שתף קטע נבחר

 

המאסר לשוטר: "אין להגביל שיקול דעת בשטח"

15 החודשים שנגזרו על שחר מזרחי שהרג גנב רכב, ממחישים את הקושי בהסדרת שימוש קטלני בכוח על-ידי המשטרה. האם יש לרכך את הכללים? "המצב מורכב", מסביר מומחה

בית המשפט המחוזי בפתח תקווה גזר אתמול (יום ה') 15 חודשי מאסר בפועל ו-15 נוספים על תנאי על השוטר שחר מזרחי, שהורשע בהריגה של תושב בקה אל-גרביה, מחמוד גנאים, בזמן שניסה לגנוב מכונית בפרדס חנה. הרשעתו, למרות שירה על הפורץ במסגרת מילוי תפקידו, מול העונש הקל יחסית שהשית עליו בית המשפט, ממחישה את הדילמה הקשה העומדת בפני מערכת החוק בבואה להסדיר שימוש קטלני בכוח על-ידי המשטרה.

 

לפי חוק העונשין ופסיקת בית המשפט העליון המנחה בנושא שימוש אנשי ביטחון בכוח, על לובשי המדים להימנע מקיפוח חיי אדם או מפגיעה בשלמות הגוף, כאשר הדבר איננו עומד ביחס סביר למידת הסכנה אותה מבקשים למנוע. עם זאת, הדרישות בשטח מציבות את השוטרים בפני הכרעה לא פשוטה, לעתים ללא שהות לבחינת המצב בשטח. אותה הכרעה עשויה להפוך אותם לגיבורים או לעלות להם בחירותם.

 

גזר הדין והמהומה בבית המשפט

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

פרופ' אריה רטנר, ראש המרכז לחקר פשיעה, משפט וחברה באוניברסיטת חיפה, מסביר כי "שוטרים שבאים למלא את תפקידם מוצאים עצמם לא פעם בדילמה קשה. בעיקר באשר לשאלה - באם נשקפת או לא נשקפת סכנה מיידית לחיי השוטר או חיי אחר הנמצא בסביבה ומאוים על ידי העבריין. בעת ביצוע פעולה של מרדף, תפיסה או האבקות בפורץ או כל עבריין, זו הופכת להיות דילמה בעייתית כי היא דורשת משוטר להפעיל שיקול דעת במהלך פעולה שעוד לא הסתיימה".

 

לדבריו, בעקבות ריבוי מקרים אשר במסגרתם שוטרים מצאו עצמם מורשעים בהריגה, ביקשו במדינות מסוימות לרכך את הכללים, כדי שלא ליצור אפקט לא רצוי שירתיע שוטרים משימוש בנשק במקרים בהם שימוש זה רצוי. "באוסטרליה, למשל, פסיקת בית המשפט קבעה כי שוטרים יוכלו להפעיל כוח קטלני כל אימת שקיים איזשהו חשש עתידי לאיום מסוג זה או אחר. כלומר, בתי המשפט הקלו עם השוטרים ולא מצאו לנכון להגביל שוטר שלובש מדים, בעת מילוי תפקידו", אומר רטנר.

 

הוא סבור כי יש לשקול הקלה דומה על לובשי המדים בישראל. "לשוטר בעת מילוי תפקידו צריכות להיות דרגות חופש גדולות יחסית ושיקול דעת כדי שיוכל לבצע את תפקידו כהלכה וכדי שלא ימצא עצמו בצד השני מחשש לסנקציות משפטיות", הוא אומר. "אין ספק שאסור שגם בעת מילוי תפקיד, ידו של שוטר תהא קלה על ההדק, אך צריך לראות את המצב המורכב בו נמצא שוטר. היו ודאי מקרים הפוכים רבים בהם הימנעות שמפתיחה באש הביאה את השוטר להימצא במצב שעליו פתחו באש".

 

השופט, מנחם פינקלשטיין, ציין בגזר הדין בעניין מזרחי כי היה עליו לאזן בין שיקולים מחמירים ומקלים. מחד, ערך קדושת החיים המצדיק עונש ראוי ומסר בצידו, ומאידך, נסיבות מקלות. "המשימה שעסק בה שחר בראש צוות שוטרים שפעל לאיתור פורצים ומניעת פריצות לכלי רכב היא משימה חשובה מאוד", כתב בגזר הדין. "ברור שהשופט התחשב בנסיבות בעת מתן גזר הדין, אולם ייתכן שהיה צריך להרחיק לכת בשיקול הדעת ולהסיק שהשוטר חשב שיש סכנה ולכן השתמש בכוח קטלני", אומר רטנר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שחר מזרחי ואמו
צילום: עופר עמרם
צילום: רוני שיצר
רטנר. השוואה לאוסטרליה
צילום: רוני שיצר
מומלצים