30 יום לרצח: החברים של ליז חוזרים לכיתה
היום היתה אמורה לשוב ליז טרובישי לשנת הלימודים האחרונה בתיכון קריית שרת בחולון. חודש אחרי שנרצחה במרכז ההומו-לסבי, יציינו חבריה את האסון: "בית הספר לא יהיה אותו הדבר"
ליז טרובישי, שנרצחה לפני 30 יום בהתקפת הירי ב"ברנוער" בתל-אביב, היתה אמורה לעלות היום (ג') לכיתה י"ב. חבריה ומוריה בבית הספר התיכון קריית שרת בחולון יתמודדו כעת עם החזרה ללימודים בלעדיה. מנהלת בית הספר ורכזת השכבה סיפרו כי שלוש השעות הראשונות של היום יוקדשו לשיחות על הרצח וכי בבית הספר הוקם קיר זיכרון מיוחד.
אחת מחברותיה לכיתה של ליז: "היא הייתה החברה הכי טובה שלי והיא תחסר לכולנו. זה קשה ועצוב לכולנו. מוזר לפתוח את השנה ולגלות שאף אחד לא יישב בכיסא של ליז. זה אדם שהיה איתך בכיתה, ופתאום לא נמצא. זה מחזיר אותי ליום שבו שמעתי על הרצח. בית הספר לא יהיה אותו הדבר".
שי ישמרני, גם הוא תלמיד בשכבה של ליז, סיפר על תחושותיו והביע את חששו שהחיים ישובו למסלולם מהר מדי: "היא היתה ידידה מאוד טובה שלי ויהיה יום לא פשוט. אני חושב עליה כל הזמן וזה קשה לי. אני לא אשכח אותה אף פעם, עברנו הרבה מאוד דברים ביחד ולא אשכח מה שהיא עשתה בשבילי. אני בטוח שבהתחלה ידברו עליה ועל מה שקרה הרבה, אבל אחר כך השגרה תחזור".
לירז לוי דיבר על תחושותיו לקראת החזרה לכיתה, שאליה ליז לא תשוב: "לחזור ללימודים אחרי דבר כזה זה לא פשוט. נבוא לכיתה והפינה שלה תהיה ריקה. עם מי נדבר בהפסקות? השקט שישרור בכיתה יהיה נורא. הפינה הספציפית שבה היא ישבה היתה המקום שלה, זו הפינה שלה. יהיה מוזר אם מישהו ייישב שם עכשיו. זאת השנה האחרונה ללימודים שלנו, אבל במקום להיות שנה שמחה היא תהיה מהולה בעצב. זה סיום שלא ציפינו לו, שנה די טראגית".
ה"בר-נוער", שבו נרצחו ליז טרובישי והמדריך ניר כץ (צילום: רויטרס)
לוי הוסיף כי האירוע אינו צפוי להשפיע על התנהלות בית הספר, מאחר שגם קודם לכן הונהגו בו הערכים של קבלת השונה. "כולם יגיעו לאזכרה. האירוע לא ישנה משהו בבית ספר מבחינת קבלת השונה. אנחנו באופן כללי בית ספר שדוגל בזה, ואני יודע שכרגע בבית ספר מחכה לנו שלט ענק שמאחל שנה של סובלנות".
המנהלת: נמשיך לעסוק בזה כל השנה
רכזת השכבה, זהבה כהן-איזיק, סיפרה על האופן שבו יתמודדו ביום הראשון ללימודים: "זה קשה ובכלל לא נעים. ובכל זאת צריך לשמור על שפיות כי מדובר בילדים. אנחנו ניתן לה את המקום שמגיע לה ונכבד את זכרנה ביום פתיחת השנה, שנופל בדיוק על ה-30 לרצח. נדבר עליה הרבה, ואם בדרך כלל אנחנו מקבלים את הילדים בבוקר עם מוזיקה קצבית וכיפית כדי להיכנס ללימודים בראש אחר - השנה זה יהיה אחרת".
כהן-איזיק מספרת כי צוות בית הספר יעודד את התלמידים לכתוב במחברת לזכרה של ליז שתוצב בכניסה למוסד. "אנחנו מתנסים במצב לא סימפטי ומאוד לא טבעי. ילדים בכיתה י"ב לא צריכים להיחשף לדבר נורא כל כך ולהתנהגות כל כך קשה,
אבל לצערנו, נפלה בחלקנו התנסות מאוד לא נעימה. אלימות היא דבר נורא, בין אם היא מופנית כלפי הומואים, לסביות, סינים, יהודים או ערבים".
מנהלת התיכון, אירית אהרונסון: "הכנו פינת זיכרון וכל מחנך יפגוש את הכיתה שלו לשלוש שעות, בהן תהיה התייחסות למה שקרה. בנוסף, אנחנו מתייחסים לזה כל הזמן עם כאב רב ונמשיך להתייחס לזה במשך כל השנה. בעקבות האירוע, החלטנו שהנושא העיקרי שלנו השנה יהיה סובלנות. אנחנו רוצים להסביר לתלמידים שלכל בן אדם יש את רצונו וכבודו. במדינה דמוקרטית לא פועלים בצורה שכזו. היא הייתה ילדה מקסימה. אני מקווה שלמרות הכול נצליח להיכנס לשגרה אבל לא לשכוח, זה החוזק שלנו".
במרכז חוש"ן, מרכז החינוך הקהילתי של הקהילה הגאה, שיגרו מכתב לכ-1,200 חטיבות הביניים והתיכונים בישראל שבו התבקשו המורים והמנהלים לסייע לתלמידים שהושפעו מהמאורעות ולהתייחס לנושא קהילת הלהט"ב גם במסגרת הלימודית. "האירוע, בו נרצחו נערה וצעיר ונפצעו 11 בני נוער נוספים, מהווה את ההתקפה הקשה בתולדותיה של הקהילה הלהט"בית (הומואים, לסביות, טרנסג'נדרים וביסקסואלים). מאז הרצח, אנו עדים להתעוררות תגובה טראומטית בקרב הנערים ששהו במקום, ולתחושה כללית של אובדן ביטחון בקרב רבים נוספים.
"כעת, זקוקים בני נוער רבים לתמיכה והקנית תחושת ביטחון. בני נוער אלו ישובים בכיתותיכם, ואיש אינו יודע כי עברה עליהם חוויה מטלטלת בשבועות האחרונים", נכתב במכתב.
מנכ"לית חוש"ן, יעל יעל רב-הון, אומרת כי הרצח העלה גל של תגובות הומופוביות. "זה רק מוכיח עד כמה הדברים לא מובנים מאליהם ושהמצב רחוק מלהיות טוב. אפשר למנף את האירוע המזעזע שקרה למקום טוב, אבל השאיפה שלי היא להצליח להעביר לבתי הספר את החשיבות בלי אירועים כאלו".