שתף קטע נבחר

 

"די לבכיינות": תומכים מפתיעים לאהוד ברק

חמישה בכירים לשעבר במערכת הביטחון מתייחסים לדבריו של שר הביטחון, שהציע לתלמיד בית ספר "לא להתבכיין". משה ארנס: "אני מתפלא שאנשים משתמשים במשפט הזה 'בכל מחיר', שאין לו משמעות והוא לא מציאותי". מנגד, אמר עמי אילון: "הדרישה להחזיר חייל מהשבי אינה בכיינות"

שר הביטחון, אהוד ברק, חולל היום (ג') סערה בבית ספר "נופי הבשור" כאשר השיב לשאלת אחד התלמידים בנוגע להחזרת החייל החטוף גלעד שליט: "אני מציע שלא להתבכיין. שחרור שליט - לא בכל מחיר". הוא זוכה לגיבוי מכיוון מפתיע. שר הביטחון לשעבר, משה ארנס, אמר ל-ynet: "בדרך כלל אני לא מתבטא כמו שמתבטא אהוד ברק, אבל אלה משפטים שאי-אפשר להתווכח איתם. מה הטעם בלהתבכיין? זה לא באופי שלנו, אנחנו לא בכיינים".

 

לדברי ארנס, "אנשים פה שכחו דבר שהיה מובן מאליו - מי שהולך לצבא מסתכן בכך שהוא ייפגע או חלילה ייהרג או ייפול בשבי. אנחנו מקווים שזה לא יקרה לאף אחד אבל זה חלק ממהותו של צבא. אני בכלל מתפלא על כך שאנשים משתמשים במשפט הזה 'בכל מחיר', שאין לו משמעות והוא לא מציאותי. לכל אדם יש מחירים שהוא לא מוכן לשלם, אפילו תמורת החיים שלנו".


ברק נשאל, והשיב בחריפות (צילום: ערוץ 1)

 

בני משפחתו של גלעד הגיבו באיפוק, ומסרו כי הם "מצפים לפחות דיבורים, פחות ציטוטים ויותר מעשים".

 

לדעתו של המשנה לראש המוסד לשעבר, אלוף (במיל') עמירם לוין, "בדברים האלה השתיקה יפה". ולמרות זאת, הוא מסכים עם רוח הדברים. "הפכנו לחברה מפונקת. צה"ל הוא לא חברת ביטוח. אנחנו חיים באזור שעדין נמצא במלחמה, ולכן מה שברק מכנה 'התבכיינות', הוא למעשה התנהגות ברכות נפש שלא תביא תוצאות". לוין ממשיך את הקו של ברק, ומבהיר: "עלינו להיות קשוחים. הסיסמה 'בכל מחיר' היא סיסמה ריקה. כשאומרים את זה מתכוונים למחיר גבוה ולכך שלא חוסכים במאמצים. העובדה שעד עכשיו זה לא הביא לתוצאות זה לא לזכות צה"ל ולא לזכות המודיעין".

 

אלוף (במיל') יעקב עמידרור, לשעבר מפקד המכללות הצבאיות, הביע אף הוא תמיכה בעמדת ברק, "אני מסכים במאה אחוז עם הדברים של אהוד ברק. די להתבכיינות זאת אמירה מאוד נכונה", אמר ל-ynet. "מדינת ישראל נמצאת במלחמה ארוכה והתבכיינות לא מועילה במלחמה. אי-אפשר לדרוש לא לבכות כאשר הדברים כואבים, אבל כחברה ההתבכיינות לא מועילה לנו. צריך לומר את האמת לציבור, אין דבר כזה בכל מחיר. גם מי שמדבר על מחירים גבוהים לא מתכוון לכל מחיר. אם היו דורשים שניסוג מירושלים או שנבטל את הסכמי אוסלו אני מתאר לעצמי שאף אחד לא היה מסכים לזה".

 

"זה היה צריך להיות יעד לסיום עופרת יצוקה"

לדברי עמידרור, "מבחינה מעשית צריך כל פעם להסתכל ולראות אם בכלל נכון לקיים משא ומתן עם ארגוני הטרור. במקרה של שליט המצב עוד יותר מסובך משום שהמדינה צריכה לומר בפה מלא שהיא ניסתה את כל האלטרנטיבות האחרות על-מנת להביא לשחרורו. מדינת ישראל חטאה ולא העמידה כיעד לסיומו של מבצע 'עופרת יצוקה' את החזרתו של שליט, או לפחות העברתו למקום בו הצלב האדום יוכל לבקר אותו".   


מפגינים למען שחרור שליט. לא בכל מחיר?

 

מנגד, ראש השב"כ לשעבר, אלוף (במיל') עמי אילון, תוקף את שר הביטחון. "היה מוטב אילו הדברים לא היו נאמרים. זו תשובה מתלהמת שמעוררת ספקות אצל צעירים שעומדים לפני גיוס, ותשיג את המטרה ההפוכה מזו שאליה כנראה התכוון ברק. דווקא הוא, יותר מרבים אחרים בפוליטיקה הישראלית, צריך לזכור את האמת הבסיסית - שאנשים הולכים לקרב מתוך תחושת אמון בדברים שעבורם הם נלחמים, במפקדים שלהם ובחברה ששולחת אותם לקרב, להרוג ולהיהרג. המונח 'בכיינות' שמודבק לדרישה וציפייה להחזיר חייל שנפל בשבי אין לה מקום.

 

"יש פה הטעיה של הדיון הציבורי. אם תחת הכותרת 'בכל מחיר' אנו כוללים מבצע צבאי שרמת הסיכון שלו כוללת סיכון ודאי של עשרות חיילים שלא ישובו הביתה, רק כדי לומר שעשינו הכול - אז התשובה שלי היא לא בכל מחיר. אבל אם הדיון הוא על אסירים או מו"מ בנושא אסירים שדם על ידיהם, אני חושב שהציפייה שמדינת ישראל תשיב את גלעד גם תמורת שחרורם היא יותר מלגיטימית. אני מכיר את האסירים האלה לא פחות טוב מאהוד ברק, הייתי מופקד על המבצעים בהם הם נכנסו לכלא, ואני יודע להעריך את התוצאות של שחרורם. אני חושב שבמציאות שנוצרה זה מחיר ראוי".

 

הצעירים צריכים לדעת שהמדינה מאחוריהם 

אלוף (במיל') אייל בן ראובן, מי שכיהן כמפקד החזית הצפונית במלחמת לבנון השנייה, אמר כי דבריו של ברק, בתקופה של מגעים, הם מיותרים. "נכון לעכשיו יש למעט באמירות ולא לדבר על כן בכל מחיר או לא בכל מחיר. כל אמירה בנושא בשלב הזה הופכת למהלומות מילוליות מול הצד השני. ברק עצמו חוזר על זה אינספור פעמים.

היום, כנראה ברגע של עידנא דריתחא, יצא משפט שאני חושב שהוצא מהקשרו. לא לכך הוא התכוון. החבר'ה הצעירים האלו הוכיחו את עצמם, כשצריך להסתער הם מסתערים כמו אריות. אני מניח שמשהו בשאלה קצת עיצבן אותו והתפרש על-ידו כהתבכיינות".

 

בן ראובן אמר כי טוב ששר הביטחון עימת את התלמידים עם המציאות הקשה. "נכון לומר להם שהם הולכים להתגייס לצבא, שבו יידרשו למבחנים קשים ביותר, עד כדי סיכון לחייהם, והם צריכים להיות מוכנים לעשות כל שביכולתם על-מנת לשרת את המדינה טוב ככל הניתן". אך החלק החשוב ביותר לדבריו, נעדר מהתבטאותו של ברק: "צריך להסביר להם שמדינת ישראל אכן עומדת להעמיד אותם במבחנים קשים מאוד, אבל מנגד תעשה כל מאמץ כדי להחזיר אותם הביתה בריאים ושלמים. המושג הנכון בו צריך היה להשתמש הוא 'מדינת ישראל תעשה כל שביכולתה'".

 

  • ומה אתם חושבים על ההתבטאות של אהוד ברק? סמנו תחילה בעד או נגד, והגיבו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הרצל יוסף
משה ארנס. יש מחירים שאסור לשלם
צילום: הרצל יוסף
יעקב עמידרור. התבכיינות לא מועילה במלחמה
צילום: אמיר כהן
עמירם לוין. צה"ל הוא לא חברת ביטוח
צילום: עופר עמרם
עמי אילון. ישראל צריכה לשחרר את גלעד
צילום: חגי אהרון
אייל בן ראובן. לא במחיר מחיר, "כל שביכולתנו"
צילום: עופר עמרם
מומלצים