חינוך המעורבים בנושא.

 

בשנה שעברה הכין שמעון סבג מארגון "יד עזר לחבר" בחיפה מדי יום כ־400 כריכים שחולקו לתלמידים. לפני החופש גברה הדרישה, ובתחילת השנה הוא יכפיל את מספר הכריכים שהוא מחלק. "המצב קשה מאוד", אומר סבג, "יש יותר ויותר פניות, בעיקר לקראת תחילת השנה".

 

במרכז לחלוקת מזון לתושבי תל־אביב-יפו חולקו בשנה שעברה כאלף כריכים מדי יום לכ־12 בתי־ספר ברחבי העיר. במהלך השנה דרשו מנהלי בתי־ספר להגביר את החלוקה ולחלק כריכים לתלמידים גם בימי שישי. לדברי מנהל המרכז שלום פורטוביץ', בשבועות האחרונים פנו הנהלות בתי־ספר נוספים, בעיקר מדרום תל־אביב, בבקשה לשלב את בתי־הספר ולחלק גם בהם כריכים. "יש יותר פניות בבקשה לסיוע מאשר פניות למתן תרומה", הוא אומר. "זה מקשה עלינו מאוד". גם בעמותת "תכלית" הירושלמית נערכים להגברת חלוקת הכריכים לתלמידים. "יש לנו המון פניות של הורים, ולפעמים גם של תלמידים", אומר מנכ"ל העמותה אהרון כהן, "אבל בשלב הזה אנחנו מחלקים רק למי שאנחנו כבר מכירים. אין לנו כריכים לפונים החדשים, ואנחנו מקווים שנצליח להשיג עבורם".

 


 

כך תעזרו להתחיל את השנה בכבוד

המשבר הכלכלי העולמי והמיתון בישראל הביאו לירידה חדה בתרומות ולהתגברות הצורך בסיוע. בשל כך יזם ארגון "לתת" בשיתוף "ידיעות אחרונות" ובתמיכת "הקרן לידידות – קרן התקווה של ישראל" קמפיין לקראת ראש השנה. מטרת הקמפיין: איסוף 200 אלף ארוחות חג במטרה לאפשר לכל המשפחות הנזקקות לערוך את שולחן החג בכבוד ולהתחיל את השנה החדשה עם תקווה ואופטימיות.

 

גם הסימנים הראשונים על שינוי לטובה במצב המשק עדיין לא מורגשים בשטח, בוודאי לא בכל מה שנוגע לאוכלוסיות חלשות. אז איך מתגייסים? תורמים 10 שקלים – שווי של ארוחת חג. התרומה נעשית

 באמצעות שליחת המילה "לתת" באס־אם־אס למספר 2255. הכסף יגיע לארגון "לתת" ויועבר כולו למימון ארוחות חג למשפחות נזקקות.

 

ארגון "לתת" פועל במטרה לסייע לאוכלוסיות במצוקה על בסיס אוניברסלי ושוויוני באמצעות הנעת החברה האזרחית למעורבות, העלאת המודעות החברתית, הקניית ערכים של ערבות הדדית ונתינה ופעולה לצמצום העוני. הארגון משתף פעולה עם 150 עמותות מקומיות ב־95 יישובים ברחבי הארץ, מפעיל יותר מ־5,000 מתנדבים ותומך באופן קבוע ב־50 אלף משפחות במצוקה.

 

"פרסומים על סימנים ליציאה מהמיתון עלולים להכניס את הציבור הרחב לשאננות, בעוד עבור מאות אלפי נזקקים המיתון רק החל, ושיאו טרם הגיע", מסביר ערן וינטרוב, מנכ"ל "לתת". "לאור הירידה החדה בתרומות והתגברות הצורך והמצוקה, ללא תמיכה ציבורית מסיבית לא נוכל לספק לכל הישראלים הנזקקים ארוחת חג ראויה".

 

  • להתנדבות ולפרטים על מבצע איסוף המזון: 1-700-50-40-33.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: זיו קורן
צילום: בן קיסלניק
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים