שתף קטע נבחר

זירת הקניות

אירופה מפסיקה לייצר ולייבא נורות ליבון

מהיום יאסר על 27 מדינות האיחוד האירופי לייצר, לייבא או למכור נורות ליבון בהספק של 100 וואט. בהמשך יצאו משימוש גם הנורות האחרות לטובת נורות חסכוניות באנרגיה, שמפחיתות את צריכת החשמל ופליטת גזי החממה

אירופה מכבה את נורות הליבון ועוברת לתאורה חסכונית: החל מהיום (ג') נכנס לתוקף איסור על כל מדינות האיחוד האירופי לייצר או לייבא נורות ליבון בהספק של 100 וואט ויותר.

 

האיסור הוא תוצאה של הסכם מהשנה שעברה בין 27 המדינות, להוריד בהדרגה מהמדפים את נורות הליבון המיושנות ולעבור לשימוש בנורות החוסכות חשמל, במטרה להפחית את צריכת החשמל ופליטות גזי החממה.

 

הצרכנים עדיין יוכלו לרכוש את הנורות שנמצאות במלאי, עד שייאזל. נורות ליבון בהספקים נמוכים יותר יאסרו גם הן למכירה ויבוא בהדרגה בתהליך שייארך כשלוש שנים. במקום נורות הליבון יוכלו הצרכנים לרכוש נורות חסכוניות (CFL) שצורכות כ-80 אחוז פחות חשמל, נורות הלוגן או נורות LED.

 

נורות הליבון היו אמצעי הפקת האור הפופולרי ביותר מאז המציא אותן תומס אדיסון לפני 120 שנה. עיצובן גם לא השתנה הרבה מאז. החיסרון הבולט שלהן הוא חוט הלהט שמפיק את האור - אך גם חום רב. למעשה, רוב החשמל שצורכות הנורות הופך לאנרגיית חום שמתבזבזת, ורק מיעוטו לאור. לעומת זאת, הנורות החסכוניות הן למעשה נורות פלואורסנט קטנות שאינן מפיקות חום ולכן צורכות הרבה פחות חשמל.

 

האיחוד האירופי העריך כי המעבר מנורות ליבון לנורות חסכוניות יאפשר חיסכון של בין 25 ל-75 אחוז מהחשמל הנצרך לתאורה. במונחים כלכליים, ההערכה היא שהחיסכון יהיה של כ-50 אירו בחודש לכל בית אב, וכ-10 מיליארד אירו לכלכלת האיחוד. בסוף המהלך מקווים באיחוד האירופי לחסוך חשמל בכמות השווה לזו של 11 מיליון בתי אב.

 

אך המעבר אינו פשוט, בעיקר משום שרבים טוענים שמחירן הגבוה יחסית של הנורות החסכוניות מרתיע ומקשה על החלפה של כמות גדולה של נורות בבית. ישנן גם טענות שהאור שמפיצות הנורות החסכוניות אינו נעים לעין - ואפילו גורם לכאבי ראש וסחרחורות. טענה נוספת היא שהנורות החסכוניות נדלקות לאט ולוקח להן כמה דקות להאיר באור מלא. זאת ועוד: יש הטוענים כי הן מתקלקלות מהר יותר מנורות הליבון כאשר הן בשימוש במנורות שמדליקים ומכבים בתדירות גבוהה.

 

אך החיסרון הבולט ביותר של הנורות החסכוניות הוא הכספית. בכל נורה יש כמות קטנה של כספית - חומר המסוכן לבריאות. בשל כך, האיחוד האירופי פרסם המלצות לציבור לפיכן יש לטפל בזהירות במקרה של נורה שהתנפצה. בין השאר מומלץ לאוורר את החדר ולהימנע משימוש בשואב אבק לניקוי השברים. את השברים יש לאסוף בעזרת מטלית לחה ולהימנע ממגע עם העור. את הנורות הישנות או השבורות יש להשליך למכלים מיוחדים המיועדים לכך. במקביל הודיע האיחוד כי יפעיל על יצרניות הנורות החסכוניות לחצים כדי להפחית את כמות הכספית מ-5 מ"ג ל-2 מ"ג.

 

מדינות אחרות בעולם החלו כבר במהלך דומה. אוסטרליה, ניו זילנד, קנדה, הפיליפינים ועוד הכריזו על הוצאה הדרגתית של נורות הליבון משימוש. גם ארצות הברית - שם הומצאה נורת הליבון - תוציא אותה משימוש בהדרגה עד 2012.

 

בישראל, נכתב לפני כמה שני דו"ח על התייעלות אנרגטית שכלל מהלך דומה, אך הנושא נמצא עדיין בדיונים ולא מתקדם. באופן דומה, מהלכים אחרים לחיסכון באנרגיה - כמו למשל החלפת מזגנים מיושנים או הגבלת יבוא מוצרי חשמל "זוללי אנרגיה" גם הוא תקוע.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: index open
שלום ולא להתראות. נורות ליבון
צילום: index open
החיסרון הבולט: כספית
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים