שתף קטע נבחר

 

מרקל ביום השנה ה-70 למלחמה: גרמנו סבל אדיר

על רקע הוויכוח הטרי שפרץ בימים האחרונים בין מנהיגי אירופה סביב שאלת האחריות לפרוץ מלחמת העולם השנייה הבהירה קנצלרית גרמניה כי מבחינתה - ארצה היא האשמה. "המלחמה שהציתה גרמניה גרמה לסבל ללא גבולות לעמים רבים"

"המלחמה שהציתה גרמניה גרמה לסבל ללא גבולות לעמים רבים - שנים של שלילת זכויות, השפלה והרס" - כך אמרה היום (ג') קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל, בטקס לציון יום השנה ה-70 לפרוץ מלחמת העולם השנייה, שנערך בעיר גדנסק בפולין. בעוד שהטקס סימל את יכולתה של אירופה לאחות את הקרעים, הפצעים הישנים נחשפו השבוע בוויכוח בין המדינות על האחריות למלחמה.

 

הוויכוח החדש-ישן סביב האחריות למלחמה:

 

"היום לפני 70 שנים, הפלישה הגרמנית לפולין פתחה את הפרק הטראגי ביותר בתולדות אירופה", אמר מרקל בטקס שנערך בבסיס ימי לשעבר שהיה זירת הקרב הראשון בסכסוך ב-1 בספטמבר 1939. היום לפני 70 שנה נפתחה אש מספינת קרב גרמנית לעבר מבצר פולני בים הבלטי. היתה זו יריית הפתיחה של מלחמה עקובה מדם, הנוראה ביותר שידעה האנושות. 60 מיליון בני אדם נהרגו במשך שש שנים וביניהם גם שישה מיליון יהודים שנספו בשואה.

 

בטקס בחורבות מבצר ווסטרפלטה נכחו ותיקי המלחמה ומנהיגים מיותר מ-20 מדינות, שחלקן לחמו זו בזו במלחמה ההיא. ראש ממשלת פולין, דונלד טוסק, אמר שהוא מקווה ש-1 בספטמבר ייצרב בתודעה העולמתי בתור תחילת "הטרגדיה הגדולה ביותר של המאה ה-20". עבור פולנים רבים, הקרב שפתח את המלחמה מסמל את גבורתם, מאחר ש-180 חיילים פולנים הצליחו לעמוד בפרץ ולהילחם ב-3,500 חיילים גרמנים במשך שבוע.


פוטין, מרקל וטוסק בין המנהיגים בטקס בפולין, היום (צילום: AP)

 

לפני צאתה לפולין, אמרה מרקל בהופעה בטלוויזיה הגרמנית כי ארצה נושאת באחריות המלאה למלחמה. "גרמניה תקפה את פולין, גרמניה התחילה את מלחמת העולם השנייה. גרמנו לסבל אינסופי בעולם. 60 מיליון הרוגים... זו הייתה התוצאה", אמרה הקנצלרית.

 

בנאום בטקס שנערך עם עלות השחר, לפני הגעת של מרקל, הדגיש גם ראש הממשלה הפולני דונלד טוסק כי שכנתו גרמה למלחמה לפני 70 שנים, והפצעים עדיין כואבים. "אנו כאן כדי לזכור מי במלחמה ההיא היה התוקף ומי היה הקורבן, משום שבלי זיכרון כנה לא אירופה, ולא פולין, ולא העולם, יוכלו לחיות בביטחון", אמר טוסק.  

 

ברקע: ויכוח בין רוסיה לפולין

נוכחותו של פוטין בטקס באה על רקע ניסיונות מחודשים מצד ארצו להצדיק את הסכם ריבנטרום-מולוטוב, שנחתם ב-23 באוגוסט 1939, שבו הסכימו גרמניה הנאצית וברית המועצות לחלק ביניהן את פולין בתחילת המלחמה. פוטין, שנפגש היום עם טוסק, נמנע מלעסוק בנושא פלישת הצבא האדום למדינה ב-17 בספטמבר באותה שנה.  


פוטין: כולם עשו טעויות שאיפשרו את תוקפנות הנאצים (צילום: רויטרס)

 

בשיחה עם עיתונאים אמר פוטין כי רוסיה סולדת מ"הניסיונות העקשים" לתלות את כל האשמה בהסכם. "למה להשליך את העובדות הכוזבות הללו לתודעה הציבורית ואז להעלות ספקולציות עליהן בפוליטיקה הפנימית? זה הדבר הגרוע ביותר שאנו יכולים לעשות", אמר פוטין. "יש כמות אדירה של טעויות שנעשו על-ידי צדדים רבים. כל הפעולות ביחד איפשרו את התוקפנות המאסיבית של גרמניה הנאצית".

 

פוטין הצביע על הסכם מינכן משנת 1938, שבו בריטניה וצרפת איפשרו לגרמניה לספח את צ'כוסלבקיה. בריטניה וצרפת, שהיו קשורות בהסכמים צבאיים לפולין, הכריזו

מלחמה על גרמניה ב-3 בספטמבר 1939 וגררו את האימפריות שלהן לעימות. מבחינת רוסיה, מה שלימים כונה "המלחמה הפטריוטית הגדולה", החל ב-22 ביוני 1941, כשהנאצים התנערו מהסכם למניעת לתוקפנות ופלשו לשטחה. הכוחות הסובייטים, שהיו כוח כובש בפולין, מצאו את עצמם לפתע נאבקים עם התושבים באויב משותף.

 

עשרות מיליוני אזרחים נהרגו, בהם שישה מיליון יהודים, במלחמה שהסתיימה ב-1945 בתבוסה מוחצת לגרמניה. מרקל ציינה כי שיקום היבשת מאז ועד היום מהווה מקור לגאווה. "אירופה הפכה מיבשת של טרור ואלימות ליבשת של חירות ושלום. זהו לא יותר ולא פחות מנס", סיכמה הקנצלרית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מרקל: הפרק הטראגי בתולדות אירופה
צילום: רויטרס
פוטין וטוסק. נמנעו מחילופי האשמות
צילום: AFP
מומלצים